Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Krzewy liściaste szczepione na pniu 21:42, 28 lut 2011

Do góry
Te moje spirale, zanim wykończyłam balkon.
Bukszpan oczywiście

Tutaj u klienta wykonane są z cyprysika Lawsona, on jest niebieski.

Dekoracje wejścia, tarasów, furtek... 21:35, 28 lut 2011

Do góry
Wg mnie też niecierpki, bluszcz i różyczki pienne.

Muszę pochwalić donice, kolor identyczny jak drzwi
Ogrody niemieckie 21:33, 28 lut 2011

Do góry
Ładne zdjęcia Haniu.
Ogrody niemieckie 21:26, 28 lut 2011

Do góry
Link do ogrodów barokowych w Niemczech

http://de.wikipedia.org/wiki/Barockgarten
Ławka w ogrodzie 21:24, 28 lut 2011

Do góry
Ławka z taśm stalowych, znany wzór

Ogród z sukulentami 21:23, 28 lut 2011

Do góry

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:17, 28 lut 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi, tutaj jest ten mój rysunek mniej więcej określający jego wygląd

Emilowi chodziło, żeby oddalić chodnik od podjazdu może. Miał taki pomysł, żeby radykalnie może coś pomyśleć i zmienić. Bo chodnik jest przyklejony do reszty, a można między chodnikiem a podjazdem zrobić np. rabatę wyspową na rośliny.

Jest mapa, coś się teraz wymyśli. Emil też niech coś wymyśłi jak ma jakiegoś pomysła.
Jakie narzędzia na start - czyli kupowanie z głową :D 21:11, 28 lut 2011

Do góry
Wąż trzeba kupić Gardenę taki który się nie załamuje, wzmocniony w środku. Jest najdroższy, ale nie denerwujesz się. Można odcinki 25 metrowe łączyć na szbkozłączki.

Wąż koniecznie 1/2 cala nie grubszy bo potem takiego ciężaru, jak bedzie w nim woda - nie udźwigniesz

W tak dużym ogrodzie trzeba w strategiczne miejsca położyć podziemny rurociąg i założyć tzw. punkty czerpalne i od nich dopiero krótki 25 metrowy wąż. Jeden wystarczy, oczywiście na wózeczku z kółkami, co by nie nosić
W cieniu - zacieniona 21:06, 28 lut 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Mam jeszcze tuje? -o niebieskawym zabarwieniu.

To też będą Chamaecyparis lawsona czyli cyprysiki tylko odmiana np. Columnaris

Wpisz w Google Chamaecyparis lawsoniana i popatrz w grafice (obrazy)
W cieniu - zacieniona 21:02, 28 lut 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Ten ma gałęzie szeroko rozłożone -takie płaskie...???

Ten to już nie tuja, to Chamaecyparis "Yvonne" albo podobna odmiana czyli cyprysik (nie pomylić z cyprysem- to co innego)
Donice ołowiane 20:59, 28 lut 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
1600* około 5zł= 8000 zł !!!!!!!!!!
W zeszłym roku wszystkie rośliny kosztowały mnie około 600zł, a zakładałem prawie cały ogród
Na szczęście plastikowe też są super

Dlatego takiej donicy nie kupię, wole na rosliny przeznaczyć
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:57, 28 lut 2011

Do góry
Sebek, wklej mapę całego ogrodu, gdzieś ona jest, widziałam. Chodzi o inne poprowadzenie ścieżki od furtki do domu. Żeby całościowo podejść do projektu, anie fragmentarycznie. Wszystkie elementy muszą ze sobą współgrać.
Mostki i kładki - mostek 20:48, 28 lut 2011

Do góry
Bardzo masywny, ale ładny, a te słupy chyba najładniejsze
Może ktoś podpowie.... :) 19:22, 28 lut 2011

Do góry
Gosiu doczytałam, że rabaty mają około 1 metra szerokości i 11 m długości.
Ale ten teren ma kształt litery "L", proszę nabazgrol mi konkretne wymiary co gdzie ile ma bo nie doczytałam. 11 metrów ale w każdą stronę czy razem?
Może ktoś podpowie.... :) 19:22, 28 lut 2011

Do góry
Gosiu doczytałam, że rabaty mają około 1 metra szerokości i 11 m długości.
Ale ten teren ma kształt litery "L", proszę nabazgrol mi konkretne wymiary co gdzie ile ma bo nie doczytałam. 11 metrów ale w każdą stronę czy razem?
Może ktoś podpowie.... :) 19:18, 28 lut 2011

Do góry
Dziewczyny proponowały na niebieską kępę - wrzośce. Jestem za. Różanecznik wymyśliłam też, nie ściągnęłam. Teraz doczytuję
Może ktoś podpowie.... :) 19:11, 28 lut 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Hanka_andrus - no faktycznie, mogą poniszczyć ale jakby się tak zastanowić to każdą roślinę zniszczą. Pomysł z sadzonkami był świetny!

Bogda - z tej mąki to się tak głośno śmiałam, że się mój synek obudził , a mój mąż stwierdził, że już mi kompletnie odbiło

Joanno - hmmm jeżeli są problemy z zimowaniem to zupełnie odpada. Gdybym mieszkała z mamą to i opatulać bym mogła ale mieszkamy osobno...

A teraz proszę się nie śmiać... Nigdy w życiu nic nie zaprojektowałam i nie wiem w ogóle czy takie zestawienie być może, nie mówiąc o tym, czy to co narysowałam nadaje się na rabatę szerokości metra hihihihih. Pomyślałam, żeby połączyć iglaki z hortensjami ogrodowymi.

Zadziwiająco ładnie Ci wyszło
Jaki krzew by tu pasował - rododendron różowy

nie wiem co mogłoby tu rosnąć - żurawki np. żółte, ale też niebieskie floksy szydaste.

Tylko pod blok trzeba tak dobrać rosliny żeby nie było za dużo pracy. Krzewy by się nadały i zimozielone różne.
Może ktoś podpowie.... :) 19:06, 28 lut 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Gosiu

Dzięki za podpowiedź z irgą Nawet nie wiedziałam, że ją szczepią... rozejrzę się za nią Faktycznie irga jest często używana do nasadzen w parkach a przecież tam warunki spartańskie
Myślałam, żeby puścić po tych rabatach właśnie bluszcz, barwinka albo coś takiego.
Chyba jednak będę musiała pomyśleć o czymś innym niż takie niskie żywopłociki... Przy tak długich rabatach to za sam bukszpan wyjdzie z 500 zł a przecież tam są 3 takie długie rabaty i dwie krótsze
Jakoś zupełnie nie moge teraz nic wymyśleć. Nie wiem jak to ugryść....

Gosiu, pienna irga może wymarzać, bo ona jest półzimozielona, W ogrodzie w Grodzisku nie odbiła.
Lepiej bedzie dac trzmielinę na pniu (35 zł kosztuje).
A normalna irga, nie szczepiona jest lepsza od bluszczu. Niska jest odmiana "Major" a z wyższych polecam "Ursynów".
Dochodze właśnie w wątkach o wymiarach tych rabat.
Może ktoś podpowie.... :) 19:00, 28 lut 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Danusiu

Jakiej najmniejszej szerokości i wysokości można zrobić obrzeże z bukszpanu? Wymyśliłam cosik ale nie wiem czy mi się zmieści hihihihi Albo inaczej. Wstawię fotkę i sama zobaczysz

Żeby te zawijasy wyglądały ładnie to ile szerokości potrzebuje rabata? Tak minimum - oczywiście zmniejszając do minimum szerokość tych bukszpanowych zawijasów (chyba mało po polsku napisane hihihi)

Na zawijasy około 2 m. Tylko to zależy co tam za drzewko rośnie i jaką ma średnicę korony. Jeśli by to była katalpa Nana, albo wiśnia "Umbraculifera" to więcej, ale jeśli trzemielina pienna albo kula z cisa na pniu, to wystarczy 1.5 m. Śledzę dalej, co tam wymyśliłyście podczas mojej nieobecności

W zawijasie w środku żółte żurawki albo trzmielina żółta, po zewnątrz bordowe
Primula - pierwiosnek 18:55, 28 lut 2011

Do góry
Tyle najeździłam się po ogrodach angielskich i patrz takiego zdjęcia tej prymulki nigdzie nie udało mi się zrobić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies