Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sezon 2017 u Hanusi 18:01, 02 mar 2022

Do góry
Eduś, dziś wyszłam, ale tylko w okolicę, chciałam dymkę kupić, ale nie udało się.
Pogoda dobra w dziń, tylko po co ten przymrozek w nocy?

Też lubię te swoje kurczaki.
Glina i zielsko 16:33, 02 mar 2022

Do góry
aciaz1000 napisał(a)
Cześć Lidka,

Przyszłam się przywitać na twoim wątku, będę zaglądać

Widziałam że rok temu wsadziłaś patyki hortensji do ziemi, jakie były efekty? Udało się?
Zrobiłam podobny eksperyment i ciekawość mnie zżera.

Pokażesz mi swoje platany? Gdzie je ulokowałaś ? Marzy mi się takie drzewko

Trzymam kciuki za wysiewy!

Witaj,
Platany są 2 sadzone w odstępie chyba roku. Na pustej jeszcze rabacie południowej vel platanowej.
Mam zwykle nieszczepione. Rosną na przemian z klonami.

A hortki ukorzeniłam w ziemi, teraz zadoniczkowalam bo mi nornice zryły.
Dalam siostrze i koleżance, kazalam zadołować na rok i zobaczymy. Jak bedzie sukces to dam znać.

A te mini gałązki urosły patykom zeszłego lata

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:12, 02 mar 2022

Do góry
Przy okazji dzisiejszego obchodu napasłam oczy zwiastunami wiosny.

Zostało mi jeszcze ok. 10 kg karmy dla ptaków. Nowej partii już nie będę zamawiać. W tym sezonie moja ptaszarnia zjadła ok. 150 kg ziarna plus ok. 80 kulek tłuszczowych oraz 3 "żołędziowe" karmniczki orzechów
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:06, 02 mar 2022

Do góry
Wpadłam wczoraj na rekonesans do L..la. Oparłam się dzielnie pokusie cebulowo- karpowej. Glina plus ślimaki to nie najlepsze warunki do uprawy dalii, a mieczyków nie sadzę.
Były wiórki rogowe. Aktualna cena to prawie 25 zł za 2,5 kg woreczek. Wystarcza na 16 m2. Gdybym sadziła nowe rośliny, to może skusiłabym się na zakup, żeby sypać po garstce do dołków. Do dojrzałego ogrodu o mojej powierzchni musiałabym zakupić kilkadziesiąt worków. Odpuściłam.
Jeśli trafię w sierpniu na przecenę, to może się skuszę na ich zakup do warzywnika.

Marzec rozpoczął się nocnymi spadkami temperatur do ok. -8 stopni. W dzień jest na lekkim plusie. Kontynuacja prac porządkowych została chwilowo zawieszona.
Róże w większości tnę jesienią. Na cięcie przedwiosenne zostawiam tylko rugosy. Wczoraj całe dwie sztuki przeszły zabieg upiększający. Wycięłam najstarsze gałęzie, zredukowałam odrosty pojawiające się zbyt daleko od rośliny macierzystej i delikatnie skróciłam zbyt wysokie gałązki. Krzaczek ma teraz kształt wachlarza.

Stipę ścinałam już jakiś czas temu. Ma już nowe przyrosty.

Po cięciach ogród nieco przejaśniał.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:48, 02 mar 2022

Do góry
A teraz wieści dla Magary
Lawenda po cięciu w II połowie sierpnia wygląda teraz tak

Cięcie jest już w zasadzie zbędne. Ewentualnie jakaś kosmetyka pojedynczych gałązek.

Rogownica obudziła się na brzozowej. Gdyby nie te młode listki, to mogłabym jej nie dojrzeć.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:42, 02 mar 2022

Do góry
Do południa kontynuowałam akcję zrębkowania. Udało się ją wreszcie zakończyć.
Zrębkami wysypałam granice między gruntową drogą, a rabatami zapłocia. Rabaty nieco się podniosły i może nie będą już po nich jeździć.

Droga jest wspólną własnością dla kilkunastu osób. Wokół toczą się budowy. Żeby ułatwić sobie pielęgnację zapłocia w niewykorytowanej części wysiałam tam trawę. Inteligentni inaczej lubią po tej trawie jeździć, kiedy są roztopy. Tydzień temu umęczyłam się przy wyrównywaniu kolein wałem. Ku mojemu zaskoczeniu przejazd po trawniku wciąż był atrakcyjny. Musiałam zrobić tymczasowe zabezpieczenie z obciążonych donic. Może poskutkuje.

Zrębki wykorzystałam też pod krzewami na długiej prostej.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:39, 02 mar 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)

Ja też niedawno kupiłam trzy sztuki, a dwie mam zamówione przez internety, czekam na przesyłkę. Wiesz może, jak się nazywa ten na zdjęciu? Jest zupełnie inny od wszystkich, które mam.

Nazwa dość dziwna Frostkiss " Glenda's Gloss" . On nie jest taki żółty jak w zachodzącym słoncu, ale taki jak na poniższym zdjęciu. Ładny, mimo że wolę te z serji double bardziej. Ale o tej porze roku to każdy kwiat, zwłaszcza długo kwitnący bardzo cieszy.

Mój ogrodowy pamiętnik 14:02, 02 mar 2022

Do góry
Ja nie jestem aż tak wielką fanką seslerii ale to jest naprawdę żelazna trawka na suche i trudne miejsca. U mnie na skarpie rośnie bez najmniejszych problemów. Nawet jej nie podlewam a i tak rośnie wielka.

Lamarcka najbardziej pali się do rozwinięcia pąków.

Berberysy ciachłam o połowę bo za wielkie mi rosną i zasłaniają trzcinniki.

Daję ostatnią szansę mojej hortensji ogrodowej na zakwitnięcie . Zrobiłam jej chyba 10 warstw. Co roku to samo. Przyjdzie przymrozek i po kwiatach.

Patyczki hortkowe wsadziłam do doniczek. Nie umiem tego robić ale spróbuję.
Sezon 2017 u Hanusi 13:00, 02 mar 2022

Do góry
Hanuś fajnie te twoje kurczaczki wyglądają z za krzaczka
ja dopiero dziś wysiałam pomidora ale nie dużo ..folia jeszcze nie naciągnięta na namiot strach przed wiatrami ... sąsiadowi folię i stelaż zabrało i połamało resztę
zapał u mnie też jakiś nie ten ...czasy trudne myśli zebrać ciężko...
Wiosna cieszy i tego się trzymajmy

Ranczo Edy 12:30, 02 mar 2022

Do góry
Anna_I napisał(a)
Edzia czy Ty sama tak pięknie cięłaś bonzaja? To jałowiec?
Sposób z szyszkami podobno działa, też o nim słyszałam

hej Aniu dzięki tak parę dobrych sezonów cięłam formowałam ...czubek trzeba było zrobić jeden bo rósł różnie ,nieraz był taki goły haa , że
e-Muś nie mógł na mnie i na niego patrzeć a nazwa to zapomniałam ale kojarzy mi się coś jakby cyprys wolno rosnący ma raczej delikatne igiełki choć cięłam zawsze w rękawiczkach bo dość długo schodziło

dawno...

Ogród bez reguł 12:05, 02 mar 2022

Do góry
podsumowanie lutego. 18 dni do wiosny.

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 11:21, 02 mar 2022

Do góry
Właśnie dlatego zapytałam, kolor mnie zmylił.

A co byś powiedziała na taki plan, żeby dać lawendę w rządku za tujami (niebieska linia), a w środku trawy (zielone linie)?

Już bez berberysów (i jałowców).

Ewentualnie można dać jeszcze coś kwitnącego między trawy, np. róże.
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:17, 02 mar 2022

Do góry
Kokesz napisał(a)
Viola, pokaż swoje molinie variegata jak teraz wyglądają.
Moje przetrzymałam w donicy na balkonie i są nadal suche.
Czy one później się budzi do życia?

Tu na fotce po prawej są przycięte molinie.Jak widać moje też zupełnie suche.

Rok temu ruszyły dopiero w połowie kwietnia.Molinie to nie są sprinterki takie jak seslerie

Więc spokojnie,czekamy... liczę, że jak miną przymrozki to może pod koniec marca ruszą...

14 kwiecień 2021
Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:10, 02 mar 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Moje nowe nabytki ciemiernikowe.

Ale śliczności . Tfu, tfu.
Kuszące . Czy to ze szkółki Z.?

Co do ich rozmiarów, to rzeczywiście rosną dość duże. Pamiętam, jak kiedyś Iwonka (Inka74) upolowała gdzieś w szkółce prawdziwego giganta.
Wiciokrzew - Lonicera 11:06, 02 mar 2022

Do góry
Zdjęcie z zeszłego roku

Mazurskie klimaty Małgorzaty 10:37, 02 mar 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Moje rododendrony najlepiej rosną w mojej leśnej części ogrodu,dzisiaj spory mróz to pozwijał im liście.

...tu zapowiedż dobregokwitnienia.

Moje te które rosną w świetlistym cieniu mają się bardzo dobrze, u mnie drzew jest bardzo mało ale sadziłam świerki i sosny i czekam aż urosną
Mazurskie klimaty Małgorzaty 10:11, 02 mar 2022

Do góry
Moje rododendrony najlepiej rosną w mojej leśnej części ogrodu,dzisiaj spory mróz to pozwijał im liście.

...tu zapowiedż dobregokwitnienia.
Ogród prawie wymarzony … 08:46, 02 mar 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Lidka musisz się tym zadowolić .

Dzięki
,nawstawiałabym Ci serduszek ale nie idzie
Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:08, 02 mar 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Monika to nie możliwe to niskie krzaki góra 50 cm.
Może są jakieś anomalie. Też może się zdarzyć jak posadzone w głębokim cieniu i wyciągają się do słońca.

Możesz też ciąć do wazonu bardzo długo się trzymaja

Popatrzyłam na swoje metki i na ani jednej metce nie ma takiego wzrostu bo 80 cm.

Ja narazie już nie kupuje. Mam dosyć sporo posadzonych niektóre maleństwa czekam aż nabiorą masy. Mogą si goę już w tym roku rozsiewać.

Też mnie się za bardzo w to wierzyć nie chce że mogą takie rozmiary osiągać, mimo że na etykietce też takie rozmiary są podane. Okaże się jak będą wyglądać za pare lat.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:07, 02 mar 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Piękne zwiastuny wiosny , piszesz, że krokusom brak słońca, u nas ho dużo, ale za to temperatura słaba .

Powiem Ci, że ta limka do wycięcia to gigant. Ile ma lat, tak mniej więcej?

Agnieszko, no ostatnio jest słonko, ale chyba temperatury zbyt niskie, tak +5. Ranniki też słonko kochają.
Tych gigantów limek mam tu 8 sztuk, mają ponad 2,5m, badyli tyle, że to ciężka robota. W tym roku mają 9 lat. Dziś może je wytnę, zostaną mi jeszcze tylko 4 sztuki z tyłu domu, tez takie giganty.

tu już stipy wycięte, jeszcze stąd zabieram rozchodniki kaukaskie i daję do nowych donic na murze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies