Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:30, 28 lut 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Dobra wieści - mam pozwolenie na wywalenie włókniny, tak się cieszę, że chyba zrobimy sobie Dancingowisko!
Ale zostawię ją sobie na okrywanie ziemi na nowe rabaty, żeby chwasty nie rosły

świetne wieści
Ogród w lesie 18:20, 28 lut 2011

Do góry
Linia rabat i trawnika przedstawiała się na projekcie następująco

Ta część u góry za trawnikiem była na dziko zostawiona ze ściółką leśną, gdzie rosną krokusy, poziomki i prymulki. Natomiast linia trawnika jest widoczna.
Ogród w lesie 18:19, 28 lut 2011

Do góry

Ogród w lesie 18:15, 28 lut 2011

Do góry
Łącznikiem między schodami a dodatkowym tarasem drewnianym w lesie są płyty nieregularne poprzerastane trawą

Widok na źródełko i wrzosowisko

Widok ze schodów

Hamak

Ogród w lesie 18:13, 28 lut 2011

Do góry
Mam zrealizowany prawie identyczny ogród

Tak wyglądało po równaniu terenu i położeniu nawadniania

Tutaj na części jest trawnik już położony

Część sosen jest włączona w trawnik, który łagodnie meandruje. W części słonecznej jest źródełko z kamienia, wrzosowisko, dużo lawendy i miskanty chińskie, Żywopłoty z choiny kanadyjskiej i świerków serbskich. W ogrodzie za domem zastosowałam następujęce rośliny:

różaneczniki, azalie japońskie i pontyjskie, wrzosy i wrzoście, andromedę, lawendę, hortensje ogrodowe i bukietowe ("Limelight"), irgę "Major", trzmielinę Fortunego, żółte cyprysiki groszkowe "Filifera Aurea", choiny kanadyjskie "Jeddeloh" (karłowe), hosty różne, zwłaszcza żółte i białe, masę poziomek i borówki amerykańskiej, derenie "Eleganstissima", jaśminowce, tawuły wczesne. Kilkaset krokusów i prymulki z kwiatostanem w kształcie główki, miskanty chińskie "Gracillimus" i 'Veriegatus"

U Justyny 17:56, 28 lut 2011

Do góry
Na pewno wypuści mnóstwo kolorowych gałązek. Wiciokrzew pokazał, co potrafi
Zapach przy altanie nie przeszkadza?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:54, 28 lut 2011

Do góry
Ponieważ studnia jest kwadratowa to super rozwiązaniem będzie otoczenie jej gęstym żywopłotem z bukszpanu i strzyżenie do wysokości tak jak widać podest. Wcześniej posadż różę albo biały, niebieski i różowy powojnik.

Taka ramka w środku wyrastają powojniki i studnia wypełnia dziurę

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:49, 28 lut 2011

Do góry
A nie da się wsadzić kilku hortensji do gruntu za ławkę?
Byłoby fajnie jak te białe kule kołyszą się nad głową i przechodza przez szczebelki.

Wokół posążka opleć może różę pnącą? albo tak, jak Ci radzi Hania. A najlepiej obok ławki postaw donicę z kulą bukszpanową, bo jak tam w jednorocznych będą cięte formy, to masz nawiązanie..tematyczne.
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 17:39, 28 lut 2011

Do góry
Mam już wytyczne jak Jagna chce, aby wyglądał warzywnik. Mamy się spotkać ponownie w kwietniu, tym razem u nas. A tymczasem kosiarka jest już u nas i Witek opracowuje plan jej renowacji. Nie wiem czy wiecie, ale to będzie najsłynniejsza kosiarka na Ogrodowisku.
Mamy pokazywać antyczne narzędzia w "Mai w ogrodzie" więc efekty pracy zobaczycie niebawem. Pewnie uda się nią jeszcze kosić trawę
A, jeszcze dziś dostałam przesyłkę, którą również wynalazła Jagna i zlicytowała, a ja tylko zapłaciłam:

stary, angielski opryskiwacz mosiężny sprzed wojny. Cudowny Trzeba tylko wymienić skórzany tłok i będzie działać. Moja ekspozycja starych narzędzi jest coraz większa, co mnie bardzo cieszy

Dzięki Wam za wspaniałe przyjęcie.
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 17:32, 28 lut 2011

Do góry
Z tym słupem jest największy kłopot, bo stoi w działce. Może jakimś cudem uda się go przesunąc w granicę działki, a jak nie trzeba będzie maskować

Zobaczcie co dostałam: dżem z dyni z imbirem i miodem
grzybki i paprykę Przepis wkleiłam w wątku Ogrodowa kuchnia.

Zobaczcie, jak słoiczki przybrane

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 17:24, 28 lut 2011

Do góry
Nasze dyskusje o ogrodzie, a przy okazji rodziły się pomysły na taras i czy przenieść słup elektryczny.
Gdzie zrobić ogród warzywny, czy wybić okno w ścianie od wschodu...

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 17:19, 28 lut 2011

Do góry
A te dachówki można ułożyć w jodełkę i zobaczycie, jakie będzie arcydzieło
Zauważyłam tam takie z pięknym wzorem roślinnym Na drugim zdjęciu

Koła młyńskie jako źródełka, albo rondo ogrodu ziołowego czy różanego z wsadzoną róża pienną w tym otworze

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 17:14, 28 lut 2011

Do góry
Oczywiście zajrzał w każdą dziurę i pod każdą dachówkę

A ja wypatrywałam skarbów na taras i nawierzchnię z odzysku. Te rury można pociąć i znakomicie wykorzystać na wzór jak w ogrodzie Geoffa Hamiltona

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 17:11, 28 lut 2011

Do góry
Z Poznania do Jagny już nie tak daleko. Ale teraz wyjawię cel wizyty.
Pamiętacie starą kosiarkę?

Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia i zaproponowałam Jagnie kilka możliwości
Jagna dała się namówić, chociaż też lubi starocie, ale jeszcze bardziej chciałaby mieć piękny ogród.
Więc ze wszystkich możliwości jej zaproponowanych wybrała, że zrobię jej w zamian projekt ogrodu.
Właśnie przyjechaliśmy na pomiary ogrodu Jagny i "wizję lokalną" czyli zaznajomienie się ze wszystkimi tzw. uwarunkowaniami.

Zapoznanie się z terenem i rzut okiem we wszystkie strony

Po czym Witek wyciąga kółko i zaczyna pomiary.

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 17:02, 28 lut 2011

Do góry
Oto kot Czesław

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 16:43, 28 lut 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Słuchajcie, byliśmy w sobotę u Jagny i jej męża

Po targach Gardenia pojechaliśmy do Palmiarni w Poznaniu, a potem, żeby nie marnować czasu wieczorem udaliśmy się w kierunku Jagny, żeby już było bliżej z rana. Kiedy się ściemniło poszukaliśmy noclegu. Przenocowaliśmy w Hotelu Villa Royal w miejscowości Ostrów Wlk. i po smacznym śniadaniu skierowaliśmy się w stronę miejscowości oddalonej około 50 km.

Nawigacja zaprowadziła nas jednak nie na to podwórko, co trzeba. Obszczekani przez rój piesków wycofaliśmy, wszak Jagna ma tylko jedengo psa

Na telefon dotarliśmy przed południem do właściwego miejsca, Jagna nas pokierowała.

Zajeżdżamy pod lipę

c.d.n.

Mały ogródek przed domem 16:41, 28 lut 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
To świeże założenie, więc jeszcze jest wrażenie za dużej ilości kamienia, ale to się zmieni.
Widać konsekwencje w działaniu i to się chwali

Ja bym pewnie zamiast kuli tujowych zamieniła na bukszpanowe, a srebrny cyprysik na pniu na kulę cisową, ale one są dużo droższe. Jakbyś zostawiała tuje, to tnij je aby się zagęszczały, bo potem jak stracą formę będą do wymiany Cyprysik też tnij.
W takim ogrodzie wszystko musi być doskonałe i takie jest.

Można dodać koloru np. żurawek albo funkii (Hosta). Będzie weselej o innej porze, kiedy wrzośce przekwitną. Tak trzymaj Iwonko. Ślicznie i bardzo dbasz. To widać.

Może trochę propozycji znajdziesz tutaj w wątku o żwirowej rabacie

Oprócz żurawek czy host można dołożyć cyprysik groszkowy "Filifera Aurea Nana" - takie żółte nitki.

Dziękuję Danusiu, co do żurawek to ostatnio się w nich zakochałam. Teraz czekam aż się pojawią i na wiosnę uzupełnię całą kompozycję.
Ogród w lesie 16:40, 28 lut 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Jak popatrzyłam na ogród to pomyślałam sobie: jak w Magdalence

Czy mogę Ci wkleić kilka zdjęć z pomysłami na taki ogród ?
[/quote

Będę bardzo zobowiązana. Pozdrawiam]
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 16:28, 28 lut 2011

Do góry
Słuchajcie, byliśmy w sobotę u Jagny i jej męża

Po targach Gardenia pojechaliśmy do Palmiarni w Poznaniu, a potem, żeby nie marnować czasu wieczorem udaliśmy się w kierunku Jagny, żeby już było bliżej z rana. Kiedy się ściemniło poszukaliśmy noclegu. Przenocowaliśmy w Hotelu Villa Royal w miejscowości Ostrów Wlk. i po smacznym śniadaniu skierowaliśmy się w stronę miejscowości oddalonej około 50 km.

Nawigacja zaprowadziła nas jednak nie na to podwórko, co trzeba. Obszczekani przez rój piesków wycofaliśmy, wszak Jagna ma tylko jedengo psa

Na telefon dotarliśmy przed południem do właściwego miejsca, Jagna nas pokierowała.

Zajeżdżamy pod lipę

c.d.n.

Dżemy i marmolady dyniowe Jagny 16:21, 28 lut 2011

Do góry
Przepis wg Jagny.

Dostałam słoiczek i był taki pyszny, ża warto spróbować i zrobić samemu.

Dżem z dyni z morelami

750 g dyni
250 g moreli suszonych
Wanilia
500 ml soku pomarańczowego ( z kartonika)
3 łyżki soku z cytryny
500 g cukru zelującego
Dynie pokroić w kostkę. Morele namoczyć i pokroić w ćwiartki. Gotować w soku z pomarańczy ok. 20 min. Zmiksować całość. Dodać sok z cytryny i skórkę pomarańczową oraz cukier żelujący.

Gotować ok. 3 min.

Marmolada dyniowa

700g dyni
400 g jabłek
500 ml soku z pomarańczy ( z kartonika)
Sok z jednej pomarańczy + skórka z połowy
Sok z jednej cytryny+ skórka z połowy
Wanilia
Imbir

imbir i wanilia wg smaku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies