Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z zegarem 15:13, 20 lut 2022

Do góry
Dzięki Ewa . Najpierw myślałam tylko o rabacie okalającej w pewnej odległości altankę. Później przyszła woda, więc stanęło na rabacie plus oczku. Podczas wizji lokalnej miałam problem z wyobrażeniem sobie kształtu oczka, nie wiedziałam, gdzie go zacząć, a gdzie skończyć i stwierdziłam, że lepiej będzie wyglądało takie dłuższe . Pomysł zatwierdzony przez eMa, można wiosną zaczynać.

Monia, rabata będzie na całej długości oczka, chcę zostawić jakieś 1,5 metra trawniczka. I tak tej roślinności będzie dużo .
Po dwóch stronach fosy będą rabaty (od wewnątrz będzie raczej trochę szersza, to jeszcze będę decydować podczas prac), które na jej końcu złączą się w jedną.

Sorki za te bazgroły .
Ciemnozielony kolor to linia rabat.

Gosiu, dziękuję za kibicowanie . Wszelkie wsparcie miłe widziane .
Zastanowię się nad łagodnymi brzegami, ale nie chciałabym robić tej fosy bardzo szerokiej, a przy łagodnych brzegach nie uda nam się tego zrobić. Przez większość czasu będzie tam sucho, trudno będzie tam zrobić wilgotne stanowisko dla roślin, które akurat to lubią. Do tej pory nie było takiej ilości wody. Nie wiem, czy i kiedy to się powtórzy. Fosa ma być „w razie czego”. Dlatego planuję na rabatach, które będą wzdłuż niej, posadzić rośliny takie jak np przewieszające się trawy, krzewy (tawuła von houtte’a, żylistek, hortensje), czyli większy kaliber, który zasłoni rów.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:37, 20 lut 2022

Do góry
Gracki wycięte

Stół w nowej szklarni zajęty

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:35, 20 lut 2022

Do góry
Ta rabata jeszcze nie ogarnięta

Rozplenice wycięte

Wymarzony sielankowy ogród..... 14:33, 20 lut 2022

Do góry
rok 2021 myknął nam przy robieniu ogrodzenia, a że robiliśmy w dwójkę to zeszło trochę, dlatego powstała tylko jedna rabata i dbałam o to co już zrobione

rabata w kolorach nieba, mam nadzieję, że taka będzie biel, żółć, pomarańcz, niebieskości...

Sezon 2017 u Hanusi 14:25, 20 lut 2022

Do góry
Kochani, wizyty ogrodowe jeszcze odpuszczam. Rwałabym się do tej zimnej i mokrej ziemi, a zdrowie na zawiasach. Mus uważać.

Pozdrawiam wszystkich wątek na poważnie odpalę jak zwykle 1 marca chyba.

Wymarzony sielankowy ogród..... 14:24, 20 lut 2022

Do góry
ale zauważyłam też, że więcej miałam czasu na oglądanie ogrodu z pozycji leżącej popijając kawę z tarasu nawet fotkę strzeliłam upamiętniając takie chwile
Magary Dramaty z Rabaty 14:23, 20 lut 2022

Do góry
Po anomaliach pogodowych ani śladu, lekki wiaterek, słońce, zapowiedź lepszego

Wymarzony sielankowy ogród..... 14:20, 20 lut 2022

Do góry
W 2020 roku zmieniliśmy kształt ścieżki do drewutni, placyk pod ognisko dostał żwirek i miejscówka przy huśtawce zmieniła wygląd
było

i jest

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 14:17, 20 lut 2022

Do góry
Widoczne za Aaronem miskanty ML już wycięte

A Mąż ułożył chodniczek do schodzenia z tarasu za domem
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 14:14, 20 lut 2022

Do góry
Brzozy na brzozowej przycięte.
Mąż kupił sekator fiskarsa na wysięgniku.
Mąż ciął, ja dyrygowałam… bo sama nie ogarnęłam tego ustrojstwa
Za ciężkie i jeszcze w gałązkę trafić trzeba odpowiednią i we właściwym miejscu

Na zdjęciu pozuje oczywiście Aaron. Dziś skończył 4 miesiące
Wymarzony sielankowy ogród..... 13:33, 20 lut 2022

Do góry
Wracam dzisiaj do końcówki podsumowania 5-latki okropnie przez te parę ostatnich dni wiało, prądu też nie było, a dzisiaj spokój
skończyłam na roku 2019 oprócz nowych rabat, ten rok obfitował również w zrywanie darni i sianie trawnika...
2019

rok 2021

W Dolinie Muminków 12:59, 20 lut 2022

Do góry
Mimo pogody - w domku wiosna
Cztery łapki - zwierzęta domowe 12:54, 20 lut 2022

Do góry
I w kolejności dowolnej

Cztery łapki - zwierzęta domowe 12:22, 20 lut 2022

Do góry
Moje zoo , jest z nami od ponad 4. lat. Najpierw pojawił się pies - kundelek zwany Majką, "spadek" po moim zmarłym tacie. Za nim przyszła z sąsiedztwa Tosia a za nią jej synek. Dużej miłości między nimi nie ma ale jakoś się wzajemnie tolerują. Czasami któreś oberwie łapą, zwłaszcza rudzielec Kichuś od swojej mamy Tosi.
Majka lubi mieć człowieka w zasięgu wzroku więc łazi za mną, koty chodzą najczęściej swoimi drogami. Mamy z nimi wszystkimi kupę radości ale trudno nam się gdziekolwiek wybrać razem na dłużej. Właściwie ja już zaakceptowałam to że trzeba jeździć oddzielnie, M ma z tym póki co problem ale powoli oswaja się z myślą.

Majka

Tosia, najbardziej cwana i bojowa

Kichuś

W ogródku emerytki 12:19, 20 lut 2022

Do góry
sylszu napisał(a)
Z ciekawości zerknęlam na pierwsze strony Twojego wątku. I to albo jest inny ogrod albo minęło 20 lat. Niebo a ziemia. Cudnie jest u Ciebie. Na bogato ale przepiekne połączenia kolorystyczne. Trawy, rozchodniki i te dziwne czosnki mnie też urzekły.

Sylwio, dziękuję za pochwały

Wiesz, też zajrzałam na początek mojego wątku i sama się zastanawiam, czy to mój ogród
Rzeczywiście zmiany niesamowite, aż nie chce się wierzyć oczom
Sierpień 2020

Wilczy ogród 11:54, 20 lut 2022

Do góry
Magleska napisał(a)

skrzynie czekają na pierwsze wysiewy

Magda, z czego masz te pałąki białe?
Muszę zrobić w tym roku osłony dla truskawek bo mi sójki wyjadają
Czegoś niskobudżetowego potrzebuję

W Dolinie Muminków 11:27, 20 lut 2022

Do góry
U Nas dziś pracę na drabinie. Mąż przykrecał blachę przy dachu. Wiatr zimny, przeszywajacy.
Ogród bez reguł 10:32, 20 lut 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Uwielbiam Twoje przylaszczki.
Tradycyjnie podczas pełni myślałam o Twojej księżycowej pasji. Już mi tak pewnie zostanie.
Żurawie uchwycone bezbłędnie. Jakby na Ciebie czekały.
Piątek spędziłyśmy na tych samych działaniach.
Rugosy traktuj tak jak inne krzewy. Kiedy dojrzeją, to co roku wiosna wytnij przy ziemi najstarsze pędy. Dla rozkrzewienia można pozostałe pędy przyciąć o 1/3. Większość rugos wypuszcza odrosty. jedne bliżej, inne nawet 1.5 m od macierzy. Jeśli to ma być soliter, a nie żywopłot, to ograniczaj te odrosty, bo powstanie krzaczor nad którym trudno będzie zapanować.
Dziękuję za rady rugosowe Mądrego posłuchać to sama przyjemność
Piątek był owocny w działaniu, choć u mnie zdecydowanie krótki. Ciężko teraz korzystać z okna pogodowego, które najczęściej przypomina lufcik Drapię się po głowie, drapię się po d...e i nie wiem, jak to wszystko ogarnę...
Żurawie mają kilka miejsc stołówkowych przy drodze, którą przejeżdżam. Do perfekcji opanowałam stawanie w miejscu Miejsca postojowe dobrze wybrane, można działać.
A w ub. roku pierwsze przylaszczki były 26 marca... Aż wierzyć nie chciałam Inna sprawa, że u mnie w lutym rok temu był śnieg...

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 10:29, 20 lut 2022

Do góry
Posiałam pasternak, marchew I pietruszkę do tacek w nowej szklarni. I buraczki choc tutaj trzeba uwazac zeby nie zmarzly. Pada deszcz, pod poliweglanem sucho i nie wieje. A M robi rusztowanie dla winogron

Docelowo ma byc cien dls igloo

Wilczy ogród 08:20, 20 lut 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Madzia, Martka, A co to za akcje, co ?

Martka, do bramy z napędem powinnaś mieć taki „klucz”,

Magara akcje z bucikami ogrodowymi

a mój klucz wygląda ,jak taki zwykły domowy .....ale szczerze -nie pamiętam ,jak go użyć

ja za chwilkę biorę się za przesadzanie moich wysianych pelargoni

Miłej Niedzieli
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies