Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 12:14, 18 wrz 2016

Filemon24 napisał(a)

Moja jeszcze młoda więc tym bardziej narażona na przypalanie..... Tak tego łagodniejszego klimatu wam zazdroszczę

Chyba wszystkie młode hortensje tak mają, na swoje w zeszłym roku patrzeć nie mogłam, teraz jest duuużo lepiej.
lindsay80 12:34, 18 wrz 2016

Mentha napisał(a)

Zachwyciły mnie te kwiatki ! co to takiego, zdradzisz ?

to są jarzmianki - kwiaty jak broszki, na zdjęciach odmiana Variegata, ale kwiaty ma takie same jak zwykła odmiana Alba, te rośliny sieją się gdzie popadnie i szybko rosną, oprócz ładnych kwiatów, także liście są ozdobą.

Śliczne też są odmiany kwitnące na różowo, np. takie.

polinka 13:27, 18 wrz 2016

Pięknie Ci się rozrosły Gracilimusy Widać, że im dobrze u Ciebie!
kasja83 13:33, 18 wrz 2016

Piękne te jarzmianki!!! Gracki też fajnie rosną. Jakie one u Ciebie warunki?? Zwłaszcza chodzi mi o ilość światła i przepuszczalność gleby.
lindsay80 13:46, 18 wrz 2016

polinka napisał(a)
Pięknie Ci się rozrosły Gracilimusy Widać, że im dobrze u Ciebie!

Faktycznie w ciągu 3 miesięcy bardzo urosły, zabrałam je z rabaty brzozowej bo tam wegetowaly, brzozy im cała wodę kradły.
lindsay80 13:53, 18 wrz 2016

kasja83 napisał(a)
Piękne te jarzmianki!!! Gracki też fajnie rosną. Jakie one u Ciebie warunki?? Zwłaszcza chodzi mi o ilość światła i przepuszczalność gleby.

Tez bardzo polubiłam te kwiatki, niedawno robiłam dwie nowe rabaty, gdzie obok klosownicy i hortek będą grały główne role.
Gracki mam na wystawie południowej, warunki były tam kiepskie bo dużo piachu i żwiru od przebiegającego tam drenażu, dlatego trzeba im było przygotować duże dołki ze smakołykami. Drugi mankament to miejsce pod okapem dachu, gdzie nawet deszcz nie dochodzi, dlatego gęsto tam linie nawadniające polozylismy, ale w okresie gdy się linii nie załącza będę musiała pamiętać o podlewaniu ręcznym.
kasja83 14:04, 18 wrz 2016

lindsay80 napisał(a)

Tez bardzo polubiłam te kwiatki, niedawno robiłam dwie nowe rabaty, gdzie obok klosownicy i hortek będą grały główne role.
Gracki mam na wystawie południowej, warunki były tam kiepskie bo dużo piachu i żwiru od przebiegającego tam drenażu, dlatego trzeba im było przygotować duże dołki ze smakołykami. Drugi mankament to miejsce pod okapem dachu, gdzie nawet deszcz nie dochodzi, dlatego gęsto tam linie nawadniające polozylismy, ale w okresie gdy się linii nie załącza będę musiała pamiętać o podlewaniu ręcznym.

Ja u siebie martwię się znów jak zniosłyby zacienienie tak do 14 i średnio przepuszczalny grunt. Myślałam, żeby je wsadzić między tarasem, a murem gabionowym. Dołki oczywiście im zaprawię, ale niżej, niżej jest kruszywo dolomitowe ubite.
anabuko1 14:06, 18 wrz 2016

piękny duet jarzmianek i róz.
Pięknie dobrane kolory,efektownie wyglądają
Dominika11 15:18, 18 wrz 2016

przepiękne te Twoje rabaty, a trawki wspaniale się rozrosły
Marta 17:01, 18 wrz 2016

lindsay80 napisał(a)

Borówki miałam, ale coś je w ubiegłym roku przyraziło i padły, będę teraz kupować kilka krzaczków, bo uwielbiamy ich owoce.
Warzywnik, drażliwy temat, w tym roku skrzyń się nie doczekałam, ale mam w gruncie posadzone trochę warzyw i ziół, a deski czekają, może się w końcu doczekają.

Z borówkami warto spróbować jeszcze raz, też je uwielbiamy