Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z przeszłością 20:43, 16 paź 2011

Do góry

I tu widać najważniejsze zadanie na przyszłą wiosnę: od 2. sezonów odwlekana wymiana folii w stawku.

Na tym kawałku też co nieco do zrobienia. Przez zimę trzeba nad nim pomyśleć.
Mój ogród - co dalej? 20:39, 16 paź 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)

Te wrzosy są porażone. Część już wyrzuciłam, dlatego tak łyso w niektórych miejscach. Wydaje mi się, ze tutaj, na pierwszym planie coś białego by się przydało zamiast tych wrzosów. Jak myślicie?

co to za żółte iglaki? Fajnie wyglądają z tymi berberysami (?)
Ogród z przeszłością 20:35, 16 paź 2011

Do góry

Rucola - sałatki 20:31, 16 paź 2011

Do góry
Fragment wspaniałej przystawki, którą dzisiaj na obiad przygotował mój mąż - płatki bresaoli z naszą pyszną rukolą, posypane skrawkami parmeznau i skropione oliwą i sokiem cytrynowym. Poezja!
W dodatku wyglądało tak pięknie, że zrobiłam zdjecia:

Bresaola to włoska polędwica, przyprawiona w specjalny sposób, ale mogą być zamiast płatki szynki parmeńskiej, albo surowej cieniutkiej polędwicy wołowej, wcześniej umarynowanej w oliwie z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.
Ogród z przeszłością 20:30, 16 paź 2011

Do góry
Mój ogród chciałby się przypomnieć na forum . Dzisiaj i wczoraj pierwsze noce z przymrozkami. Zabrałam donicę z ładną odmianą fuksji i bluszczem do piwnicy. Mam nadzieję że przetrwa do wiosny.
Wczoraj sporo zrobiłam, przede wszystkim wsadziłam cebulki. Niektóre posadziłam do ziemi, ale większość wylądowała w donicach z kompostem. Doniczki już zakopane w ziemi, będą czekać na wiosnę.
Trawnik skoszony, od razu zrobiło się ładniej.

Ogród w budowie - nieustającej 20:28, 16 paź 2011

Do góry
Rabata, a właściwie mały ogród w dużym ogrodzie, będzie odgraniczona żywopłotem z ciętych tuji, wysokim max na 2 m, ale raczej ciut niżej. Kształt prostokątny ok. 8,5 na 5,5 m. Będą z niej i do niej trzy wejścia - wyjścia, jedno od alejki z głogami, drugie na schodki na skarpę (które powstaną z b. starych podkładów kolejowych, które już od dawna niczego nie wydzielają), a trzecie na część do tej pory niezagospodarowną ( trawnik na razie i tyle, jak widać). Na środku będzie prostokątna wąska rabata na której na dwóch przeciwgległych krańcach będą po dwie kulki z bukszpanu, a na środku - cztery takie kulki posadzone w kwadrat. Pomiędzy nimi na dwóch tak powstałych prostokątach - byliny w stylu Gertrudy, szczegółów jeszcze nie mam, czekam na książkę o ogrodach Gerturdy J. Na pozostałej powierzchni - trawnik bez zmian. Na pełnej ścianie z żywopłotem marzy mi się drewniana ławka, na której i tak nie będę siedzieć, bo ciągle trzeba będzie plewić tę rabatę
Na razie wygląda to tak, że wytyczyliśmy palikami zarys i mój syn wykopał ładne dołki, te wysokie paliki to zaznaczone wejścia.

No i może jednak coś ładniejszego z dzisiejszego dnia:
Róża Sympathy

Ten sam kawalek rabaty co wczoraj, niestety po nocnym mrozie, hortensja ogrodowa padła już,a klonik abutilion, którego sadzonkę po prostu wiosną wetknęłam do ziemi, a ma b. miękkie i wrażliwe liście jakoś nie zmarzł, jest bliżej muru, pewnie dlatego:

Dziwaczne nazwy krzewów liściastych 20:25, 16 paź 2011

Do góry
chiastofil

http://www.e-ogrody.com/pub/img/1168429280.5728.jpg

Może nie krzew, ale dziwidło - Amorphophallus

gumijagodowiec - Nyssa sylvatica

Pieprzyca - Lepidium

Cieciorka pochewkowata
Dwa światy 20:11, 16 paź 2011

Do góry
tu muszę podziękować Eweli...za piękne zdjęcia
Sebku,u mnie pierwsze były wrzosy i wrzośce i potem zaraz jeden rh biały....stoi w miejscu i prawie nie rośnie,trzymam go z sentymentu

u mnie tak naturalnie brązowieją thuje....kiedyś o to pytał Sebek
Po prostu ogród... 20:10, 16 paź 2011

Do góry
Pelaronie już w piwnicy, dla mnie dwie skrzynki, jedna dla siostry, a jedna jakby ktoś jeszcze chciał

a laur w domu na razie, będe jeszcze na dwór wynosiła jak będzie pogoda

Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 19:46, 16 paź 2011

Do góry
Przymrozki, zimno i chyba nie ma co ryzykować.
Z uwagi na planowaną próbę przezimowania pelargonii kaskadowej, zabrałam dziś z parapetu dwie donice z sześcioma krzaczkami pelargonii.
Już stoją w garażu a wyglądają tak:

Na pewno muszę "oskubać " pelaśke ze wszystkich suchych i niezdrowych listków- to wiem.

Czy i ile ją podciąć, by można było ją nieco wygodniej przechować - tego nie wiem.

Proszę o pomoc wszystkich, którzy mieli z tym tematem do czynienia.
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 19:32, 16 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Mówcie mi krecik, ale gdzie ta wiśnia?!

Na rabacie frontowej - centralnie. Tu ją widać:

A tu tylko kawałek:

Iglakowa część wypoczynkowa do ogarnięcia :) 19:32, 16 paź 2011

Do góry
Danusiu!
Rzeczywiście, ubrałaś w słowa to czego ja nie mogłam określić - 'kolekcja' to jest dobre określenie

Twoje posty przeczytałam już wcześniej, ale potrzebowałam czasu, żeby to przemyśleć. Sądzę, że z przerzedzeniem tej rabaty nie ma problemu, zresztą nie jestem pewna czy te 'okazy' byłyby w takim zagęszczeniu właściwie wyeksponowane. Na pewno powiększę pozostałe rabaty, więc choćby vis a vis tarasu będzie na przesadzenia dość miejsca. Czy powiększać jeszcze teraz czy zostawić tą robotę na wiosnę? Trawnik wycinać i przenosić czy odłożyć na kompost?

W rogu rośnie jodła kaukaska (piękne przyrosty!)

Posadziłam ją tu ponieważ to osłonięte miejsce, a podobno (dowiedziałam się już po zakupie) ma tendencje do przemarzania. To wg opisów średnie drzewo, ale nie widziałam jej na żywo. Myślisz, że jest za duża na to miejsce? W sumie mogłabym przesadzić ją w drugi róg , czyli nr 16, a tu kupić coś starszego i już wyższego, co narzuci ton temu miejscu.

Co do wrzosów Cóż...trochę boję się tylu kolorów. Chętnie ograniczyłabym się do dwóch, białego i delikatnego różowego. O ile srogie zimy (jestem w Białegostoku) nie są przeszkodą. Czy zamiast wrzosów mogę zastosować inną roślinę okrywową?

Wiele pytań, ale wiesz, mam teraz kompletny mętlik w głowie Na plus oczywiście, dodałaś mi odwagi, żeby powiększyć nr 18!

Co do drzewka vel.jodła koreańska (tylko się nie śmiejcie!):

To świerk, nie?
Nasz przydomowy ogródek 19:19, 16 paź 2011

Do góry
Ale pięknie wierszem rozmawiacie
Dobrze, że wszystko kumacie
łał gratulacje 200 stronki

Ogród zapachów u Jasi 18:54, 16 paź 2011

Do góry
Gabrielo nie ściełam dalii, ale z piątku na sobotę nie było przymrozku i ocalały.
Natomiast złocień arktyczny nic sobie nie robi z niskich temperatur.

Aniu, ciekawie zaczęły się przebarwiać liście krzewów.
Zmieniła kolory kalina japońska

Sebku z daliami musimy się pożegnać do przyszłego roku.
Róże późną jesienią mają intensywne kolory

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:50, 16 paź 2011

Do góry
Danusiu byłam i mam fotki tego Platana

Nadaje się?
Po prostu ogród... 18:36, 16 paź 2011

Do góry
Zobaczcie co dzisiaj upolowałam w OBI w wyprzedaży. Bukszpanowe kulki razem z donicą oraz dzrzewko laurowe. Bukszpany muszę przesadzić gdzieś do gruntu, bo w sklepie mieli już niektóre donice popękane od mrozu pewnie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:22, 16 paź 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)

było, było przegapiliście jak Sebkowy krawat pamiętam bo przyglądałam się temu na dowód wklejam fotkę którą teraz wyszukałam na wątku spotkania

kranik był pokazywany przez Danusię jeszcze przed tym spotkaniem, tyle tylko, że wtedy jeszcze nie wisiał pamiętam doskonale siedział sobie chyba w doniczce na tarasiku

podczas spotkania napewno byl zawieszony, na zdjęciu widać go w dalekiej perspektywie (otoczony czerwonym kółkiem) na ścianie, a zdjęcie jest zrobione w dniu spotkania
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:13, 16 paź 2011

Do góry
ana_art napisał(a)
było, było przegapiliście jak Sebkowy krawat pamiętam bo przyglądałam się temu na dowód wklejam fotkę którą teraz wyszukałam na wątku spotkania

kranik był pokazywany przez Danusię jeszcze przed tym spotkaniem, tyle tylko, że wtedy jeszcze nie wisiał pamiętam doskonale siedział sobie chyba w doniczce na tarasiku
Ogród na 300 metrach kwadratowych 18:06, 16 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Taki ogródek wiesz przecież, że da się zrobić

Danusiu, już mi pomysły kiełkują w głowie, a małe notatki rysunkowe mam porozrzucane to tu to tam.
Na razie balkon uprzątnięty (w miarę), pojawiły się już nawet pierwsze rośliny.

Widoki za okem coraz bardziej jesienne, ale ja lubię jesień.

W mojej wiejskiej posiadłości trwają przygotowania do zimy. Dalie wykopane,

doniczki z roślinami, którym nadal nie znalałam docelowego miejsca w ogrodzie zadołowane i umyte (po zadołowaniu).

Zadłowałam także donice (duże czarne, plastikowe) z posadzonymi tulipanami - to z myślą o wiosennych aranżacjach na balkonie i mój mini-skalniak z rojnikami w doniczce.

Mój 4 arowy azyl... 17:39, 16 paź 2011

Do góry
Chryzantemy drobnokwiatowe nie boją się przymrozków, długo się trzymają. Kiedyś miałam kilka odmian od białych, przez żółte, fioletowe po rude. Pewnie się z nimi przeproszę))
Moje żurawki też kolorek trzymają Oto jedna z nich...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies