Własnie nie chciałam wysokiej szałwi by nie zasłoniła zupełnie kul. plusem jest to, że na tę rabatę bęzie się patrzyło z wysoka i z bliska bo okno jest do samej ziemi i zaraz za nim rabata (o włssnie jakiś ptak przydzwonił w moje okno - minus dużych okiem - ptaki tracą na nich życie często albo przynajmniej przytomność na jakiś czas). Chyba jednak zostanę przy turzycy...
Mi sie wydaje ze kwestia efektu i wielkości kuli bukszpanowych i szałwi
ta szałwia ktora chcesz jest dość niska i jak stipa ci sie rozrośnie to ja zje, to samo zkula , jak Nie bedzie wystarczająco duża to Ci ją zje.
Zależy wiec od efektu który chcesz uzyskac czy zatopione w stipie czy trawa jako dodatek to wtedy turzyca
Wyzsza odmiana szałwi to np caradonna a tez tak piękna
Kurcze, ciężko się to czyta, gdy nie jest podpisane przy rysunku. I na pewno jest za mało roślin, ale rabaty to już lepiej rozrysowywać pojedynczo.
Ja bym chyba przeniosła jednak domek w inne miejsce, jakoś mi w tym rogu nie leży. I trzeba pamiętać, że te wszystkie zwarte szpalery będą rzucały cień po swojej północnej stronie. I jeszcze róże posadziłabym w miejscu, którego zimą nie widać z okien. Nie znam róży Novalis, poza tym że obejrzałam ją w necie, ale chyba wymaga kopczykowania?
Stipa piękna, ach... u mnie tylko niteczki czym Ty ją karmisz?
Fajne plany nowych nasadzeń. A kanalizy gratuluję - też mi w tym roku zakładają, więc zwlekam z pracami w przedogródku, by nie robić dwa razy
Magnolio -
Stipa obecnie wygląda jak uschnięta ,ale to złudne -nie jest martwa ,
na początku maja zaczną dopiero wychodzić nowe źdźbła i te suche wypadną .
chyba że będzie bardzo ciepły kwiecień to może tydzień wcześniej . trawy ogólnie późno ruszają .
ja często obcinam do połowy ale dopiero pod koniec kwietnia . ta trawa dość wrażliwa i nie można się z obcinaniem spieszyć ,jeśli już się obcina .
ja zakupiłam jednak zwykły średnio gęsty grzebień i wszystkie małe turzyce ,ostnice, czy kostrzewy wyczesuję po prostu grzebieniem .
U mnie obcięte patyczki puściły i mają już liście, a te z których obcinałam ledwo pączkują, stipa nie padła, bo nie mam, żurawki bidy, ale mają już dużo malutkich nowych listków.