Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

laurowisnia 09:59, 12 lut 2015

Violu, nie marudzisz, tylko szukarz, rośliny na fotkach inaczej się odbiera, a jeszcze jest tyle ich odmian, które różnie się zachowują, np. taki przetacznik, trafiłam kiedyś na zdaje się p. pagórkowatego, nie do ujarzmienia, a wysokie odmiany również w niektórych miejscach mi się rozkładają, a to taka wdzięczna roślinka. Bylinki, trawki łatwo się przesadza, ważniejsze są te większe rośliny i wszelakie obwódki, aby je dobrze umiejscowić.
rozark 11:07, 12 lut 2015

Viola napisał(a)

Wię z długokwitnących to chyba głównie lawenda i szałwia?

Violu,

Lawenda kwitnie tak naprawdę w lipcu i ma burzę kwiatów, wygląda to cudnie a jak pachnie. Potem powtarza kwitnienie ale już bardzo słabo, przynajmniej u mnie. Na wiosnę jest paskudna, i wtedy jej nie lubię. Trzymam ja u siebie głównie za zapach.

Szałwię miałam w zeszłym roku na próbę 1 krzaczek - powtarzał kwitnienie lepiej niż lawenda i to bez przycinania.
Viola 11:19, 12 lut 2015

A czy floksy są w jakiejś niskiej zwartej odmianie - lubię te kwiaty, ale na tę rabatę chciałabym niższe niż te popularne. Tych zwykłych mam sporo - uwielbiam je
bdan 11:24, 12 lut 2015

Violka czytam bo tez chciałabym roślinki ładne, zgrabne, no i w miarę długo kwitnące
laurowisnia 12:13, 12 lut 2015

Mam taki świeży zakup z jesieni z targów, ale nie pamiętam odmiany, myślę jeszcze dokupić. Znasz bylinowy raj? Mają tam ciekawy ich wybór.
Viola 12:28, 12 lut 2015

laurowisnia napisał(a)
Mam taki świeży zakup z jesieni z targów, ale nie pamiętam odmiany, myślę jeszcze dokupić. Znasz bylinowy raj? Mają tam ciekawy ich wybór.

Piszesz o floksach ? Znam Bylinowy Raj, zaraz sprawdzę
Ale tego mają !!! Nie wiedziałam, że aż tyle odmian Będę u nich zamawiała jeżówki Southern Bell , to i floksy chyba też, może gozdziki i zawciąg na tę rabatkę różaną I coś jeszcze z niebieskich - pewnie po parę krzaczków lawendy i szałwi. Ale jak to posadzić to już nie wiem.
Coś juz czuję, że za dużo mi się pomysłów namnożyło.
Muszę wrócić do początku:
1. Róze
2. Bukszpan
3. Trawy - jakie? może stipa ?????
Rozplenica niektórzy piszą, że za duża, ale i tak posadzę 3 sztuki przed środkowym oknem wykuszu
4. Jednoroczne - jeżówki, lawenda, szałwia, floksy, goździki, zawciąg - nie za dużo????
laurowisnia 14:10, 12 lut 2015

Bylinki, a nie jednoroczne, goździki i zawciąg to maleństwa zawsze się zmieszczą do wypełnienia na brzeg rabaty, czy za dużo, każdy by miał inne zdanie, ta rabata nie jest chyba mała.
Ja mam obecnie z niskich przy różach carex FC i hakone, stipy w tamtym roku nie miałam na tyle by ją zastosować, w tym już ma być.
Zastanawiam się czy między Louise a Larissami nie zaplanować stożka z bukszpanu, nie wiem czy masz.
Przy Red Leonardo jakieś drobne białe kwiatuszki może albo ta mała szałwia w trawce.
kosolka 14:16, 12 lut 2015

Cytat :
"Wiosną wierzbę 'Hakuro Nishiki' przycina się po ustaniu pylenia męskich kwiatów zwanych baziami. Przycinamy wtedy pędy w taki sposób, aby usunąć te odcinki gałązek, na których kwitły kwiaty. Kolejne przycięcia formujące możemy już robić pod koniec maja. Z doświadczenia wynika, że wierzba ta lubi przycinanie i od końca maja, nawet co miesiąc można skracać jej przyrosty o 1/3-1/4. Dużo zależy od potrzeb i wymagań właściciela"
bdan 14:17, 12 lut 2015

Przy rozplenicy musisz zwrócić uwagę na odmianę ('Little Boy', 'Medium Boy' i 'Big Boy'.). Ja mam tę bardzo dużą i będę przesadzać, bo zagłuszyła wszystko

Inna sprawa, że u nas w szkółce jak jest opis, ze rozplenica, to to juz jest sukces, a co dopiero odmiany szukać
kosolka 14:18, 12 lut 2015

Rozplenica nie musi być duża, zobacz Little Bunny..

Edytuję po wpisie Danki, u nas w centrum ogrodniczym też najczęściej są rośliny bez odmian - rozplenica po prostu, więc najlepiej zanówic z netu.