Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Ivo 12:38, 04 cze 2022

Zachwycam się, bardzo....
Brak słów. Ale oko bardzo cieszy
Helen 08:30, 05 cze 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Rok temu nabyłam do ogrodu polecanego przez Ewę/ Andę miniaturowego przewrotnika czerwonołodygowego. Ładnie się rozrósł. I cieszy oko. Zdecydowanie łatwiej go wkomponować w rabaty niż ostroklapowego. Dobrze sobie radzi w półcieniu.

Zgadzam się z Tobą, Haniu, ten przywrotnik jest sto razy fajniejszy niż ostroklapowy. Pozbędę się wszystkich ostroklapowych na rzecz czerwonołodygowych.
Martka 09:49, 06 cze 2022

Rok temu nabyłam do ogrodu polecanego przez Ewę/ Andę miniaturowego przewrotnika czerwonołodygowego. Ładnie się rozrósł. I cieszy oko. Zdecydowanie łatwiej go wkomponować w rabaty niż ostroklapowego. Dobrze sobie radzi w półcieniu.

Haniu, zdjęcia ogrodu to uczta! Mnie zaciekawił ten przewrotnik czy też przywrotnik, nigdy nie wiem czy te obie nazwy czymś się różnią. Ale czerwonołodygowy - to zagadka, czy ma jakiś związek z późniejszym wyglądem? Oraz druga zagadka, na czym polega jego stukrotna przewaga nad tym ostro klapowym? W półcieniu, jak rozumiem, ten drugi gorzej?
Gruszka_na_w... 12:41, 06 cze 2022

Martka napisał(a)

Haniu, zdjęcia ogrodu to uczta! Mnie zaciekawił ten przewrotnik czy też przywrotnik, nigdy nie wiem czy te obie nazwy czymś się różnią. Ale czerwonołodygowy - to zagadka, czy ma jakiś związek z późniejszym wyglądem? Oraz druga zagadka, na czym polega jego stukrotna przewaga nad tym ostro klapowym? W półcieniu, jak rozumiem, ten drugi gorzej?

Ostatnio notorycznie mylę kuklika z orlikiem. Ten na zdjęciu to przywrotnik. Póki co się nie przewraca. Czerwonych łodyżek nie dostrzegłam, więc nie wiem, skąd wzięły się w jego nazwie.
On i ostroklapowy to zadaniowo dwie różne rośliny. Tym większym można wypełniać puste miejsca wewnątrz i na tyłach rabat. Tworzy wyraźne plamy. Ta miniaturka nadaje się jedynie na obrzeża rabat. Może pełnić podobne zadanie jak żurawki, żuraweczki, miniaturowa kocimiętka czy tiarelle.
Ogrodowa uczta jest chwilowo poza moim zasięgiem. Całą swoją aktywność ograniczam teraz do trasy podjazd-drewutnia. Do przewiezienia taczką i ułożenia jest 8 m3 drewna.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:42, 06 cze 2022

Helen napisał(a)

Zgadzam się z Tobą, Haniu, ten przywrotnik jest sto razy fajniejszy niż ostroklapowy. Pozbędę się wszystkich ostroklapowych na rzecz czerwonołodygowych.

Nie wiem, czy fajniejszy. Inny po prostu. Lubię oba. Każdy z nich da się wykorzystać w odpowiedni sposób.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:43, 06 cze 2022

Ivo napisał(a)
Zachwycam się, bardzo....
Brak słów. Ale oko bardzo cieszy

Mamy bardzo podobne ogrody. Widać to samo nam w duszy gra.
Gruszka_na_w... 12:47, 06 cze 2022

Anda napisał(a)
Oj, głodna się zrobiłam po widokach talerzowych i opowieściach jedzeniowych

Park się pięknie ukwiecił. Fajnego masz stróża Lubi pomidory?

Ta....park. Na 500 m2.

Coś mi w głowie świta, że pomidory to dla psów trucizna. A ten ze zdjęcia, od czasu adopcji, zachwycony jest tym, ze ma coś, czego warto strzec.
Gruszka_na_w... 12:52, 06 cze 2022

Magara napisał(a)

U mnie nie kosy a sójki są głównymi truskawkożercami. Był plan, żeby na peszle siatkę ochronną nałożyć, tak jak przy ochronie kapustnych. Magda z Wilczego chyba pokazywała. Miał być taki stelaż, który da się łatwo zdjąć w celu zbioru truskawek, a potem łatwo "nadstawić" żeby sójki się mogły tylko obejść smakiem
No ale u nas, wiadomo, plany planami, a real realem, więc znowu będzie prowizorka i wyżera dla sójek

Haniu, Twój ogród nieodmiennie mnie zachwyca i jego obraz jest mi potrzebny
Tym bardziej, że w końcu zauważam, że to co posadzone - faktycznie rośnie Czasem aż w przerażająco-porażającym tempie

Mój zmysł wzroku bardzo źle znosi wszelkie szmaty, włókniny i inne ogrodowe ubranka. Z tego też powodu nie sadzę w ogrodzie niczego, co trzeba okrywać. Truskawek na szczęście zrobiło się już na tyle dużo, że podjadanie ich przez kosy można puścić płazem.

Posadzone rośnie jak najbardziej. Podczytuję o rozrastaniu Twoich bodziszków Rozanne. U mnie one są raczej powściągliwe.
April 14:47, 06 cze 2022

Ponieważ zostałam bardzo silnie zmanipulowana zdjęciami, to popełniłam wczoraj taki zestaw rdestu i amsonii, na nowej rabacie.
Fakt, bez takiego rozmachu, jedna kępa amsonii i trzy rdestów ale jednak
antracyt 14:52, 06 cze 2022

Zmanipulowana zdjęciami - jak prawdziwie i znajomo to brzmi