Danusiu!
Rzeczywiście, ubrałaś w słowa to czego ja nie mogłam określić - 'kolekcja' to jest dobre określenie
Twoje posty przeczytałam już wcześniej, ale potrzebowałam czasu, żeby to przemyśleć. Sądzę, że z przerzedzeniem tej rabaty nie ma problemu, zresztą nie jestem pewna czy te 'okazy' byłyby w takim zagęszczeniu właściwie wyeksponowane. Na pewno powiększę pozostałe rabaty, więc choćby vis a vis tarasu będzie na przesadzenia dość miejsca. Czy powiększać jeszcze teraz czy zostawić tą robotę na wiosnę? Trawnik wycinać i przenosić czy odłożyć na kompost?
W rogu rośnie jodła kaukaska (piękne przyrosty!)
Posadziłam ją tu ponieważ to osłonięte miejsce, a podobno (dowiedziałam się już po zakupie) ma tendencje do przemarzania. To wg opisów średnie drzewo, ale nie widziałam jej na żywo. Myślisz, że jest za duża na to miejsce? W sumie mogłabym przesadzić ją w drugi róg , czyli nr 16, a tu kupić coś starszego i już wyższego, co narzuci ton temu miejscu.
Co do wrzosów

Cóż...trochę boję się tylu kolorów. Chętnie ograniczyłabym się do dwóch, białego i delikatnego różowego. O ile srogie zimy (jestem w Białegostoku) nie są przeszkodą. Czy zamiast wrzosów mogę zastosować inną roślinę okrywową?
Wiele pytań, ale wiesz, mam teraz kompletny mętlik w głowie

Na plus oczywiście, dodałaś mi odwagi, żeby powiększyć nr 18!
Co do drzewka vel.jodła koreańska (tylko się nie śmiejcie!):
To świerk, nie?