Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pszczelarnia 10:09, 29 gru 2011

Do góry
Mam rysunek.

Problemem jest obecność studni na środku ciągu komunikacyjnego. Bliskość rabaty letniej. Spad tarasu.
Może maksymalnie wyrównać poziomy tarasu i trawnika, niczym nie obsadzać tylko trawą posiać a studnię włączyć do rabaty? Albo odchudzić rabatę, żeby móc obsadzić studnię bukszpanem wokół albo irgami. Ale co z obsadzeniem tarasu? Dodam, że nie ma potrzeby zasłaniania się i ścisłych obsadzeń. Jak zlikwidować efekt wizualny studni (docelowo będzie otynkowana na szaro, pokryta płaskim dachem z łupka z lekkim spadem).

Na spadzie nie mogą rosnąc RH i azalie, chyba? Jałowce to mocny akcent. Są posadzone 3 Bonici i 1 Aspiryn na rogu w okręgu - na szybko.(???)

Studnia wygląda teraz tak a za studnią tak (kamienie i żwir zostały już uprzątnięte).

Druga strona tarasu tam gdzie da się poziomy wyzerować.

I sam taras.

Mógłby mi ktoś powiedzieć jak CAŁOŚĆ zaplanować?

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:06, 29 gru 2011

Do góry
ana_art napisał(a)
Ależ pięknie Światecznie Szarlotka się piecze, na keks przygotowane, świerki w ogrodzie udekorowane, na drzwiach zawisł wianek

Ania, ależ piękne masz wejście do domu I te donice Śliczności
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:42, 29 gru 2011

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A tak swoją drogą to moje marzenia miotają się między nowoczesnością a tym:

Piękne!!!
Wichrowe wzgórze 08:24, 29 gru 2011

Do góry
Dziękuję za życzenia. Nie było mnie jakiś czas, zajęta byłam przygotowaniami do świąt i ... robieniem bombek
Kilkanaście dni trwało moje rękodzieło zakończone opuchniętymi opuszkami palców, ale najważniejsze, że było w co ubrać choinki
Wersja srebrna:

Złota:

Z okazji zbliżającego się Nowego Roku życzę wszystkim, niech nowy 2012 rok pokaże, że nasze marzenia są zbyt skromne!
Pogaduchy skowronków 07:50, 29 gru 2011

Do góry
Ale Sebku narobiłeś. Budowlańcy i tak nie zdążą z autostradami na EURO . Mieli taką nadzieję że opóźnienie zwalą na ostrą zimę.
A co do zimy w kwietniu lub maju to nie martwcie się . Słoneczko nie pozwoli na śnieg i mrozy.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:11, 29 gru 2011

Do góry
To ja jeszcze swoją chojkę wkleję. Chojka jak chojka, ale jaki stojak mój M wykonał! Postanowiłam, że go pochwalę, bo jest za co. No nie! Nie zrobiłam samego stojaka, a tu nasz znak ogrodowiska stojak zasłonił

Wisteria - glicynia, słodlin 00:08, 29 gru 2011

Do góry
mam pytanie dotyczące usytuowania i prowadzenia wisterii przy murze...
znalazłam takie zdjecia, ktore Danusia umieściła w 'ogrodzie średniowiecznym' i właśnie w podobny sposób chciałabym prowadzić wisterię...
ale mam pytania dotyczące praktycznego podejścia do tematu - mój mur ma tylko 2 m wys, zastanawiam się jak i z czego wykonać podpory aby potem kierować pędy na boki, a także czym przytrzymywać/utrzymywać te boczne pędy w takiej pozycji?
Danusiu, proszę o pomoc
Pogaduchy skowronków 23:38, 28 gru 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Może to jest powód?!?!

