Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

ola 09:37, 14 sty 2012

Sebek napisał(a)
Jednak jak teraz patrzę to jeden miskant się zmieści - morning light będzie

Tylko nie wiem co na bok i pod hortensje - myślałem o tojeści, ale mi odradzają - może tylko kora wystarczy??
A może żurawki?

Albo wsadź pod miskanta i hortensje jakieś kwitnące wczesną wiosną cebulowe, bo jak przytniesz miskanta i hortensję to będzie pustawo wiosną.
Kaisia 11:55, 14 sty 2012

Sebek napisał(a)
My tu gadu gadu, a pomysł na rabatę frontową rabatę przedstawia się następująco

Dwa cisy na pniu otoczone obwódką z bukszpanu sięgającą do schodów (jeszcze nie wiem czy kostka będzie po fali czy prosto), dwie hortensje silver dollar i nie wiem czy jeden miskant czy dwa - długość całości to 3,5 metra

Sebastianie czy dobrze ja widzę chcesz na każdej rabacie naprzemiennie wsadzić po dwie hortensje i po dwa miskanty , czy to tylko wycinek rabaty?
Ogólnie rabata bardzo mi się podoba, dla kolorku wsadziła bym jeszcze coś żółtego lub czerwonego, zastanawiam się czy te hortensje nie będą tutaj za wysokie, rabata nie jest za szeroka przynajmniej na taką nie wygląda, zobacz na hortensję Bobo jest mniejsza a też piękna, a Twoje Silver Dolar na pewno znalazły by inne miejsce w Twoim Ogrodzie
Pomyśl o wiośnie na tej rabatce, wiem o czym mówię bo patrzyłam na moją trawiastą wiosną i bardo mi się nie podobała, dosadziłam tam krokusy i tulipany zobaczymy jak będzie teraz.
Sebek 14:10, 14 sty 2012

Elfik napisał(a)
Sebciu, a gdzie kupisz Silver Dollar?

Beata już odpowiedziała za mnie - już mam 4 krzaczki - z Warszawy przyjechały od Danusi
Sebek 14:18, 14 sty 2012

Kaisia napisał(a)

My tu gadu gadu, a pomysł na rabatę frontową rabatę przedstawia się następująco

Dwa cisy na pniu otoczone obwódką z bukszpanu sięgającą do schodów (jeszcze nie wiem czy kostka będzie po fali czy prosto), dwie hortensje silver dollar i nie wiem czy jeden miskant czy dwa - długość całości to 3,5 metra

Sebastianie czy dobrze ja widzę chcesz na każdej rabacie naprzemiennie wsadzić po dwie hortensje i po dwa miskanty , czy to tylko wycinek rabaty?
Ogólnie rabata bardzo mi się podoba, dla kolorku wsadziła bym jeszcze coś żółtego lub czerwonego, zastanawiam się czy te hortensje nie będą tutaj za wysokie, rabata nie jest za szeroka przynajmniej na taką nie wygląda, zobacz na hortensję Bobo jest mniejsza a też piękna, a Twoje Silver Dolar na pewno znalazły by inne miejsce w Twoim Ogrodzie
Pomyśl o wiośnie na tej rabatce, wiem o czym mówię bo patrzyłam na moją trawiastą wiosną i bardo mi się nie podobała, dosadziłam tam krokusy i tulipany zobaczymy jak będzie teraz.

Jednak będą dwie hortensje i jeden miskant między nimi.

Rabaty mają po 90 cm szerokości i 3,5 metra długości

Tutaj z drugiej strony

Na wiosnę na pewno będą tu kwitnąć cebulowe.
Z tymi żurawkami na boku nie wiem - mogą się nie zmieścić - mogę dać np. po trzy za miskantem - hortensje przykryją resztę ziemi
Chyba, że tojeść rozesłaną - tylko ona nie jest zimozielona...
alinak 17:38, 14 sty 2012

Sebek pisałes u Oli że będziesz potrzebował większej ilości bukszpanów . to nie masz co kombinowac z internetem tylko udaj sie do krzywaczki . w jesieni widziałam piekne sadzonki po 5 zt. sama byłam zdziwiona . i nabyłam tam też jakąś odmianę wysoko rosnąca kolumnową . pamiętasz jak kupiłam na necie po 2 zt i prawie wszystko chyba wyrzuce , bo suche jak złoto . za to moje przyjęte z badylka pięknie się przentują .
Sebek 17:57, 14 sty 2012

alinak napisał(a)
Sebek pisałes u Oli że będziesz potrzebował większej ilości bukszpanów . to nie masz co kombinowac z internetem tylko udaj sie do krzywaczki . w jesieni widziałam piekne sadzonki po 5 zt. sama byłam zdziwiona . i nabyłam tam też jakąś odmianę wysoko rosnąca kolumnową . pamiętasz jak kupiłam na necie po 2 zt i prawie wszystko chyba wyrzuce , bo suche jak złoto . za to moje przyjęte z badylka pięknie się przentują .

dobrze, że przypomniałaś mi o tej Krzywaczce

Mam własne sadzonki i ilość OK, ale nie mam ochoty czekać - zależy mi bardzo na szybkim efekcie
bogumila 19:16, 14 sty 2012

Elfik 19:37, 14 sty 2012

alinak napisał(a)
Sebek pisałes u Oli że będziesz potrzebował większej ilości bukszpanów

Sebciu, u Gardulskiego w Karpaczu są po 5 zł, ale w większej ilości to po 4 zł. Kupoowałam u niego różne rośliny, pewna firma
agniecha973 19:41, 14 sty 2012

Który to Karpacz, bo koło mnie obok Jeleniej Góry też jest Karpacz?
Sebek 19:52, 14 sty 2012

Jednak do Krzywaczki mam dużo bliżej....