Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 14:04, 18 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Tez bardzo polubiłam te kwiatki, niedawno robiłam dwie nowe rabaty, gdzie obok klosownicy i hortek będą grały główne role.
Gracki mam na wystawie południowej, warunki były tam kiepskie bo dużo piachu i żwiru od przebiegającego tam drenażu, dlatego trzeba im było przygotować duże dołki ze smakołykami. Drugi mankament to miejsce pod okapem dachu, gdzie nawet deszcz nie dochodzi, dlatego gęsto tam linie nawadniające polozylismy, ale w okresie gdy się linii nie załącza będę musiała pamiętać o podlewaniu ręcznym.

Ja u siebie martwię się znów jak zniosłyby zacienienie tak do 14 i średnio przepuszczalny grunt. Myślałam, żeby je wsadzić między tarasem, a murem gabionowym. Dołki oczywiście im zaprawię, ale niżej, niżej jest kruszywo dolomitowe ubite.
Kulą w płot 14:02, 18 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Agnieszko, piękna ta rabata z brzoza, żurawki ja ożywiają, w słoneczku aż świecą.

Buziaki w czółko za dobre słowo a ja miałam wątpliwości że ten kolor tam ni z gruchy, ni z pietruchy.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:58, 18 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
wow, pięknie te trawy posadziłaś i jakie dorodne sadzonki!

Edytko, sadzonki mogłyby być większe ale nie ma Zdecydowanie jesień to nie czas na zakupy trawiaste.
Tu ma być ogród :) 13:53, 18 wrz 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Piękne te jarzmianki!!! Gracki też fajnie rosną. Jakie one u Ciebie warunki?? Zwłaszcza chodzi mi o ilość światła i przepuszczalność gleby.

Tez bardzo polubiłam te kwiatki, niedawno robiłam dwie nowe rabaty, gdzie obok klosownicy i hortek będą grały główne role.
Gracki mam na wystawie południowej, warunki były tam kiepskie bo dużo piachu i żwiru od przebiegającego tam drenażu, dlatego trzeba im było przygotować duże dołki ze smakołykami. Drugi mankament to miejsce pod okapem dachu, gdzie nawet deszcz nie dochodzi, dlatego gęsto tam linie nawadniające polozylismy, ale w okresie gdy się linii nie załącza będę musiała pamiętać o podlewaniu ręcznym.
Ogród Marty 13:47, 18 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
fajnie wyszło z tymi buksami, jest spójnie z obu stron.

A propos szałwii, ja stwierdzam, że wszystkie te co mam z siewek to się rozłażą, tylko te sadzonki, które kupiłam, bądź uzyskałam przez podział są ładne i zwarte.

P.s. też niedawno zrobiliśmy taki chodnik z krawężników, już trawka nawet pomiędzy nimi urosła.

Dzięki, fajnie, że się podoba.

Ja mam szałwię z własnych sadzonek wszędzie ( no kiedyś jedną kupiłam, to szałwia matka ) i stwierdzam, że ona zwarta tylko w pierwszym roku po podziale, w następnych latach już się rozłazi. Zobaczymy co będzie z Twoimi.

Robiłaś z krawężników? Coś przeoczyłam, czy nie pokazywałaś jeszcze?
Tu ma być ogród :) 13:46, 18 wrz 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Pięknie Ci się rozrosły Gracilimusy Widać, że im dobrze u Ciebie!

Faktycznie w ciągu 3 miesięcy bardzo urosły, zabrałam je z rabaty brzozowej bo tam wegetowaly, brzozy im cała wodę kradły.
Moja działka na Dębowym Lesie 13:44, 18 wrz 2016

Do góry
Aniu, u Ciebie zawsze można się nasycić kolorami.
Super ta fotka z tęczy na wodzie!
Kulą w płot 13:40, 18 wrz 2016

Do góry
Agnieszko, piękna ta rabata z brzoza, żurawki ja ożywiają, w słoneczku aż świecą.
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:35, 18 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Takich kul to chyba jeszcze nikt nie ma, będą pięknym akcentem w ogrodzie.

O tak... też takich nie widziałam.
Ogród Ani :) 13:33, 18 wrz 2016

Do góry
Ja w ubiegłym roku w listopadzie sadziłam i było idealnie, teraz tez się spieszyć nie będę. Mam zamiar dziś odkopać jakiś czosnek żeby zobaczyć czy jakieś cebule przybyszowe mam
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:27, 18 wrz 2016

Do góry
Takich kul to chyba jeszcze nikt nie ma, będą pięknym akcentem w ogrodzie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:46, 18 wrz 2016

Do góry
wow, pięknie te trawy posadziłaś i jakie dorodne sadzonki!
Tu ma być ogród :) 12:34, 18 wrz 2016

Do góry
Mentha napisał(a)

Zachwyciły mnie te kwiatki ! co to takiego, zdradzisz ?

to są jarzmianki - kwiaty jak broszki, na zdjęciach odmiana Variegata, ale kwiaty ma takie same jak zwykła odmiana Alba, te rośliny sieją się gdzie popadnie i szybko rosną, oprócz ładnych kwiatów, także liście są ozdobą.

Śliczne też są odmiany kwitnące na różowo, np. takie.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:24, 18 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Idę oglądać
W sumie to powinnam Ci sie jakoś odwdzięczyć

to mi kiedyś coś fajnego wymyślisz, jak będę na etapie robienia rabaty przy ściance, na razie wiem, że chcę tam cisy - kulki i stożki, a odkąd Ty zdecydowałaś się na drzewa wielopniowe to też mnie korci, może ja postawię na magnolię, ale kiedy to będzie...
Tu ma być ogród :) 12:14, 18 wrz 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

Moja jeszcze młoda więc tym bardziej narażona na przypalanie..... Tak tego łagodniejszego klimatu wam zazdroszczę

Chyba wszystkie młode hortensje tak mają, na swoje w zeszłym roku patrzeć nie mogłam, teraz jest duuużo lepiej.
Tu ma być ogród :) 12:13, 18 wrz 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Maliny mam już z 10 lat, albo więcej, ale czerwone. Co do odmian drzew to nie doradzę, bo co prawda mam, ale je jeszcze sadził dziadek M, więc są już bardzo stare. Polecam borówki, ale chyba już je masz? Nie pamiętam. Jak tam Twój warzywnik?

Borówki miałam, ale coś je w ubiegłym roku przyraziło i padły, będę teraz kupować kilka krzaczków, bo uwielbiamy ich owoce.
Warzywnik, drażliwy temat, w tym roku skrzyń się nie doczekałam, ale mam w gruncie posadzone trochę warzyw i ziół, a deski czekają, może się w końcu doczekają.
Tu ma być ogród :) 12:09, 18 wrz 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Jak zawsze pięknie. Zawilce widzę dały czadu. Róże wciąż śliczne, no i wrzosy takie miśki napęczniałe Może moje też kiedyś takie będą, jak nie padną zimą

Jolu, Twoje wrzosy to chyba wszystko odmiany pączkowe, ponoć lepsze, bo kolor będą trzymać aż do przymrozków, a moje już niestety brązowieją.
Tu ma być ogród :) 12:04, 18 wrz 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

To znaczy, że pyszne

chyba można takie wnioski wysnuć
Tu ma być ogród :) 12:03, 18 wrz 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Ja w tym sezonie coś naknociłam z nawadnianiem, więc moje wody za dużo nie miały. W takim razie to chyba faktycznie nie one... No nic, ważne, żeby zimę przetrwały, bo jeśli znów będę musiała startować z sadzonkami, to mnie chyba krew zaleje.

Mi też rozsądek podpowiada, żeby już się nie pchać w rośliny, które źle zimują, ale w odniesieniu do niektórych, ciężko sobie tej wewnętrznej obietnicy dotrzymać.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:02, 18 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No są, te trawy przy tarasie to gracki.

Pamiętam i muszę przyznać, że to była bardzo dobra myśl

Idę oglądać
W sumie to powinnam Ci sie jakoś odwdzięczyć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies