Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Grażki 21:05, 14 paź 2011

Do góry
Witam serdecznie wszystkich sympatyków ogrodów. Mam na imię Grażyna, podglądam Was od kilku miesięcy i mam wrażenie, że znam każdego z Was tylko ja jestem w ukryciu. Oglądam Wasze zmagania i efekty pracy i powiem jestem pełna podziwu jak pięknie zmieniło się w waszych ogrodach.
Jakiś czas temu zrobiłam pierwszy krok i zalogowałam się na forum, teraz postanowiłam zrobić drugi i założyć własny wątek.
Nadeszła jesień, kończą się powoli prace w ogrodzie, więc liczę na to, że będzie więcej czasu na Waszą pomoc w projektowaniu zmian, które chciałabym zrobić pod wpływem ogrodowiska.

Działkę kupiłam 9 lat temu, była to łąka z jednym drzewem, starą śliwką. Przez 4 lata trwała budowa i w tym czasie posadziłam jedynie kilka sosen i brzóz. Ogród zaczęłam urządzać 5 lat temu nie mając o tym zupełnie pojęcia. Dodatkowo będąc mieszczuchem na hasło „kupujemy działkę” chciałam wielką, nie wiedząc, co mnie czeka. Teren ma 3000 m z fatalną gliniastą ziemią i niezliczoną ilością kretów. Teraz z perspektywy czasu wiem, że nie był to do końca dobry pomysł. Tak duży teren jest piękny jednak wymaga wiele pracy i czasu, którego mi brakuje. Uwielbiam ogród i pracę w nim jednak cierpi na tym moje życie towarzyskie i niedługo stanę się samotnikiem. Każdą chwilę spędzam na koszeniu, pieleniu, przesadzaniu itp. W swoim zamiłowaniu do ogrodu jestem sama, więc i WSZYSTKO robię sama. Wsparcia rodziny w tej dziedzinie niestety nie mam.
Nie odnalazłam jeszcze moich starych zdjęć z czasów powstawania ogrodu, więc pokazuje to co mam aktualnie.

[
Fiołki afrykańskie - Saintpaulia 20:59, 14 paź 2011

Do góry
Uwielbiam sępolie i hoduję je od lat osiemdziesiątych. Nigdy nie robiłam im zdjęć, bo one kwitną prawie bez przerwy.
Ten egzemplarz był moim pierwszym, jest to jego "drugie życie", myślę że to jest podstawowa forma tego fiołka, teraz już nie do kupienia, ma nieduże listki na długich ogonkach:

A tutaj co jeden to inny, brak tylko białego pełnego i lilaróżowego z karbowanymi płatkami, akurat przestały sobie kwitnąć:

Ogród w budowie - nieustającej 20:57, 14 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ładnie się okno widokowe otwiera

To okno to taki mój "znak firmowy", najwięcej zdjęć robię z tego tarasu, tzn. najwięcej takich tu wklejam.
Co do wianka z lawendy, który jak widzę Wam się podoba, a w naturze jest jeszcze ładniejszy - on jest zrobiony CAŁY z lawendy, nie ma żadnego podładu z gąbki, czy słomy.
Skoro wiankujemy, to pokażę Wam jeszcze jeden - częściowo naturalny, bo zrobiony z drobnych gałązek, ale kwiatki na nim są z materiału. Nie lubię i raczej nie mam sztucznych kwiatów, ale ten mnie urzekł, więc nabyłam.

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 20:48, 14 paź 2011

Do góry
Ewa napisał(a)
Pięknie, bo słonecznie w ogródku, aż chce się trochę zmęczyć, więc zalążek wrzosowiska zrobiłam

i obwódkę z czyśćca wełnistego

bardzo ładnie i efektownie skomponowane rabaty u Ciebie
W cieniu - zacieniona 20:47, 14 paź 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)
Te Twoje hortensje, to prawdziwa, poważna kolekcja. Podziwiam szczerze i marzę o podobnej.

W cieniu - zacieniona 20:43, 14 paź 2011

Do góry
an_tre napisał(a)

Hortensjowy kolaż z zacienionej.

Piękne zestawienie Bogusiu pogratulować ))

Aniu, one same tak się pięknie układają do fotek,są niesłychanie fotogeniczne.

Bogusiu, czy one wszystkie rosną w Twoim ogrodzie? urocze

Tak Aniu ,to są moje hortensje w różnej fazie kwitnienia -Limelighy,Pinky Vinky,Anabellka i Vanille Fraise,oczywiście mam jeszcze niekwitnące ogrodowe -przemarzaja.
Ogród w budowie - nieustającej 20:35, 14 paź 2011

Do góry
anka napisał(a)

super baaardzo mi się podoba

Świetny!
Rajski ogród Ani 20:35, 14 paź 2011

Do góry
Komarowiec u mnie też kwitł.
Nie miał długich pędów,ale kwitnie nieprzerwanie,pozostałe mają bardzo długie pędy.
W cieniu - zacieniona 20:33, 14 paź 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Bogusiu, czy one wszystkie rosną w Twoim ogrodzie? urocze
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:25, 14 paź 2011

Do góry
Tak Aniu, tak już mam

Wymieniłam kulki na przodzie, bo choroba je przerzedziła, a miałam zapasik
Z tyłu dosadziłam sporo. Jeszcze dużo roboty przede mną jutro.

Bogda, kopię dołek, podsypuję próchnicę, wkładam roślinkę i upycham jeszcze bokami próchnicę, albo i nie. Gleba po tylu dosypywaniach już jest dość żyzna.

Werbenka - Liliput - niziutka i ślicznie gęsta

W cieniu - zacieniona 20:23, 14 paź 2011

Do góry
marzena napisał(a)
masz hortensje o pięknych kwiatach, a bluszcz kwitnący, to chyba rzadkość !

Bardzo lubię hortensje.Bluszcz ma niewielkie przyrosty roczne,ale pięknie kwitnie jesienią.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 20:23, 14 paź 2011

Do góry
Dzisiaj do domku wróciłam trochę później, otwieram komputer, a tu na pulpicie takie oto zdjęcie

uśmiałam się co nie miara
W cieniu - zacieniona 20:21, 14 paź 2011

Do góry
an_tre napisał(a)

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 20:16, 14 paź 2011

Do góry
Jolanta Kamińska napisała na Facebooku:

Zbyszku, dylematy każdy ma,
na letnia koszulę coś włożyć się da
O tej porze wszystkich uczulę:
najlepiej ubierać się na cebulę!

... Ja swoich kwiatów nie palę
lecz na kompostownik wywalę
A liście grabię co rusz,
bo lubię grabienie i już!

W niedzielę nad urodą się nie zastanawiałam,
tylko tym z rozumem(chyba) szansę dałam
Słowo "mandat" podwójne znaczenie ma,
więc jak się nie sprawdzą to mandat się da!

Ogród w budowie - nieustającej 20:11, 14 paź 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)
Chrobotek reniferowy to jest porost, w naturze jest jasnoszary, ale barwi się go na różne kolory, czasami jaskrawe, wygląda wtedy trochę sztucznie. Jest do kupienia na giełdach kwiatowych, albo allegro, mała paczka kosztuje coś ok. 2-3 zł. Można nim wyłożyć podłoże w doniczce, jest mięciutki jak kłębek włóczki, ja tak zrobiłam ostatnio z hemerocalisem, żeby przykryć mu cebulę i ziemię w doniczce, tu go widać:

Pięknie jest
Rajski ogród Ani 20:04, 14 paź 2011

Do góry
Mam mały dylemat, poradźcie co zrobić w marcu M otrzymał na imieniny azalie w doniczce, miała kilka sadzonek w trzech kolorach, po przekwitnięciu wsadziłam do gruntu pod świerki i zapomniałam, a dzisiaj patrzę a one mają pąki, niektóre dość pokaźne zostawić w gruncie, czy wsadzić do doniczek, będą kwitły w domu jak cały czas są na powietrzu?

Ogród w budowie - nieustającej 20:03, 14 paź 2011

Do góry
Chrobotek reniferowy to jest porost, w naturze jest jasnoszary, ale barwi się go na różne kolory, czasami jaskrawe, wygląda wtedy trochę sztucznie. Jest do kupienia na giełdach kwiatowych, albo allegro, mała paczka kosztuje coś ok. 2-3 zł. Można nim wyłożyć podłoże w doniczce, jest mięciutki jak kłębek włóczki, ja tak zrobiłam ostatnio z hipeastrum, żeby przykryć mu cebulę i ziemię w doniczce, tu go widać:
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:02, 14 paź 2011

Do góry

Rajski ogród Ani 20:01, 14 paź 2011

Do góry
an_tre napisał(a)
Pięknie kwitnie w wazonie biała bakopa, lepiej niż latem,

To prawda Aniu, część roślin dopiero jesienią nabrało wigoru

Ja swojej kobei nie moge podziwiać, bo swoje kwiatki położyła na dachu szklarni (ponad 4m nad ziemią); tam tez pewnie wytworzy swoje nasienniki. Może jednak w przyszłym roku skusze się na wysianie ponownie tej roślinki, ale dam ja przy tarasie,który ma przezroczysty daszek, to chociaż tak będę ją podziwiać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:00, 14 paź 2011

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies