Daj ogłoszenie jakieś w gazecie lokalnej, albo rozwieś ogłoszenie na słupach może ktoś kupi.
Ludzie różnych rzeczy szukają.
No i jeszcze spóźnione gratulacje ode mnie.
Koleus to roślina wieloletnia uprawiana w Afryce, Azji i Australii, ale w u nas traktowana jest jako jednoroczna. Sadzonki dostałam od an_tre przy okazji spotkania i staram się je u siebie zadomowić. Koleusy można łatwo rozmnożyć przez sadzonki pędowe pozyskiwane o każdej porze roku. Korzenie tworzą się na całej długości międzywęźla (nie tylko w węzłach), co sprawia, że ukorzenianie jest bardzo łatwe. Najlepiej ścięte sadzonki wstawić do wody, a po wypuszczeniu korzeni posadzić je do doniczek, przez zimę przechować w mieszkaniu, a wiosną przenieść do ogrodu, na balkon lub taras. Aby „odmłodzić” roślinę można mocno ją skrócić, w niedługim czasie wypuści nowe, młode pędy.
Witam serdecznie-,te roślinki są wieloletnie ? Są to koleusy czy sie mylę? Jeśli tak-zimują , w pomieszczeniach - kiedy je się przenosi ? i wynosi.Przepraszam, ale jeszcze nie za bardzo ze mnie ogrodniczka Staram sie ale jeszcze nie wiem ,nie znam wszystkiego Pozdrawiam cieplutko.
a lawenda to może przemarznąć , ale też jakoś się trzyma . oprócz tej francuskiej , która u nas za nic nie przetrwa , . z ciepłolubnych tylko aukuba się u mnie trzyma
mam trochę zaległości w swoim wątku , ale praca i ogród zabrały wszystkie wolne chwile. jesień już pokazała swoje chimeryczne oblicze . już pierwsze hosty do usunięcia po nocnych spadkach temp.a jak widzę ogrom pracy , który mnie czeka to drżę.
No to lecimy całościowo.
Chciałbym zasłonić się trochę od sąsiada. Czy takie coś mogłoby być. Te kuliste drzewa to np. Klon Globosum a żółty Wiąz Werdei.
Jeden z klonów wypadłby mi na wprost okna. Problem polega na tym, że musiałbym posadzić je za ogrodzeniem. Tam biegnie kabel elektryczny, dokładnie nie wiem w którym miejscu. Czy mógłbym je tam posadzić. Może dość blisko płotu, ale jak to by wyglądało ? Widziałem, że Danusia ma posadzone Wiśnie Umbraculifera za ogrodzeniem.