Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ogrodoweimpresjejolki

ogrodoweimpresjejolki

jotka 22:25, 06 paź 2011

kaisog1 napisał(a)
Jola rozchodnika odrazu do ziemi

też tak myślę, ale osoba, która mi go dała sugerowała ukorzenianie w wodzie. Może dam dwa do gruntu a dwa zostawie w wodzie ...
Sebek 22:35, 06 paź 2011

jotka napisał(a)

Jola rozchodnika odrazu do ziemi

też tak myślę, ale osoba, która mi go dała sugerowała ukorzenianie w wodzie. Może dam dwa do gruntu a dwa zostawie w wodzie ...

Te co kwitną to zostaw w wodzie według mnie - bo w gruncie bez korzeni dłużej się będzie ukorzeniać - a potrzymasz kilka dni w domku i za chwilę wypuści
Patasia 17:27, 10 paź 2011

jotka napisał(a)
Jutro kupię ziemię

Witam serdecznie-,te roślinki są wieloletnie ? Są to koleusy czy sie mylę? Jeśli tak-zimują , w pomieszczeniach - kiedy je się przenosi ? i wynosi.Przepraszam, ale jeszcze nie za bardzo ze mnie ogrodniczka Staram sie ale jeszcze nie wiem ,nie znam wszystkiego Pozdrawiam cieplutko.
jotka 17:45, 10 paź 2011

Patasia napisał(a)

Jutro kupię ziemię

Witam serdecznie-,te roślinki są wieloletnie ? Są to koleusy czy sie mylę? Jeśli tak-zimują , w pomieszczeniach - kiedy je się przenosi ? i wynosi.Przepraszam, ale jeszcze nie za bardzo ze mnie ogrodniczka Staram sie ale jeszcze nie wiem ,nie znam wszystkiego Pozdrawiam cieplutko.

Koleus to roślina wieloletnia uprawiana w Afryce, Azji i Australii, ale w u nas traktowana jest jako jednoroczna. Sadzonki dostałam od an_tre przy okazji spotkania i staram się je u siebie zadomowić. Koleusy można łatwo rozmnożyć przez sadzonki pędowe pozyskiwane o każdej porze roku. Korzenie tworzą się na całej długości międzywęźla (nie tylko w węzłach), co sprawia, że ukorzenianie jest bardzo łatwe. Najlepiej ścięte sadzonki wstawić do wody, a po wypuszczeniu korzeni posadzić je do doniczek, przez zimę przechować w mieszkaniu, a wiosną przenieść do ogrodu, na balkon lub taras. Aby „odmłodzić” roślinę można mocno ją skrócić, w niedługim czasie wypuści nowe, młode pędy.

Miło, że zajrzałaś
pozdrawiam
hanka_andrus 17:59, 10 paź 2011

Można też w ogrodniczym poszukać nasion.Są w torebeczkach.Instrukcja wysiewu jest na opakowaniu.
Ale ja nie mam warunków do siewu, i pozyskuję sadzonki,Tym razem na zlocie u Ani Monteverde.Mam juz zadoniczkowane 8 szt.Zobaczymy za 2-3tygodnie ,co z nich wyrośnie.
Patasia 18:25, 10 paź 2011

Jolu- bardzo dziękuję za wyjaśnienie-bardzo mi się podobają i śliczne mają kolorki-muszę na wiosnę ukolorować mój ogród takimi .Pozdrawiam
jotka 18:34, 10 paź 2011

hanka_andrus napisał(a)
Można też w ogrodniczym poszukać nasion.Są w torebeczkach.Instrukcja wysiewu jest na opakowaniu.
Ale ja nie mam warunków do siewu, i pozyskuję sadzonki,Tym razem na zlocie u Ani Monteverde.Mam juz zadoniczkowane 8 szt.Zobaczymy za 2-3tygodnie ,co z nich wyrośnie.

Z sadzonek chyba jednak szybciej haniu no i kolor pewny, bo z nasion wiadomo - co się trafi ...
zbigniew_gazda 18:37, 10 paź 2011

Piękne liście mają te koleusy. A napiszcie jeszcze w jakiej ziemi rosną w ogrodzie i na jakim stanowisku . Kupiłem na wiosnę 2 szt . Jedna padła a druga marniutka. Wykopałem 2 dni temu i wsadziłem do doniczki w domu.
jotka 18:45, 10 paź 2011

zbigniew_gazda napisał(a)
Piękne liście mają te koleusy. A napiszcie jeszcze w jakiej ziemi rosną w ogrodzie i na jakim stanowisku . Kupiłem na wiosnę 2 szt . Jedna padła a druga marniutka. Wykopałem 2 dni temu i wsadziłem do doniczki w domu.

Mądrzy ludzie powiadają, że potrzebna ziemia bogata w próchnicę i słoneczne stanowisko. No i podlewać, ale nie przelać (szczególnie jeśli w doniczce).
No to widzę Zbyszku, że powoli przenosimy nasze ogródki do domu
zbigniew_gazda 18:59, 10 paź 2011

jotka napisał(a)

Mądrzy ludzie powiadają, że potrzebna ziemia bogata w próchnicę i słoneczne stanowisko. No i podlewać, ale nie przelać (szczególnie jeśli w doniczce).
No to widzę Zbyszku, że powoli przenosimy nasze ogródki do domu

Tak Jolu. Dziękuję za informację .Niestety taki czas nadchodzi że co wrażliwe - do domciu musi iść.
Będziemy mieć problem z oleandrami jak co roku zresztą. Zrobiła się kolekcja (jest już 5 szt ) i gdzie to dać na zimę . A Krysia nic sobie z tego nie robi - jak ktoś jedzie na Węgry, Chorwacja czy do Włoch to go prosi aby przywiózł następne "szczepki" .