Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

jolka 08:46, 18 wrz 2016

Jak zawsze pięknie. Zawilce widzę dały czadu. Róże wciąż śliczne, no i wrzosy takie miśki napęczniałe Może moje też kiedyś takie będą, jak nie padną zimą
Marta 09:31, 18 wrz 2016

lindsay80 napisał(a)

o to widzę, że Ty też produkcję uruchomiłaś
Na Twoim wielkim obszarze, to można sobie pozwolić na różności, mnie niewielka powierzchnia ogranicza, chcielibyśmy teraz posadzić jakieś drzewka i krzewy owocowe, ale muszę dokładnie przemyśleć co i jak, bo miejsca mało i odmiany muszą być trafione.

Maliny mam już z 10 lat, albo więcej, ale czerwone. Co do odmian drzew to nie doradzę, bo co prawda mam, ale je jeszcze sadził dziadek M, więc są już bardzo stare. Polecam borówki, ale chyba już je masz? Nie pamiętam. Jak tam Twój warzywnik?
Filemon24 10:02, 18 wrz 2016

lindsay80 napisał(a)

to tym bardziej mi miło, pochwała od faceta, jest naprawdę cenna

Te rozplenice, które dziś pokazałam na zdjęciach to Autumn Magic (Herbstzauber), między brzozami mam Hameln, a w przechowalniku jeszcze Viridescens - u mnie wszystkie zimę przetrwały, ale nie da się ukryć, że klimat na Śląsku mamy ciut łagodniejszy.

Kurcze a mi w tym roku tak się Vanilki spodobały, mijam autkiem podwórko, na którym rośnie cudny krzaczek i raczej wątpię, żeby ktoś ją tam podlewał, ciekawe czemu Twoja marna, a może za rok wypięknieje.

Moja jeszcze młoda więc tym bardziej narażona na przypalanie..... Tak tego łagodniejszego klimatu wam zazdroszczę
Mentha 11:08, 18 wrz 2016

lindsay80 napisał(a)

Zachwyciły mnie te kwiatki ! co to takiego, zdradzisz ?
lindsay80 11:44, 18 wrz 2016

iwka napisał(a)
super biel hortensji przepiękna lubię spacerować po Twoim ogrodzie

ps. dzięki Milenkę widziałam tu i tam ma piękne oczy po mamusi

Przechadzaj się, mi miło z tego powodu
Ja z hortensjami tak nie do końca za pan brat, ale wczoraj mnie eM zadziwił, oglądał TV i woła mnie, żebym zobaczyła jakie piękne hortensje pokazywali, po czym stwierdził, że to piękne rośliny, że długo kwitną, takich słów od niego to się nie spodziewałam
lindsay80 11:58, 18 wrz 2016

UrsaMaior napisał(a)

Kasia, mój to samo, cienki liść, no gracek jak w mordę strzelił... Kupiony w dobrej szkółce też. Dziwne.

A ktoś wie, ile mm szerokości mają liście tych właściwych gracków?

Jedno jest pewne, one lubią wodę.

Moja rabatka z grackami obsadzana 18.06.16

I dziś

A tu gracki sadzone latem ubiegłego roku

I liść na zbliżeniu

lindsay80 12:03, 18 wrz 2016

UrsaMaior napisał(a)

Ja w tym sezonie coś naknociłam z nawadnianiem, więc moje wody za dużo nie miały. W takim razie to chyba faktycznie nie one... No nic, ważne, żeby zimę przetrwały, bo jeśli znów będę musiała startować z sadzonkami, to mnie chyba krew zaleje.

Mi też rozsądek podpowiada, żeby już się nie pchać w rośliny, które źle zimują, ale w odniesieniu do niektórych, ciężko sobie tej wewnętrznej obietnicy dotrzymać.
lindsay80 12:04, 18 wrz 2016

Sebek napisał(a)

To znaczy, że pyszne

chyba można takie wnioski wysnuć
lindsay80 12:09, 18 wrz 2016

jolka napisał(a)
Jak zawsze pięknie. Zawilce widzę dały czadu. Róże wciąż śliczne, no i wrzosy takie miśki napęczniałe Może moje też kiedyś takie będą, jak nie padną zimą

Jolu, Twoje wrzosy to chyba wszystko odmiany pączkowe, ponoć lepsze, bo kolor będą trzymać aż do przymrozków, a moje już niestety brązowieją.
lindsay80 12:13, 18 wrz 2016

Marta napisał(a)

Maliny mam już z 10 lat, albo więcej, ale czerwone. Co do odmian drzew to nie doradzę, bo co prawda mam, ale je jeszcze sadził dziadek M, więc są już bardzo stare. Polecam borówki, ale chyba już je masz? Nie pamiętam. Jak tam Twój warzywnik?

Borówki miałam, ale coś je w ubiegłym roku przyraziło i padły, będę teraz kupować kilka krzaczków, bo uwielbiamy ich owoce.
Warzywnik, drażliwy temat, w tym roku skrzyń się nie doczekałam, ale mam w gruncie posadzone trochę warzyw i ziół, a deski czekają, może się w końcu doczekają.