Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Botaniczny we Wrocławiu 16:05, 20 paź 2011

Do góry

Ogród Botaniczny we Wrocławiu 16:02, 20 paź 2011

Do góry

Rododendronowy ogród. 16:01, 20 paź 2011

Do góry

Ogród Botaniczny we Wrocławiu 15:58, 20 paź 2011

Do góry

Rododendronowy ogród. 15:56, 20 paź 2011

Do góry
Po przekwitnięciu rh wkładam doniczki z różami ,,na patyku" między krzaki rododendronów.
Uwaga: róże w donicach na zimę wędrują do piwnicy.

Rododendronowy ogród. 15:50, 20 paź 2011

Do góry
Jak z ogrodu rododendronowego zrobic ogród różany?

Pólka z kwitnącymi azaliami japońskimi:

Ta sama półka z kwitnącymi różami posadzonymi (na stałe) przed azaliami i z dodaną z tyłu rózą ,,na patyczku" posadzoną w doniczce.Od przyszłego roku zastąpię ją różą pnącą.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:44, 20 paź 2011

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Dziękuję za zaproszenie Na pewno skorzystam i się spotkamy Zapraszam również do mnie Do tej pory mało nas było z Dolnego Śląska, ale ekipa sie powiększa , no i fajnie Co do szkółek , to Kulas na Brucknera ma fajne pozycje, potwierdzam , ale też w Ogrodzie Botanicznym z Panią Agnieszką można się dogadać i sprowadzi Ci co jest potrzebne ( w dobrych cenach ) Mi udało się w ten sposób zdobyć werbenę patagońska ze szkółki Byliny- Świerk, bo nigdzie we Wrocławiu nie było Polecam też Stefonogrod w Jugowców, ale to kierunek Środa Śląska , bardzo miła obsługa i duży wybór oraz fachowa porada

No i widzisz - każdy z nas ma jakieś swoje "adresy" - super, że możemy się wymienić. Lista szkółek do odwiedzenia się powiększa, a wraz z nią wybór. No to muszę chyba zrobić na drutach jakąś wielką skarpetę, żeby było do czego zbierać, na to wiosenne polowanie

oj dziergaj wielgachną. Właśnie wracam ze Żmigrodu i jak obiecałam wstąpiłam do szkółki. Ładnie się nazywa - Sasanka. Jest w połowie drogi między Żmigrodem a Miliczem. Fortunę stracę na wiosnę, bo od stycznia będę jeździła tam codziennie . Kocimiętki mają na tony . Najlepiej zadzwonić i dopytać co Cię interesuje. Mają coś koło 200 gatunków bylin w sprzedaży. Rarytasy są na zamówienie
Ogródek Hanusi po zimie 15:29, 20 paź 2011

Do góry
Zimą będę Was męczyć widokiem lasu i grzybków,jeżeli pozwolicie?

Ogródek Hanusi po zimie 15:25, 20 paź 2011

Do góry
Ktoś prosił o grzybki?

Rododendronowy ogród. 15:20, 20 paź 2011

Do góry
Kwitnące parzydło i katalpa.

Rododendronowy ogród. 15:14, 20 paź 2011

Do góry
Kąpiel drozda.

Ja też zaczynam:) 14:41, 20 paź 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Wieloszko, niestety i ja nie uniknęłam błędów,
Najważniejszy to taki, że zamówiłam projekt nie mając żadnej koncepcji własnego ogrodu, całkowicie zdając się na Projektanta. A że mi wszystko się podobało brałam to co dali Tym bardziej, że wizualki ładne były. W efekcie na niewielkiej powierzchni mam mnóstwo gatunków a do tego dużo takich, które zrzucają liście zimą... Więc podczytuję i podpatruję jakie rośliny polecacie i co z czym zestawiacie, mając nadzieję, że z pomocą Ogrodowiczan oraz cennymi Danusiowymi radami i mi uda się jednak stworzyć cudny ogródek
Zdecydowanie za późno trafiłam na Ogrodowisko... Chociaż na szczęście obsadziłam tylko przedogródek więc dużych strat nie będzie
Dziękuję za odwiedzinki

Ach te wizualki - niejednego mądrego zmyliły, a co dopiero takich laików jak my. Ja nie do końca "brałam co dali", ale takie na chybcika zastępowanie zaplanowanych roślin innymi też nie wyszło na dobre .
A propos mnóstwa zaprojektowanych gatunków roślin - właśnie ta radosna twórczość niektórych projektantów przyprawia o masę pracy w ogrodzie i pustkę w portfelu, a potem konieczność zmian. Ja mojej projektantce mówiłam wyraźnie, że ogród ma być nowoczesny i prosty w obsłudze, a tymczasem mam zaprojektowanych ponad 100 gatunków (na chwilę obecną nie mam nawet połowy - i dobrze, bo i tak będę przerabiać).
No to życzmy sobie nawzajem duuuużo powodzenia !
Ogródek do przeróbek ;) 14:23, 20 paź 2011

Do góry
i obiecane zdjęcia klombu
i zdjęcie od strony domu (dla tego kawałka przy drewnianym płocie tworzyłam niedawno 5 wersji )

a teraz się zastanawiam, czy obwódka z bukszpanu i same róże nie stworzą zbyt monotonnego obrazka. Chyba zadołuję na tą zimę jakiegoś iglaka w środku koła (może świerka serbskiego)- będzie na czym lampki powiesić, tym bardziej,że klomb jest duży - średnica 8m.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:15, 20 paź 2011

Do góry
Dziękuję za zaproszenie Na pewno skorzystam i się spotkamy Zapraszam również do mnie Do tej pory mało nas było z Dolnego Śląska, ale ekipa sie powiększa , no i fajnie Co do szkółek , to Kulas na Brucknera ma fajne pozycje, potwierdzam , ale też w Ogrodzie Botanicznym z Panią Agnieszką można się dogadać i sprowadzi Ci co jest potrzebne ( w dobrych cenach ) Mi udało się w ten sposób zdobyć werbenę patagońska ze szkółki Byliny- Świerk, bo nigdzie we Wrocławiu nie było Polecam też Stefonogrod w Jugowców, ale to kierunek Środa Śląska , bardzo miła obsługa i duży wybór oraz fachowa porada

No i widzisz - każdy z nas ma jakieś swoje "adresy" - super, że możemy się wymienić. Lista szkółek do odwiedzenia się powiększa, a wraz z nią wybór. No to muszę chyba zrobić na drutach jakąś wielką skarpetę, żeby było do czego zbierać, na to wiosenne polowanie
Ogród Sylwii od początku :) 14:09, 20 paź 2011

Do góry
Witaj Sylwia,

Twój ogród co i rusz to piękniejszy - zwłaszcza, że potrafisz to ująć cudownymi fotkami, a choć jestem tu, w Ogrodowisku dopiero chwilę obserwuję Twoje ogrodowe poczynania z wyjątkową zachłannością. Podziwiam Cię za upór i wytrwałość, no i przede wszystkim doświadczenie, którym tak chętnie dzielisz się z innymi. Widziałam u innych forumowiczów niejeden projekt czy choćby projekcik "made by syla" - jesteś "nieodrodną" i baaardzo pilną uczennicą naszej Guru - Danusi . No i zastanawiam się, jak Ty na to wszystko znajdujesz czas - dom+rodzina+tyle pracy w ogrodzie (no bo na taki efekt jak u Ciebie to się trzeba napracować!). Czy Twoja doba aby na pewno ma tylko 24h?
Będę więc podpatrywać dalej i uczyć się od najlepszych, a jak w końcu sprecyzuję swoje przeróbkowe oczekiwania, nie omieszkam Cię trochę pomęczyć

pozdrawiam serdecznie ,
Pszczelarnia 13:59, 20 paź 2011

Do góry

barbara_krajewska napisał(a)
Ewo, powinnaś te zdjęcia mieć:

Ja też te zdjęcia z przyjemnością włączę do albumu.

an_tre napisał(a)
Pozdrawiam grupa "angielska" prawie w komplecie Jak mile te wspomnienia są...

Masz rację. Wspomnienia z naszego wspólnego spotkania są bardzo miłe.
Wierzę, że było to spotkanie z tych inicjujących następne.
To właśnie tu 13:55, 20 paź 2011

Do góry

Ale fajne zdjęcie

Ja w tym roku spróbuje przezimować w donicach tarasowych, okryje je dobrze korą tuż przy ziemi, może nie zmarznie ... bo bardzo się rozrosła i ciężko by ją było owinąć geowłókniną...
To właśnie tu 13:50, 20 paź 2011

Do góry
Ostatnio dość dużo na forum mówi się o sposobach przezimowania werbeny patagońskiej..
Tytułem próby w ubiegłym roku, mniej więcej o tej porze, wykopałam dwie sadzonki i posadziłam je w donicy. Przechowałam z innymi roślinami tarasowymi w nieogrzewanej, widnej piwnicy.
Wiosną wysadziłam do gruntu. Kwitły wcześniej, aniżeli samosiejki.
I co najważniejsze, rozrosły się te przechowane 'patyczaki' w piękne, rozrośnięte kępy.
Zdjęcia są nie dość wyraźne, ale coś tam zobaczyć można.

Na zdjęciach widoczna jedna ubiegłoroczna sadzonka.
Mój kawałek raju 13:46, 20 paź 2011

Do góry
ŚLICZNIE WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ I WAM TEŻ ŻYCZĘ PEŁNIEJSZYCH WĄTKÓW

ucieklam z ogródka bo nieprzyjemne wietrzysko dzisiaj, a teraz idę dokończyć obiad, będę później malwa moschata
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:45, 20 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Trzeba tylko wybrać odpowiedni egzemplarz na soliter, najlepiej cięty w szkółce, wtedy jest ładnie zagęszczony.

albo P.orientalis "Aurea" o żółtych przyrostach wiosną

o mam oba właśnie (a właściwie trzy) posadzone obok siebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies