Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 12:42, 20 sty 2012

Laurowiśnio, dotarła. Dziękuję.
Co do stołów kamiennych (jest ich więcej). Wszystkie mają wylany porządny fundament (sama wymyśliłam jak to ma być), poniżej linii przemarzania gruntu (u nas to ok. 80-100 cm). Do cementu dodawaliśmy uplastyczniacza do betonu. Nie czekaliśmy jak zaschnie tylko od razu na świeżą stopę nakładaliśmy płytę. Tutaj ważne jest, żeby poziom był idealny. Nasze granity to offlizy - oznacza to, że spodnia strona jest naturalnie łupana, a więc nierówna. No i trzeba pilnować fugowania na świeżo, żeby było ładnie. Znajdę zdjęcia z instalacji - chętnie zamieszczę. Bo to była historia (ten średni dźwigaliśmy we 4 (ten największy to w 6 chłopa), w tym byłam jedyną kobietą, dodatkowo świeżo po aretroskopii kolana).
babopielka 13:08, 20 sty 2012

A ja tak chodzę sobie po Twoich włościach, podziwiam i zazdroszczę tego strumyka, o domu już nie wspomnę .
Myślałam ,że ja mieszkam w ładnej okolicy, a tu proszę są jeszcze ładniejsze miejsca na Ziemi .
Te drzewa przy domu, takie wiekowe, kamienne stoły, schody, ule i szesnaście hortensji .Idę dalej oglądać
Pszczelarnia 13:28, 20 sty 2012

Bożeno, ja nie za bardzo mam co pokazać. To co wsadziłam jest częściowo do poprawki.
Fakt okolica miła memu oku również.
babopielka 14:42, 20 sty 2012

Jak nie masz co pokazywać ? Takie piękne, wiekowe drzewa masz. Ja mam tylko siedem starych lip, jednego sześćdziesięcioletniego lilaka, stary jesion, który rośnie blisko domu, reszta to wszystko młode
okazy . Zapomniałam,że mam jeszcze dwa stare jaśminowce, też mają z pięćdziesiąt lat
Brakuje mi takich, dużych drzew w ogrodzie. Moje lipy są już spróchniałe, jesion też ma dużo suchych gałęzi, ale jakoś szkoda mi ich wyciąć .
laurowisnia 16:11, 20 sty 2012

O dźwiganiu kamieni coś sama wiem, mam ich trochę w ogrodzie. Zdjęcia chętnie pooglądam, jeśli możesz je zamieścić.
Pszczelarnia 21:22, 20 sty 2012

Tymczasem nawiążę do artykułu głównego na Formu. Irysy.
Jest takie miejsce na ziemi, gdzie w ogrodzie właścicielki (emerytowanej nauczycielki) hodowane są irysy. Wśród łanów irysów są odmiany wielekroć nagradzane. Kilka lat temy Ratowice (mała wioska koło Jelcza-Laskowic) były areną światowego zlotu hodowców irysów; podczas corocznej imprezy "irysologów" następuje ogłoszenie wyników konkursu. Tak wygląda hodowla irysów:

Pszczelarnia 21:26, 20 sty 2012

To były wszystkie kolory tęczy.

Pszczelarnia 21:32, 20 sty 2012

A ten podobał mi się najbardziej. Miał w nazwie 'Nuit' (czyli noc)
agniecha973 21:38, 20 sty 2012

Ale głęboki kolor!

Sebek 00:12, 21 sty 2012

Ojej - przepiękna hodowla