Agnieszka
23:23, 01 sty 2011

Z tego, co zdążyłam zauważyć wszyscy chętnie się tu dzielą swoją wiedzą i doświadczeniem. I to pięknie!!! Postanowiłam więc i ja skorzystać z Waszych porad i wiedzy. Chciałabym zrobić u siebie rabatę żwirową przy wykorzystaniu roślin, które mam. Rabata będzie "na patelni" od strony południowej, w kształcie księżyca (o wymiarach ok. 6-7m długości i w najszerszym miejscu pewnie ze 2 m szerokości). W centrum tej rabaty będzie rósł świerk pospolity. Rośnie pięknie i nie chcę go przesadzać. Podpowiedzcie mi, proszę rośliny, które mogą rosnąć na rabacie żwirowej. Na forum nie znalazłam takiego wątku.
Do wykorzystania z moich własnych zasobów mogę mieć:
jałowce (płożące i pośrednie wszelkiej maści i koloru), jukki (bardzo chętnie bym je tu wykorzystała), świerk nidiformis, żywotnik hoseri, goździk siny, floks szydlasty, jeżówkę, lilie w różnych odmianach.
To nie wszystkie rośliny, którymi dysponuję (bo różnorodność u mnie duża
)), ale te na razie przyszły mi do głowy.
W internecie nie znalazłam zdjęć ładnych rabat żwirowych, które stałyby się dla mnie inspiracją. Są, owszem, ale raczej takie sztuczne. A może taki efekt jest zawsze w przypadku rabaty żwirowej? Wtedy poddaję się i zmieniam plany na rabatę zwykłą z wykorzystaniem w/w roślin i dodatkowo trzmieliny, albo czegoś takiego
Ale to zostawię na potem. Najpierw chciałabym poznać Wasze zdanie i ewentualnie fotografie Waszych żwirowych rabat.
Do wykorzystania z moich własnych zasobów mogę mieć:
jałowce (płożące i pośrednie wszelkiej maści i koloru), jukki (bardzo chętnie bym je tu wykorzystała), świerk nidiformis, żywotnik hoseri, goździk siny, floks szydlasty, jeżówkę, lilie w różnych odmianach.
To nie wszystkie rośliny, którymi dysponuję (bo różnorodność u mnie duża

W internecie nie znalazłam zdjęć ładnych rabat żwirowych, które stałyby się dla mnie inspiracją. Są, owszem, ale raczej takie sztuczne. A może taki efekt jest zawsze w przypadku rabaty żwirowej? Wtedy poddaję się i zmieniam plany na rabatę zwykłą z wykorzystaniem w/w roślin i dodatkowo trzmieliny, albo czegoś takiego