Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Hanusi po zimie 20:27, 28 paź 2011

Do góry
Ja takich ,,arystokratycznych zapędów nie mam,dziś sadziłam swoje nabytki.I to by było ostatnie sadzenie w tym roku w moim ogrodzie.
Tulipanów też nie będzie jeszcze dużo,ale już trochę jest.
Dziś od rana porządkowałam miejsce za altanką,Nazywam je ,,zemstą Bolka"Bolek tam trzymał wszystkie swoje ,,przydasie"Przez 2 lata nie miałam zapędów,żeby to ruszyć,ale dziś...... połowa z tych rzeczy pójdzie do ognia,Część na złomowisko, a tylko kilka do wykorzystania/ cegła i polbruk/.
A do tego wszystko zarośnięte niskim pigwowcem.Ale już go nie ma!Od razu pojaśniało.Na wiosnę chałupkę maluję!
No i zjadłam ostatnie niebieskie winogrona!
Ogród Sylwii od początku :) 20:24, 28 paź 2011

Do góry
Ogród Sylwii od początku :) 20:23, 28 paź 2011

Do góry
Smutna , beznamiętna rabatka zaczęła się przebarwiać jesiennie

Ogród Sylwii od początku :) 20:20, 28 paź 2011

Do góry
A tu mój zimowitek którego o mały włos nie zdepczałam Ale mnie zaskoczył gościu .... myślę , że jak on poradził sobie ze żwirkiem to cała kompanija krokusów ucieszy mnie na wiosnę

Dwa czerwone dęby 20:20, 28 paź 2011

Do góry
Pochwały bardzo miłe i wszystkim serdecznie dziękuję , a to i przyznam się , każdy dołek pod krzaczek przed posadzeniem odmierzony metrówką , a po posadzeniu jeszcze raz mierzenie czy aby na pewno jest właściwie .

Chciałam jeszcze w tym sezonie posadzić na jednej rabatce rhododendrony , ale z braku czasu zakup i nasadzenia dopiero wiosną. Na razie szykuję dla nich miejscówkę .Po przeczytaniu porad w wątku o sadzeniu rh, powiedziałam mojemu Piotrusiowi, że potrzebuję tu wyłożyć końskiego gnoju .I dziś przywieźliśmy z pobliskiej stajni rarytasik .Mogliśmy sami wejść do boksu, więc było wesoło , gumiaczki ,widły i worki pełne gówienka hahahaha .Po powrocie o dziwo od razu dołek wykopał i końską kupkę rozłożył .Poszło mu to w mig , hmm ciekawe co go tak zmotywowało ,albo przegoniło np. zapaszek? .A że obornik świeży , to pewien ogrodnik polecił posypać go siarczanem amonu .Na to daliśmy warstwę torfu , a na sam wierzch bardzo drobną korę , reszta działań wiosną .

mam marnie działający internet i bardzo długo wgrywają się zdjęcia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:14, 28 paź 2011

Do góry

Kropka dziś mi towarzyszy

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:14, 28 paź 2011

Do góry
Front Garden

Czarnulek na zamówienie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:13, 28 paź 2011

Do góry
Przy drugim lustrze

Idąc na tyły

Róże w naszych ogrodach 19:36, 28 paź 2011

Do góry

Zaglądajcie dziewczyny czasem w artykuły, jest tam sporo informacji

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/47-uprawa-roz-czyli-jak-zapewnic-obfite-kwitnienie

Danusiu dzięki za przypomnienie artykułu .Właśnie kupiłam róże z gołym korzeniem , jutro z samego rana biorę się za sadzenie .A to dzisiejsza fotka ' Chopin' moczy nogi

Ogród szmaragdowy 19:23, 28 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Tutaj trzeba usunąć żółtego bukszpana i dosadzić świeżego a wiosną dociąć cały żywopłocik "na brzytwę".
Kolumknowego cisa przytnij w zgrabny obelisk
Widzę za rogiem Pinus parviflora - sosnę drobnokwiatową, kiedyś je sadziłam, były hitem w latach 90 tych.

Rabatki oczywiście do pielenia Zatrudnij członków rodziny, czy pracujesz sam w ogrodzie?

Jasne tak będzie, dzisiaj usunołem padniętego bukszpanika z pieleniem muszę sie popisać a przy bukszpanach sory to są cięte jego gałązki.
Ogród szmaragdowy 19:14, 28 paź 2011

Do góry
Witam Bodzia i dziękuje bardzo. Dzisiaj został zakończony placyk granirowy z rabatami w częsci ogrodu z liniami prosymi tutaj będą zdobić ten zakątek formowane ćisy i bykszpany,wysokie i niskie trawy na tle nasadzeń przy śiadce. W rabacie kwadratowej znajdzie miejsce lampa kulista białaccałość podsypana kanykiem.

placyk z rabatą

Ogród szmaragdowy 19:12, 28 paź 2011

Do góry
krisec napisał(a)
z wejściem do domu od strony północno-zachodniej części działki

Świerka po podkrzesaniu trzeba podsadzić czymś w innym kolorze, albo białe hosty np. Fire and Ice (mają dużo białego), albo żółtą trzmieliną, albo żółtym Ilex crenata Golden Gem. I Cięcie w kółeczko.

Na scodach okazałe donice, te drewniane są zbyt niepozorne dla tak reprezentaycjnego wejścia.
Trzeba tu wypasione szare donice z równie wypasionymi roślinami.
Ogród szmaragdowy 19:08, 28 paź 2011

Do góry
krisec napisał(a)

Tutaj trzeba usunąć żółtego bukszpana i dosadzić świeżego a wiosną dociąć cały żywopłocik "na brzytwę".
Kolumknowego cisa przytnij w zgrabny obelisk
Widzę za rogiem Pinus parviflora - sosnę drobnokwiatową, kiedyś je sadziłam, były hitem w latach 90 tych.

Rabatki oczywiście do pielenia Zatrudnij członków rodziny, czy pracujesz sam w ogrodzie?
Ogród szmaragdowy 19:05, 28 paź 2011

Do góry
krisec napisał(a)
Przedogródek

Tego świerka trzeba ślicznie podkrzesać od dołu na wysopkośc człowieka
Tnij po pniu, bez sęków.
Rododendronowy ogród. 18:21, 28 paź 2011

Do góry

Rododendronowy ogród. 18:19, 28 paź 2011

Do góry

Rododendronowy ogród. 18:16, 28 paź 2011

Do góry
Obawiam się, że możecie już miec dosyc widoku jesiennych drzew w moim ogrodzie, ale kolory właśnie osiągnęły apogeum i muszę jeszcze raz to pokazac. Starałam się wybrac inne ujęcia niż dotychczas.

.

Pogaduchy skowronków 17:59, 28 paź 2011

Do góry
Witam skowronkowo,po całym dniu w ogrodzie.Pogoda jak marzenie,a po powrocie obiad na stole.....żeby to zawsze tak......

Ogród szmaragdowy 17:38, 28 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Po krótkim śnie wracam do Ciebie, ach jakże bym tu poszalała zawodowo
Już w myślach tworzę rabaty
Zauważyłam fajną wielką altanę, otwartą na ogród - fajna rzecz, nawet jak dużo gości zjedzie. Warto,żeby stamtąd roztaczały się fajne widoki.

NIe jestem pewna jednej rzeczy..

Czy ta linia zaokrąglona po prawej stronie tego wspaniałego kwadratu nie powinna być czasem też prosta.
Czuję, że powinna. Nie wiem, jak za zakrętem i cisami.

Cisy wiosną ładnie przytnij górą, a dołem odbiegające gałązki możesz przywiązać, żeby się ekran zagęszczał.

Danusiu czyli cisy mogą pozostać ,jeśli tak to się do tego zastosuje co mi napisałaś.Linia zaokrąglona przy cisach nawiązuje do linii okragłego placyku pod basen po prawej stronie.Jest to koło z kostki firmy Simmerlock naturo.
Rabata frontowa na Zalesiu 17:11, 28 paź 2011

Do góry
Wg mnie aż się prosi , aby na cisku zrobić kilka kul na różnych wysokościach i stworzyć jakby środkowe piętro.

Tylko gdzie znaleźć magiczne nożyczki?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies