Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W cieniu - zacieniona 22:41, 08 lis 2011

Do góry
Jeziorko już spowite mgłą,słoneczko zawitało na krótko.
Mój ogród 22:29, 08 lis 2011

Do góry
Dzięki wszystkim za miłe powitanie, witam jeszcze raz wszystkich no i naszą szefową Danusię. Nie pokonałam jeszcze wszystkich trudności technicznych, w domu nie ma mi kto pomóc, ale będę dalej. próbowała. Działkę kupiłam w 2004 r. Taki pasek ziemi, zapuszczony i zachwaszczony. Wcześniej nie nie miałam wspólnego z ogrodnictwem. Ale takich, którzy zaczynali jak ja jest wśród nas wielu. Oglądałam Wasze piękne ogrody, przy niektórych wredna igiełka zazdrości mnie ukuła. Zaczęłam prace w ogrodzie z wielkim zapałem, mimo że na początku nie było prądu i wody. Wodę na początku nosiłam od sąsiadów ze studni, a teraz od 3 lat mam wodę, prąd i domek. Zapał mnie nie opuścił, ogród jest coraz ładniejszy, ale daleko mu do doskonałości. Jest ponoć takie powiedzenie że ogród nigdy nie jest skończony.

Mój skromny domek

Jest sporo iglaków, to była moja pierwsza fascynacja, kupowałam malutkie nie raz z przeceny, wiadomo brakowało kasy. I z tych maluchów wyrosły już całkiem duże krzewy.

Jest także dużo krzewów liściastych, byliny no i moja ostatnia fascynacja - trawy

Na tym zdjęciu, jest miskant chiński, wsadziłam go a właściwie zadołowałam w zeszłym roku jesienią, a wiosną wsadziłam go na właściwe miejsce. Rósł szybciutko, nawet zakwitł nie wiem tylko jaka to odmiana.

Mam jeszcze kilka traw, które są fajnymi wypełniaczami na rabatach.

Tutaj turzyca" Carex morrowi "Silver sceptre"

Tutaj "sesleria caerulea" z iglakami. Są trzy ale tu widać tylko jedną i kawałek drugiej.

A dla wszystkich którzy kochają swoje kawałki ziemi i zapałem je uprawiają w pocie czoła bukiet tegorocznych astrów

Czyż nie piękne, a teraz idę zwiedzać Wasze ogrody.

Pozdrowienia

Bożena
Sizergh Castle and Garden w Cumbrii/północna Anglia 22:20, 08 lis 2011

Do góry
To był marzec, wyjątkowo zimny i opóźniony również na Wyspach. Nie przeszkodził naszej wędrówce szlakami rzymskich limes (mur Hadriana) i odkrywaniu skarbów rzymskich w edynburskim muzeum.
Zwiedzaliśmy też ogrody, ten dopiero został otwarty po zimie. Było tłumnie w kawiarni, i w sklepie, niektórzy już piknikowali przed obiektem.

Zawsze mnie zastanawia wysokość drzew północnej Anglii - wydają się bardziej przysadziste, niższe - dlatego, że smagane wiatrami? Bo mam na myśli np. dęby, z pewnością nieformowane a takie krępe.

Zamek, jak przystało na prawdziwy angielski zamek sprawiał ponure wrażenie, w środku tylko nieco lepiej się prezentował. Może dobrze, że nikt nie musi w nim mieszkać a National Trust tak pięknie o niego wciąż dba? Ciężko się mieszka z Tradycją i Historią pod jednym dachem?

Czy ten krajobraz ukształtowała ręka ludzka? Zdecydowanie tak. Był Angielski Ruch Krajobrazowy i nawet pewien Brown (dla którego wszystko było możliwe) o przydomku "Capability".
W cieniu - zacieniona 22:10, 08 lis 2011

Do góry
...i małe co nieco
W cieniu - zacieniona 22:10, 08 lis 2011

Do góry
tytoń
Mały eden Ewy 22:09, 08 lis 2011

Do góry
Pęcherznica

Mahonia

Clematis w listopadzie

W cieniu - zacieniona 22:08, 08 lis 2011

Do góry
...ostatnia róża
W cieniu - zacieniona 22:07, 08 lis 2011

Do góry
Rudbekie...
Ogród - początek 22:03, 08 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Fajnie też prezentuje się ta trzmielina z ogrodu Sylwii:

Wiecie może jaka to odmiana?

Ja myślę, że ta trzmielina to Fortunea "Sunspot" (Euonymus fortunei "Sunspot")

No i podobna jest "Blondy"

Witaj Dominiko Beatka ma rację to trzmielina Sunspot - Euonymus fortunei 'Sunspot' pozdrawiam
W cieniu - zacieniona 22:03, 08 lis 2011

Do góry
Jeszcze cieszą kolorami...
...Limelight
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 21:58, 08 lis 2011

Do góry
Tomek taras dzisiaj :

W cieniu - zacieniona 21:49, 08 lis 2011

Do góry
Miło Was gościć na mojej stronce.
Na koleuski jeszcze czas,myślę,że dopiero pod koniec stycznia zacznę na nowo uszczykiwanie i sadzenie od początku.Teraz ważne jest to,żeby ładnie się rozkrzewiły. Mamy sadzoneczki od prawdziwych ogrodniczek i na pewno będą wiosną cieszyć nasze oczy.

ps..mam piwnicę pod całym domkiem,ale nie sprawdza się w przechowywaniu roślinek.
na zdjęciu -zejś cie do piwniczki
Ogród Dominiki 21:42, 08 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia 21:32, 08 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A teraz rzeczywistość i pytanie: czym zakryć mechanizm bramy (taki trójkąt, tzw. przeciwwaga, długość ok. 180 cm, pod płotem rosną akacja i jesiony, derenie na wiosnę zostaną skrócone a jeszcze teraz zagęszczone (dosadzanie) do szpaleru zwartego. Co wytrzyma takie sąsiedztwo?). Obornik (przykryty płachtą już znika w ogrodzie warzywnym). Bukszpany zwarcie posadzić? Pomóżcie. Mam trochę utrapienia z tymi drzewami , bo strasznie sucho jest wokoło. Myślałam o tujach ale mój M. jest przeciwny (i nie da się przekonać). Czy cisy urosną podlewane raz w tygodniu w przypadku suszy?

Wg mnie posadź cisy tylko przygotuj im dobre stanowisko, wykop rów i dobrze zapraw kompostem.
Ja nie mam w tym miejscu linii kroplującej ale w pierwszym roku trzeba podlewać systematycznie, potem można trochę odpuścić.

U mnie jest dokładnie taki sam układ i jest cis

Ogród Dominiki 21:27, 08 lis 2011

Do góry
hania napisał(a)
Dominiko! mieszkasz w raju! pozdrawiam

Dziękuję Haniu!
Fajnie będzie dopiero jak wprowadzę wszystkie wymyślone zmiany.
Ogródek Hanusi po zimie 21:20, 08 lis 2011

Do góry
Hanusiu, buziaczki, zdrowia i jeszcze raz zdrowia życzę

Ania z zielonego wzgórza :-) 20:45, 08 lis 2011

Do góry
a tutaj ostatnie koszenie trawnika w tym sezonie

Jesienne truskaweczki i porządeczki

i jeszcze kora pod tujkami Teddy

Ania z zielonego wzgórza :-) 20:30, 08 lis 2011

Do góry
Udało mi się uchwycić ostatnie kolory tej jesieni ...

Mój ogród - co dalej? 20:25, 08 lis 2011

Do góry
Tak wygląda mój buczek w odsłonie jesiennej.

Ogródek Hanusi po zimie 20:15, 08 lis 2011

Do góry
Haniu, serdeczności z okazji urodzin!
przede wszystkim zdrowia i dobrego samopoczucia, życzliwości wokoło i wiosny w sercu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies