Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 17:59, 12 lut 2015

kosolka napisał(a)
Rozplenica nie musi być duża, zobacz Little Bunny..

Edytuję po wpisie Danki, u nas w centrum ogrodniczym też najczęściej są rośliny bez odmian - rozplenica po prostu, więc najlepiej zanówic z netu.

Ha, ha, jasne dobrze, że nie trawa. U mnie to samo. Żurawka to żurawka, berberysy są żółte, zielone i bordowe

Little Bunny zobaczę, ja mam 3 Hameln, ale on chyba z tych większych.
Iwk4 18:00, 12 lut 2015

kosolka napisał(a)
Rozplenica nie musi być duża, zobacz Little Bunny..

Edytuję po wpisie Danki, u nas w centrum ogrodniczym też najczęściej są rośliny bez odmian - rozplenica po prostu, więc najlepiej zanówic z netu.

To fakt.
Kupiłam ostatnią w szkółce. Bez nazwy. Jest mała.
kosolka 18:01, 12 lut 2015

http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/rozplenica-japonska-elita-wsrod-traw-id736.html
Viola 18:07, 12 lut 2015

laurowisnia napisał(a)
Bylinki, a nie jednoroczne, goździki i zawciąg to maleństwa zawsze się zmieszczą do wypełnienia na brzeg rabaty, czy za dużo, każdy by miał inne zdanie, ta rabata nie jest chyba mała.
Ja mam obecnie z niskich przy różach carex FC i hakone, stipy w tamtym roku nie miałam na tyle by ją zastosować, w tym już ma być.
Zastanawiam się czy między Louise a Larissami nie zaplanować stożka z bukszpanu, nie wiem czy masz.
Przy Red Leonardo jakieś drobne białe kwiatuszki może albo ta mała szałwia w trawce.

Agatko, oczywiście, że byliny dzięki (jak coś kwitnie to dla mnie jednoroczne )
Trawki zanotowałam, podobają mi się obie - pewnie zamówię w internecie bo w swoich sklepach na pewno nie znajdę Co do stożka to nie mam, ale tez mi tu pasuje coś zimozielonego - stożek byłby super. Muszę gdzieś poszukać. A sąsiad ma takie wypasione bukszpany, rosną zaniedbane, chyba zajdę kiedys i zapytam czy nie zechce sprzedać
A do Red leonardo może biały len??? Liatra ?, jakieś dzwonki ? (są białe?), może margerytki ? (ale te mają żółte środeczki), a może jeżówki?
Viola 18:09, 12 lut 2015

kosolka napisał(a)
Cytat :
"Wiosną wierzbę 'Hakuro Nishiki' przycina się po ustaniu pylenia męskich kwiatów zwanych baziami. Przycinamy wtedy pędy w taki sposób, aby usunąć te odcinki gałązek, na których kwitły kwiaty. Kolejne przycięcia formujące możemy już robić pod koniec maja. Z doświadczenia wynika, że wierzba ta lubi przycinanie i od końca maja, nawet co miesiąc można skracać jej przyrosty o 1/3-1/4. Dużo zależy od potrzeb i wymagań właściciela"

Dzięx Więc po baziowaniu
Viola 18:12, 12 lut 2015

Iwk4 napisał(a)

To fakt.
Kupiłam ostatnią w szkółce. Bez nazwy. Jest mała.

Ja kupiłam moje trzy rozplenice jesienią, ładne jeszcze były. Zaryzykowałam, może nie przemarzły i coś wypuszczą. Ale to Hameln (tak było na etykietce, jednak czasem coś napiszą, chyba, że pomysła. Ja swoje brzozy kupowałam jako Fascination - tak pani w szkółce mówiła, na metce jak wół, że doorenbos, a ona, że wie lepiej. Ale doorenbosy na 100% - już nawet ja widzę róznice między tymi gatunkami
Viola 18:13, 12 lut 2015

kosolka napisał(a)
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/rozplenica-japonska-elita-wsrod-traw-id736.html

Będę studiować, po cichu przed M., bo krzyczy, że cały transfer moje ogrodowisko zżera

Edit: ale jak coś, to zaraz :"zapytaj na ogrodowisku..."
Iwk4 18:24, 12 lut 2015

Viola napisał(a)

Będę studiować, po cichu przed M., bo krzyczy, że cały transfer moje ogrodowisko zżera

Edit: ale jak coś, to zaraz :"zapytaj na ogrodowisku..."

A jak po tajniacku, to mniej zeżre ???
Viola 18:32, 12 lut 2015

Iwk4 napisał(a)

A jak po tajniacku, to mniej zeżre ???

Czego oczy nie widzą tego serce nie boli A tak poważnie to na tablecie siedzę - tu mam internet za darmo, a jak zdjęcia wgrywam, albo coś obejrzeć "muszę" to na laptopie. No i w pracy oczywiście czasami Musimy zmienić operatora czy coś tam, nie znam się, ale u nas zasięg słaby - "play" nie daje rady. Co miesiąc dopłacamy do abonamentu. Masakra
Iwk4 18:40, 12 lut 2015

To nie najlepiej
Ja mam neostrade. I jestem zadowolona .