Coś z tej serii krążyło na fb tylko na zdjęciu było znajome miasto ,a napis brzmiał "Lublin przeprasza ,że ma śnieg "Nie pamiętam dokładnie tekstu,ale takie miało to przesłanie ponieważ w tym czasie nigdzie w kraju śnieg nie leżał tylko tu ))
Mój kawałek raju 23:26, 28 gru 2011

Do góry
i jeszcze następna gałązka Jewel rozkwita
i jeszcze wigilijna jemioła nad stołem
Dwa światy 23:12, 28 gru 2011

Do góry
Siedzę drugi dzień nad Twoim wątkiem Haniu, ale dotarłam do końca. Masz piękny ogród, ale to już wiesz Wrzośce takie "wypasione", u mnie tylko pojedyncze kwiatki już drugi rok, a u ciebie jak koraliki, jeden kwiatek za drugim.
Nie wiem czy gdzieś przeoczyłam ale muszę zapytać o nazwę tego jasnozielonego klonu - wiesz co to? trzeba chronić przed zimnem?
I jeszcze pytanie o pernecję na poniższym zdjęciu - zimowałaś już ją?
Mój kawałek raju 21:57, 28 gru 2011

Do góry
Rozwija się Christmas Gift
[img s ize=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/8/85509/original.JPG[/img]
Nasz mały raj na ziemi :) 21:32, 28 gru 2011

Do góry
Skromny świąteczny ogródek...

Nasz mały raj na ziemi :) 21:26, 28 gru 2011

Do góry
Bałwanki

Nasz mały raj na ziemi :) 21:17, 28 gru 2011

Do góry
Świąteczny kominek...

Nasz mały raj na ziemi :) 21:14, 28 gru 2011

Do góry
Drewniany konik

Koronkowa gwiazdka

Pszczelarnia 21:09, 28 gru 2011

Do góry
Tak z dalszej perspektywy. Jak odciąć nasadzenia od trawnika po bokach. Z tarasu musi być zejście w prawo patrząc (można wyrównać prawie do poziomu zero) i prosto "w dół", tam gdzie stoi konewka, krótki odcinek. Ten róg jest problematyczny, bo w zasadzie o niego chodzi.

Nasz mały raj na ziemi :) 21:06, 28 gru 2011

Do góry
Drewniane serca z figurką chłopca i dziewczynki. To oczywiście Kubuś i Natalka

Obsadzenie tarasu - same trudności 21:01, 28 gru 2011

Do góry
Proszę o poradę "tarasową". Mamy taras.
Po jego wykonaniu okazało się, że trzeba nawieźć ziemi i nawieźliśmy. Ciągle mało, bo się zsuwa jeszcze. Więc trzeba dowieźć.
Na rogu posadziłam jesienią na szybko 3 róże okrywowe Bonica i jedną Aspiryn. Nie wiem czy dobrze, nie wiem jak ogarnąć koszenie, plewienie tych spadów. Musi być jakieś zejście z tarasu do ogrodu bezpośrednio (nie przez kwiaty). Co z tym dalej? Na równo u nas nie da się wypoziomować, bo teren jest naturalnie pagórkowaty, do strumienia się obniża. To jest oczywiście południe ale ocienione magnolią (stellata), rosnącą w tarasie.

Problem poważny, ponieważ w linii prawie prostej, blisko tarasu w trawniku jest studnia głębinowa (poniżej, po prawej stronie na dole).
(Marciny widoczne i mahonia wylatują na wiosnę z pozycji soliterów trawnikowych.) Jak to połączyć w całość? Studnię chciałam obsadzić bukszpanami w kole. Najgorsze, że do niej się zagląda, bo w środku jest pompa i instalacja.

Więc jest spad i studnia blisko tarasu a magnolia w tarasie. Na ładną trawę w tym miejscu nie mogę liczyć, chyba.
Nasz mały raj na ziemi :) 21:00, 28 gru 2011

Do góry
Nasza mała choineczka. Mam nadzieję że w przyszłym roku, jak uda się nam wykończyć poddasze, będzie już taka duża, do samego sufitu... Taką pamiętam z dzieciństwa... Dzieciaki i tak są zachwycone

Na choince obowiązkowo Aniołki

Ogrodomania Oli 20:48, 28 gru 2011

Do góry
Olu to zdjęcie jest przepiękne, myślałaś o zrobieniu kalendarza ze zdjęciami swojego ogrodu, byłoby z czego wybierać u Ciebie jak i u Domi
Ja swój już zrobiłam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies