Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:28, 22 kwi 2025

Do góry
Kasya napisał(a)
Mysle ciagle o tych fiolkach bo bardzo mi sie podobaja
I zastanawiam sie czy nie kupic wiecej i nie poutykac gdzies w krzakch jak przylaszczki ?
Mam nadzieje ze dadza rade ale nie beda tak ekspansywne jak te ktore kiedys miałam i ktorych karpy trzeba bylo siekierą rąbać

Zna ktos te fiolki jak one rosną ?
To motylkowate są

Mam fiołki wonne białe i niebieskie. Jedne i drugie sieją się i rozrastają krótkimi kłączami. To typowe zadarniacze. Powiedziałabym, że są ciut ekspansywne, bo urosną i w żwirze i w trawniku. Czasem większe, czasem mniejsze, ale jak już są to się rozprzestrzeniają. Włażą pomiędzy łodygi miskantów. Anektują wszelkie wolne przestrzenie np. w kępach irysów syberyjskich. Ale jakoś nie widzę by tym „obleganym” przez siebie roślinom przeszkadzały. Mam takie miejsce, gdzie są jak gruby dywan, a tam rosną też irysy reticulata i narcyzy.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:25, 22 kwi 2025

Do góry
Takiego co kwitnie zanim wypusci liscie to jeszcze nie mialam

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:24, 22 kwi 2025

Do góry
Posadzilam 4 duze cisy pod plotem
Ciezko bylo nie powiem, przepchnelam sie jakos przez tuje
Wykopalam dolki, wsypalam humus, wiorki
Co się nachylę,to okulary ktore nosze na glowie zeby byly pod reką,
łup spadaja na nos i od razu nic nie widze bo to okulary do czytania i juz nic nie widze
A za okularami wlosy na twarz i wtedy juz calkiem nie widze
Wiec odstawiam co mam w rekach
Odgarniam włosy, poprawiam okulary….i wszystko od poczatku

No ale dalam rade, polowa doniczek z podjazdu zniknela
Wiec od razu pojechalam i przywiozłam nastepne
Czy jest jakies lekarstwo ? Bardzo potrzebuje

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:22, 22 kwi 2025

Do góry
I na koniec takie tamy.
Kwitną azalie japońskie.

Resztówki płomyków szydlastych. Kiedyś było ich sporo w ogrodzie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:17, 22 kwi 2025

Do góry

Dawno nie było zdjęć z frontu. Graby już mocno ulistnione. Podświetlone słońcem wyglądają uroczo. Dom naprzeciw został otynkowany. Tło robi się bardziej estetyczne.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:10, 22 kwi 2025

Do góry
Zaczynają kwitnąć zwykłe kukliki.

Rondo raz jeszcze.

Trawa odrasta tak szybko, że wypadałoby kosić co 3-4 dni, a nie raz w tygodniu.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:03, 22 kwi 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ty chyba ich czwarty sezon u mnie.

O krokusach przypominają mi tylko mocno wyrośnięte liście. Hakonka musi się przez nie przebijać.
A wiosna w godziny na godzinę coraz bardziej czaruje. Bujność nad bujnościami.

Ale ujęcie

Może u mnie jednak przemarzły? U mnie wszystko później, muszę zajrzeć do tych w sadzie.

Podsypię jesienią
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:03, 22 kwi 2025

Do góry
GingerO napisał(a)
Piękne połączenie z tą różą

Tu widać dokładniej jej pokrój. Trochę niefortunnie posadziłam ją zbyt blisko trawiastej ścieżki. Muszę ją nieco przycinać, aby usprawnić przejazd kosiarki.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:01, 22 kwi 2025

Do góry
TAR napisał(a)

Jak długo masz epimedia? Ja mam po kilka krzaczkow stad wrazenie, ze obficiej kwitna, jest ich masa. Ale jakos spektakularnie nie przyrastaja, jedynie kwiatow co roku wiecej.Nikt nie odmowi im urody.

Ty chyba ich czwarty sezon u mnie.

O krokusach przypominają mi tylko mocno wyrośnięte liście. Hakonka musi się przez nie przebijać.
A wiosna w godziny na godzinę coraz bardziej czaruje. Bujność nad bujnościami.

Za tulipanami rosną jagody kamczackie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:50, 22 kwi 2025

Do góry
GingerO napisał(a)
Kalina angielska mi się marzy, ale nigdzie jej nie mogę dostać, od paru lat szukam w szkółkach

Moja trafiła mi się jak ślepej kurze ziarno. Siedziała sobie gdzieś w zakamarkach mojego lokalnego punktu sprzedaży, w którym głównym asortymentem są migdałki, wierzby Iwa i Hakuro.
To dziwna kalina. Kwitnie spektakularnie, ale raczej nie słynie z pięknego pokroju i przebarwienia liści jak jej japońskie koleżanki. Z tego powodu w sezonie moją maskuje nieco róża LO.
Po prawej stronie róży rośnie kalina.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:41, 22 kwi 2025

Do góry
Pod koniec zimy mocno przycięłam wiąz JH. Z uśpionych pąków wypuścił mnóstwo nowych listków. Na drugim zdjęciu kwitnąca obiela.

Kwitnienie zaczynają rododendrony Gardendirektor Rieder. W pełni rozkwitu kwiaty są kremowobiałe.

Kwitnienie jadalnych wiśni jest wyjątkowo urokliwe. Dwa egzemplarze mam wpisane w zarys rabat ozdobnych. Na pierwszym planie Ola, na drugim trzmielina oskrzydlona, a w tle wiśnia.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:29, 22 kwi 2025

Do góry
Roocika napisał(a)
Haniu, u Ciebie można z zamkniętymi oczami przychodzić na oglądanie każdej pory roku.

Mam do Ciebie pytanie, czy twoja Ola-rajska jabłonka kwitnie co roku?
Zastanawiam się czy mogę coś zrobić ze swoimi, w zeszłym roku miały pełno kwiatów a w tym tylko kilka.

Tylko rok temu był problem z kwitnieniem z powodu uszkodzeń pomrozowych. Co roku dosyć mocno swoją tnę. Spróbuj zasilić swoją jesienią Polifoską i podsypuj popiołem drzewnym. Za kwitnienie odpowiada potas, a tego w popiele jest sporo.

Oglądać jest co. Wiosna się spisała na medal.

W głębi kwitnie kalina angielska. Ależ ona pachnie!

Sezon 2017 u Hanusi 13:06, 22 kwi 2025

Do góry
Krokusy, irysy,
hiacynty i przylaszczki juz przekwitły, teraz czas na brzoskwinie i magnolie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:51, 22 kwi 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Piękny wiosenny spacer zaliczyłam dziś w twoim ogrodzie

Rok temu pod koniec kwietnia nawiedził nas silny przymrozek. Wszystko padło i potem długo zbierało się do kupy. W tym roku wiosna dała niesamowity pokaz. Jest bujnie i kolorowo. Mnóstwo dobrej energii się wytwarza od samego patrzenia.

Moje dwa epimedia. Do Tarciowych im daleko, ale bardzo mnie cieszy, że wciąż żyją.

W nocy trochę popadało.

Spacer po ogrodzie trwa wyjątkowo długo, bo tyle roślin przyciąga wzrok.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:40, 22 kwi 2025

Do góry
Ziemniaki w igloo, przed nimi cztery złomowane w domu chilli. Zobaczymy czy wrócą do życia

Kury zjadają kapustę pekińską zaatakowana przez ślimaki

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 11:59, 22 kwi 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
a tak.... mogę się pochwalić ogrodniczkową tapetą w gabinecie

zasłony tymczasowe, zabrałam ze starego domu, ale są za krótkie niestety...

Jest czym się pochwalić, cudowna fototapeta. Mnie jakoś wcale nie rażą zasłony, a jest z czego na dole odpruć założenie?
Do raju daleko - u Ewy 11:56, 22 kwi 2025

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Magnolia Genie

Piękna, takiej musze poszukać, wygląda na dość wąską
Ptasi gaj 11:47, 22 kwi 2025

Do góry
Zakwitła w tym roku o 2 tygodnie później niż w zeszłym może to i dobrze

Przy ścieżce 11:45, 22 kwi 2025

Do góry
vita napisał(a)

Elizabeth na tle tej fioletowej wygląda obłędnie. Poczytałam że tak szybko ci urosła i się nieco pocieszyłam bo moja chyba nawet 1 metra nie ma jeszcze. Za to pierwszy rok kwitnie i nie żałuję że posadziłam.
Zawilce od ciebie są obłędne. Niezapominajka mi się przy nich wsiała i całość tworzy bardzo uroczy obrazek
Pięknie wygląda twój ogród wiosną, i te wszystkie ciekawe, nieznane mi perełki jak np sangwinaria.
Czy faktycznie sangwinaria nie jest kapryśna i stosunkowo łatwo ją uprawiać? Bo tak wyczytałam na stronie jednej ze szkółek.
April podbija las... 11:45, 22 kwi 2025

Do góry
April napisał(a)
Epimedium Rubrum

Ale to się ładnie komponuje, strzeliste limonkowe liście z sercowatymi trochę ciemniejszymi i lekko zaróżowione epimedium
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies