Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Dwa światy 18:47, 18 paź 2011

Do góry
ewelina napisał(a)
jesień jest piękna, czyż nie?

Masz rację Ewelinko ))
Dwa światy 18:47, 18 paź 2011

Do góry

Iglakowa część wypoczynkowa do ogarnięcia :) 18:46, 18 paź 2011

Do góry
Myślę nieustannie Wg starej dobrej zasady 'od ogółu do szczegółu'. Zastanawiam się nad kształtem rabat do powiększenia.

Tą pod siatką (nr 18 na pierwszym zdjęciu w wątku) wychodzi mi żeby zostawić prostą (za dużo falek i zawijasów chyba by było), i poszerzyć ją, może nawet na cały metr? Dać tam pod samą siatką na wysokość ogrodzenia zimozielone z ładnymi jasnymi przyrostami, a przed nie jakieś ozdobne.

Omawianą we wcześniejszych postach rabatę z 'kolekcją' iglaczków (nr 22) zostawić w obecnym kształcie, ale zmienić nasadzenia; Dokupić w róg już duże drzewko (ok 2m, docelowo max 3-4) jako główny punkt programu, ciemnozielone.

Powiększyć rabatę nr 16, tylko jak? (tak przy okazji, na zdjęciach widać zarys rabaty przy tarasie - dziś zebraliśmy kamienie i wyrzuciliśmy agrowłókninę ).

wersja nr 1 na kształt lewej narożnej rabaty w projekcie pokazanym przez Danusię:

wersja nr 2, taki sam kształt, tylko łagodniejszy łuk:

wersja nr 3

Skłaniam się ku wersji nr 1, ale nie wiem czy te fale nie wprowadzą zamieszania i nie zmniejszą optycznie powierzchni...

Jeśli chodzi o nasadzenia to pociągnęłabym prostopadle do końca rabaty jeszcze te parę smaragdów, w środek znów jakieś wyższe drzewko (to jedyny róg na działce bez kabli w powietrzu i kusi mnie żeby strzelić jakieś 'prawdziwe' drzewo, jeśli wiecie co mam na myśli (tzn.takie 5m). Nie wiem tylko co na to sąsiedzi, bo cień by im rzucało...
Dwa światy 18:42, 18 paź 2011

Do góry
jesień jest piękna, czyż nie?

Rododendronowy ogród. 18:17, 18 paź 2011

Do góry
No to znalazłam zdjęcia wiewiórek dla Pawła.

Za moim ogrodem jest rezerwat jodłowo-bukowy. Tak się dobrze złożyło,że kilka buków znalazło się w moim ogrodzie.Pod tymi bukami wykładam wiewiórkom orzechy. Miałam jedną taką która przychodziła na wołanie Basia Basia. Ale któregoś dnia przyszła chyba jakaś niezaprzyjaźniona bo kiedy chciałam jej zrobic zdjęcie stanęła na prowizorycznej ławce i zaczęła tupac,podskakiwac,bic się łapkami po brzuchu. Najwyraźniej chciała mnie przestraszyc żebym sobie poszła. Strasznie śmiesznie to wyglądało. W końcu pogodziła się z moją obecnością i zajęła się orzechami.

Mój ogród pięknieje. 18:10, 18 paź 2011

Do góry
Haniu ta roślina to tojeść ,o ile dobrze pamiętam.

Co do zdjęć miałam ich mnóstwo od samego początku jak to łyse pole było, ale komputer jak komputer, "mała" awaria i wszystko wymiecione.Ocalało kilka. Z czasem nadrobię.

Przepraszam wszędzie się wciśnie moja psina

Ogród zmyślony 17:56, 18 paź 2011

Do góry
kosteczkowe obrzeże

i przecięcie podjazdu ze ścieżką

a na koniec, moje ulubione- mokre zdjęcia

Ogród zmyślony 17:51, 18 paź 2011

Do góry
zasypywanie płyt

Wicio to już tak przeszkolony, że wie w którym momencie ma zastygac do zdjęcia

Widok z pokoju Chłopaków

i Zdzisio, którego wyraźnie ciągnie w stronę rabat
Ogród zmyślony 17:48, 18 paź 2011

Do góry
wysypany grys

przezornie pod płytami pojawiły się przepusty pod nawodnienie, jak wspaniale

perfekcyjnie ukształtowany łuk

Ogród zmyślony 17:46, 18 paź 2011

Do góry
Chłopakom uśmiech z buzi nie schodził. Jednak ludzie pracujący na świeżym powietrzu mają w sobie tą cudowną łagodność, której mi ciągle brak

równanie podsypki, wszystko od linijki

przygotowane płyty..
Rododendronowy ogród. 17:45, 18 paź 2011

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Kaprys- tak wyłamuję wszystkie kwiatostany rh do takiej wysokości do jakiej można sięgnąc, bo już nie wszędzie da się sięgnąc. Azalii nie sadziłam ale róże miniaturki takie przeznaczone do domu i owszem. Mają się dobrze i kwitną.
Syla-brat mi zwrócił uwagę,że Tobie pewnie chodzi o konkretną nazwę nawozu, ale on nazwy nie ma tylko pisze,że jest do rh takie same są do borówek, hortensji, clematisów, roślin cebulowych itp.

Haniu Andrus- przepraszam, ze do Ciebie nie zaglądam (do wszystkich pozostałych również). Siedziałam bez przerwy w Waszych ogrodach jak nie byłam zalogowana a teraz nie mogę się wyrobic. Przed nami długa zima to wszyscy(ja również) pozwiedzamy wszystkie ogrody a na razie wszystkich serdecznie pozdrawiam.

Pawle z Łodzi oczywiście że wiewiórki też są.Postaram się wstawic zdjęcia tylko muszę poszukac .

Byłam dziś w Łodzi . W Castoramie przecenili cebulki może to kogoś zainteresuje, są po 3zł oczywiście ja też kupiłam mimo że w tym roku sporo już nowych posadziłam.

O kurka i zimowity, ja akurat mam manie na ich punkcie i chcę kupić
W Traczu jeśli bywasz w Łodzi wszystkie byliny są za 50% ceny. A tak
zapytam, w Castoramie byłaś na Wróblewskiego (Jana Pawła II)?
Ogród zmyślony 17:43, 18 paź 2011

Do góry
rano, było jak widać pięknie. Świeciło słoneczko.

kolejny worek grysu podjeżdza na magicznej mszynie na przygotowane podłoże

czas zrobić podsypkę pod płyty....

a później mój mąż zarejestrował już taki piękny widok.Dostałam nawet zdjęcie do pracy i już było mi tylko trudniej
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:34, 18 paź 2011

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Półkolista obwódka wokół drzewa - hit ! Da radę o jeszcze jakieś ujęcie? plisss
Rododendronowy ogród. 17:32, 18 paź 2011

Do góry
Kaprys- tak wyłamuję wszystkie kwiatostany rh do takiej wysokości do jakiej można sięgnąc, bo już nie wszędzie da się sięgnąc. Azalii nie sadziłam ale róże miniaturki takie przeznaczone do domu i owszem. Mają się dobrze i kwitną.
Syla-brat mi zwrócił uwagę,że Tobie pewnie chodzi o konkretną nazwę nawozu, ale on nazwy nie ma tylko pisze,że jest do rh takie same są do borówek, hortensji, clematisów, roślin cebulowych itp.

Haniu Andrus- przepraszam, ze do Ciebie nie zaglądam (do wszystkich pozostałych również). Siedziałam bez przerwy w Waszych ogrodach jak nie byłam zalogowana a teraz nie mogę się wyrobic. Przed nami długa zima to wszyscy(ja również) pozwiedzamy wszystkie ogrody a na razie wszystkich serdecznie pozdrawiam.

Pawle z Łodzi oczywiście że wiewiórki też są.Postaram się wstawic zdjęcia tylko muszę poszukac .

Byłam dziś w Łodzi . W Castoramie przecenili cebulki może to kogoś zainteresuje, są po 3zł oczywiście ja też kupiłam mimo że w tym roku sporo już nowych posadziłam.
Zimowit jesienny (Colchicum autumnale) 17:28, 18 paź 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Odnośnie zimowitów mam mieszane uczucia. Lubię jak kwitną i początek rozwoju ich liści. Liście rosną duże, zagłuszając sąsiednie rośliny. Trzeba z nimi wytrzymać do czerwca , w końcu żółkną i się pokładają. Zostaje po nich goła ziemia. Z tych ostatnich powodów rozmyślałam już żeby je wyeksmitować (wiele wytrzymają, kwitły nawet cebule wyrzucone na kompost). W tym roku odkryłam przypadkiem sposób żeby sobie jakoś z nimi mimo wszystko poradzić. W jednym miejscu mam już sporą kępę, bo rosną tam od lat. I to właśnie w tym miejscu przez wiele tygodni straszyła goła ziemia. Na początku lata posadziłam w ich bliskim sąsiedztwie kocanki, które się ładnie rozrosły. Jak zakwitły zimowity zrobiło się całkiem ładnie

Kolejny sposób też przypadek (wspominała o nim Szefowa). Rozrastająca się runianka zawędrowała w miejsce gdzie rosną zimowity.

Super zestawienie
Nalewka z pigwowca 16:12, 18 paź 2011

Do góry
A oto obiecane zdjęcia:
rozdrobnione owoce pigwowca

zalane spirytusem i nalewka zeszłoroczna
Ogród Bogusława 14:08, 18 paź 2011

Do góry
nasz mały sad
Ogród Bogusława 13:46, 18 paź 2011

Do góry
grusza jeszcze nie owocowała - mrozik był szybszy
Ogród Bogusława 13:43, 18 paź 2011

Do góry
moje drzewka owocowe- co z nich będzie nie wiem brzoskwinia
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:29, 18 paź 2011

Do góry
Wieloszka napisał(a)

może jeszcze tu nie dotarli . Zaznacz się na mapie, to zobaczę czy jadę koło Ciebie w drodze do Wrocka. Zazwyczaj wjeżdżam od strony Zakrzowa

No to z Zakrzowa masz do mnie góra 15 minut autem - pierwsza wiocha za Szczodrem!!! jak tylko dojdę do tego jak się zaznacza na mapie to na pewno to zrobię. jak już pisałam jestem początkująca w te klocki

Dziewczyny !!!! Ale macie do siebie bliziutko-ja do was mam ponad godzinę- jazdy samochodem. Jeszcze moim tempem dwa razy tyle taki ze mnie kierowca więc trzeba liczyć dwa razy tyle
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies