Myślę nieustannie

Wg starej dobrej zasady 'od ogółu do szczegółu'. Zastanawiam się nad kształtem rabat do powiększenia.
Tą pod siatką (nr 18 na pierwszym zdjęciu w wątku) wychodzi mi żeby zostawić prostą (za dużo falek i zawijasów chyba by było), i
poszerzyć ją, może nawet na cały metr?

Dać tam pod samą siatką na wysokość ogrodzenia zimozielone z ładnymi jasnymi przyrostami, a przed nie jakieś ozdobne.
Omawianą we wcześniejszych postach rabatę z 'kolekcją' iglaczków (nr 22)
zostawić w obecnym kształcie, ale zmienić nasadzenia; Dokupić w róg już duże drzewko (ok 2m, docelowo max 3-4) jako główny punkt programu, ciemnozielone.
Powiększyć rabatę nr 16, tylko jak? (tak przy okazji, na zdjęciach widać zarys rabaty przy tarasie - dziś zebraliśmy kamienie i wyrzuciliśmy agrowłókninę

).
wersja nr 1 na kształt lewej narożnej rabaty w projekcie pokazanym przez Danusię:
wersja nr 2, taki sam kształt, tylko łagodniejszy łuk:
wersja nr 3
Skłaniam się ku wersji nr 1, ale nie wiem czy te fale nie wprowadzą zamieszania i nie zmniejszą optycznie powierzchni...
Jeśli chodzi o nasadzenia to pociągnęłabym prostopadle do końca rabaty jeszcze te parę smaragdów, w środek znów jakieś wyższe drzewko (to jedyny róg na działce bez kabli w powietrzu i kusi mnie żeby strzelić jakieś 'prawdziwe' drzewo, jeśli wiecie co mam na myśli (tzn.takie 5m). Nie wiem tylko co na to sąsiedzi, bo cień by im rzucało...