Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sezon 2017 u Hanusi 12:55, 04 mar 2022

Do góry
Wacku, Pięknie, ale przymrozki w nocy, mają ciągnąć się u mnie przez cały marec, niestety.
Najtrudniejszy czas oczekiwania. Pozdrawiam

Sezon 2017 u Hanusi 12:39, 04 mar 2022

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)

P R Z E D W I O Ś N I E

pięknie
Callistemon cytrynowy - kuflik 12:31, 04 mar 2022

Do góry
Mam znów problem z moim kuflikiem. Po zimie wygląda tak. Czy będzie coś z tego? Obciąć mu całą tą koronę? Liście wyglądają jak suche, ale zdecydowanie nie kruszą się.
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 12:30, 04 mar 2022

Do góry
Anna_I napisał(a)
Tu dalsza część rabaty, już od strony południowej-od rana do wieczora słońce, dlatego wymarzyła mi się tu lawenda,która je uwielbia. Co jeszcze? Może rozplenice sadzone co 1,5m? Drzewa niestety odpadają, przynajmniej te z wysokim szczepieniem,gdyż rosły by zbyt blisko dachu. Mąż boi się zapychania rynienPrzez to, nie wiem co tam wkomponować

Witam Aniu

Pięknym kamieniem wyscielasz to chyba gleis (kora kamienna). Wszystko dobrze tylko nie wykladaj go na tą folie ziemia nie oddycha.
Trzeba jednak ten kamien na czymś położyć na agrowlokninir drenarskiej. Jest to biały materiał który służy do owijania rur drenarskich przed piaskiem ale woda przesiąka.

Mam sporo rabat że żwirem i daje radę. Hania gruszka ma trochę racji, ale nie jest tak źle z tym żwirem.

Miałam wcześniej korę jednak nie zdaje ona u mnie egzaminu wiecznie bażanty w niej grzebały i wiatr roznosił. Więc każdy robi to co w danym terenie się nadaje. Chwasty wszędzie rosną.

Sama musisz zdecydować ty znasz swój teren. Jedna rada spiesz się powoli. Zanim coś kupisz z roślin wszystko się o nich dowiedz bo nie każda roślina wszędzie dobrze rośnie. Dużo czytaj. Lawendy lubią słoneczne miejsca - zresztą przeczytaj o glebie. Przeważnie wszystkie iglaki i różaneczniki to kwasoluby.

Zamiast lawendy możesz posadzić też Perowska, Gaure, z rozplenicami.

Pozdrawiam i powodzenia

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:03, 04 mar 2022

Do góry
Jolu sama widziałaś, że miejsca do zabawy mają sporo a wybrały bezbronne kwiatuszki, może im przejdzie

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:54, 04 mar 2022

Do góry

Zimno I śnieg... gdzie ta wiosna? Ale piątek jest, jupi!
Wszystkiego po trochu 10:13, 04 mar 2022

Do góry
Znalazłam jednak kilka zdjęć mojego akwarium roślinnego z 2012 r
Pisałam o nim z Aganią, myślałam że wszystkie straciłam podczas włamania, jednak część się zachowała

Akwarium holenderskie było moją wielką pasją, odstawiłam wtedy całkowicie ogród, i tylko nim się zajmowałam

Opuchlaki 08:51, 04 mar 2022

Do góry
Drodzy, mam podejrzenia co do opuchlaka na laurowiśni, zrobiłam kilka zdjęć.
Laurowiśnie kupiłam jesienią w szkółce jako już duże egzemplarze. Jak zweryfikować czy to opuchlaki i jak je zwalczać? Dziury są powygryzane z boku, ale są też pośrodku liści.

Pszczelarnia 08:50, 04 mar 2022

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ewo, ciągle jestem zachwycona tą rabatą, świetnie skomponowana. Masz dar dziewczyno
Ja sobie zamówiłam litwor gigas. Liczę na ciekawe kępy.
Daj więcej wspomnień. Bardzo miło się ogląda, szczególnie że u mnie dziś pada śnieg.
Ogród bez reguł 07:34, 04 mar 2022

Do góry
Do wiosny zostało 16 dni
wschód słońca 06:40
zachód słońca 17:43
długość dnia 11:03
zmiana czasu na letni 26/27.03

Pszczelarnia 06:43, 04 mar 2022

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ewuś cudne połączenia, a to szczególnie przykuło dziś moją uwagę to rdest połączony z dziką marchwią, czy to coś innego? nasiona nostrzyka też zakupiłam, chcę posiać w łące kwietnej kociaki słodziaki
Ptasi gaj 00:20, 04 mar 2022

Do góry
Pozdrawiam wiosennie, u mnie jeszcze daleko do niej, Cały tydzien ma być z przymrozkami w nocy.
Fotka na osłodę

Dzięki Haniu. Muszę kupić sobie tych żółtych rojników. Mam coś podobnego białego. Jutro ma padać u nas śnieg, w marcu jak w garncu.

Jak to dobrze, że już uporałam się z trawami. Mam do ścięcia jeszcze stipy, ale to już później.

W sobotę hortensje pod maszynkę i później czyszczenie żwiru.
Najwięcej roboty będzie z przemieleniem ściętych drzew pobojowisko na działce.
Później grabienie całości bo kupisz nie do opisania przez te wichury.
Na rabatach nic nie będę robiła dopóki nie pokażą się rośliny.

Dzisiaj przy cięciu traw ścięłam klinika palmowego. Mam nadzieję,że odrośnie.

Ptasi gaj 00:03, 04 mar 2022

Do góry
Kasiu szukałam i widziałam, ale one nie są całkiem żółte np jak kaczeńce.

Ja o takich myślałam.

Te co są zawsze mają jakiś dodatek a to jasny żółty, albo środek ciemny. Ale też ciekawe, podobają mi się.

Np białe ciemierniki są idealnie białe nawet jak już przekwitają nie tracą koloru. Ciemierniki które kupiłam jesienią zmieniają.

10.01.

Ten sam 03.03.

Pszczelarnia 23:08, 03 mar 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zachwycająca obfitość wszystkiego, a z takim smakiem i gustem zestawiona, że doznań jest jeszcze więcej.

Sylwia, "no coś Ty"! Na nowo odkryłam suche bukiety.

Pszczelarnia 23:01, 03 mar 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
(...)
Niesamowicie rozrosły się jabłonki na stelażu. Czy wciąż trzeba je podwiązywać, czy już same z siebie rosną w odpowiedni sposób?

Jeszcze trzeba przywiązywać poziomo końcówki ramion, bo się nie stykają ze sobą.

W pięć minut zrobiłam zawieszkę na drzwi. Wetknę w nią jeszcze bazie.

Pszczelarnia 22:56, 03 mar 2022

Do góry
jolanka napisał(a)
Nowy sezon zaczęłaś pięknie i kolorowo a ten kociaczek w wazonie miodzio

Dziś wyciągnęłam ze skrzynki pocztowej nasiona. Lekko wilgotne, bo przeleżały w niej miesiąc. Ale może coś z nich będzie. Wśród nich najciekawsze

Chcę zaprosić nostrzyk w bliską okolicę. I ostropest.

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 22:33, 03 mar 2022

Do góry
Tu dalsza część rabaty, już od strony południowej-od rana do wieczora słońce, dlatego wymarzyła mi się tu lawenda,która je uwielbia. Co jeszcze? Może rozplenice sadzone co 1,5m? Drzewa niestety odpadają, przynajmniej te z wysokim szczepieniem,gdyż rosły by zbyt blisko dachu. Mąż boi się zapychania rynienPrzez to, nie wiem co tam wkomponować

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 22:25, 03 mar 2022

Do góry
Wrzucam zdjęcie rabaty po lewej stronie od wejścia brakuje tu jeszcze rozplenic, no i tego "czegoś" kwitnącego...

Matę będę zrywać na jesieni bądź za rok na wiosnę, bo wiem że to nic dobrego. Chciałam jednak stworzyć zarys rabaty, przed wysiewem trawy.

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 22:07, 03 mar 2022

Do góry
Dzień dobry.
Posiadam kawałek ogródka (ok 80m2) w zabudowie szeregowej - bez dostępu z zewnątrz, jedynie przez dom. Planuję założenie trawnika i wykonanie tarasu, jednak problem jest w podłożu. Ziemia pobudowlana została przykryta przez dewelopera warstwą podejrzewam ziemi z pola lub łąki. Jest mocno gliniasta, w lecie nie ugina się pod nogą, w obecnych plusowych temperaturach grząska, zbita. Zaczęliśmy przekopywanie działki na głębokość szpadla, tworzą się grudki, które z trudem da się rozgnieść w rękach. Wydaje mi się, że to glina lub glina piaszczysta.
Dodatkowo jest problem z mocno ukorzenionymi chwastami.

Pytanie czy mój tok rozumowania jest słuszny, planuję:
- przekopać całą działkę szpadlem, żeby lekko rozluźnić zbitą glebę, wybrać kamienie i śmieci
- potraktować wszystko Roundupem
- odczekać 1-2 tygodnie
- nawieźć 5 cm piasku, żeby poprawić sorpcję gleby
- przemieszać wszystko glebogryzarką
- rozplantować grabiami
- zwałować
- zasiać trawę zgodnie ze sztuką

Czy powyższe działanie będzie zasadne?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:00, 03 mar 2022

Do góry
Pozdrawiam wiosennie, u mnie jeszcze daleko do niej, Cały tydzien ma być z przymrozkami w nocy.
Fotka na osłodę

Śliczne połączenie - lekkie fioletki w żółcieniach ranników, muszę zastosować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies