Halo! Skowronki już dawno szczebioczą na łączach,a w wątku nikt ,,dzień dobry" nie mówi?
Zapowiada się piękny dzień! Słoneczko nawet wygląda i na termometrze już6 w plusie! Miłego dnia !
Dostałam wczoraj takiego kwiatka. Znalazłam w necie informacje, że to Dieffenbachia. Nigdy nie miałam tej rośliny, dlatego potrzebuje porad odnośnie uprawy.
Pierwsze pytanie: czy mogę ją teraz przesadzić do innej donicy?
Na dole pnia po jednej stronie wyrasta nowy ulistniony pęd, a po drugiej stronie nowa roślina bezpośrednio z ziemi.
Czy przy przesadzaniu odłączyć tą mniejszą, która wyrasta bezpośrednio z ziemi? Czy mogę ją zostawić? Wizualnie lepiej chyba będzie ją zostawić, bo zagęszcza dół, gdzie jest łysy pień tej starszej.
Madziu, przez to, że drewutnia jest pod samym nosem jak wychodzisz z domu i widoczna jak na dłoni od furtki - szpeci Tobie cały efekt. Z takim usytuowaniem drewutni nie ma sposobu na efektowny przedogródek. Zawsze będzie coś nie halo.
Pomysł na ekran z cisa i 3 wiśnie jest bardzo dobry i rozwiązuje sprawę widoku od wejścia, ale nie rozwiązuje widoku od strony domu.
Przyznam, że ja nie chciałabym mieć tak umiejscowionego drewna,
A czy nie należałoby się zastanowić najpierw, gdzie można przenieść drewutnię???
Inaczej nici z efektu.
Narazie to jest moje pierwsze pytanie, póki nie znajdziemy nowego miejsca na drewno nie myślę o nowej aranżacji.
Jak nie znajdziemy - pomyślimy. Jeśli drewna byłoby mniej, można by było coś pomyśleć przy śmietniku.
Danusiu, co zrobić z tym 'potworem'? Rozrósł mi się ten jałowiec chiński i wiosną muszę coś z nim zrobić. Bonsai odpada, raczej pokrój zwarty musi zostać. Na pewno zmniejszyć trzeba na obwodzie. Może tak ciać aby ze trzy, cztery pziome tarasy powstały?
Nie wiem jaka to odmiana ale może po kłujących igłach da sie go rozpoznać?
Danusiu, co zrobić z tym 'potworem'? Rozrósł mi się ten jałowiec chiński i wiosną muszę coś z nim zrobić. Bonsai odpada, raczej pokrój zwarty musi zostać. Na pewno zmniejszyć trzeba na obwodzie. Może tak ciać aby ze trzy, cztery pziome tarasy powstały?
Nie wiem jaka to odmiana ale może po kłujących igłach da sie go rozpoznać?
Sebek jak zwykle pierwszy i jak zwykle to samo napisał co i ja bym napisała.
Tylko cis w każdej postaci.
Taką roślinę trzeba wyszukać i trzeba będzie za nią sporo zapłacić, jeśli chcesz dużą, a warto okazałą, żeby pięknie zdobiła front domu.