Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Margo2 10:27, 29 wrz 2025

Widzę, że sezon, mimo, że taki deszczowy, jednak był udany. Tyle zrobiłaś.
Czyli palenisko w tym tygodniu?
Potwierdzam. Podcień jest cudowny. Rewelacyjnie się tam siedzi
Ewa777 10:48, 29 wrz 2025

Mój Blue Boy już przekwitł. Muszę rok poczekać na kolejne kwiatki
Za to pięknie kwitną floksy zamówione przez internet. W prawdzie miały być filetowe, a są ciemno różowe, ale podobają mi się bardzo. Fajnie by było, żeby się zagęściły.
sylwia_slomc... 11:29, 29 wrz 2025

TAR napisał(a)
Wczoraj skonczylam kopciuszkowanie 60% moich cebulek. Doskonale rozumiem Judith z jej żołedziami. Cebulki szafirkow i przebisniegow to taka drobica i wybieranie ich z ziemi to mordega.
Z tego wszystkiego zapomnialam posadzic 2 zaległych hortensji. Poza tym mam prawie ogarniete. Tylko musze jeszcze znalezc miejsce dla klona Burgera. Dostał zima w palnik ale szpitalik mu pomogl. Na jego mijscu juz co innego siedzi i teraz znowu szukanie miejscowki. Tak wiec w tym sezonie uporalam sie z posadzeniem wszystkiego. Moze nawet zdaze zrobic porzadki

Super, że się udało. Ja mam jeszcze jednego klona do przycięcia, dwa jesionolistne do wycięcia, cebulki do sadzenia i warzywnik do wybrania, a potem kopanie dalii. Czasu za mało, dzień za krótki, do tego sprawy remontowe. Idę do Ciebie dalej na fotkiPrzynajmniej piękne widoki, nie to co u mnie teraz.
sylwia_slomc... 11:30, 29 wrz 2025

To jest niesamowite w jakim tempie u Ciebie ogród nabiera dojrzałości.....
TAR 13:45, 29 wrz 2025

Margo2 napisał(a)
Widzę, że sezon, mimo, że taki deszczowy, jednak był udany. Tyle zrobiłaś.
Czyli palenisko w tym tygodniu?
Potwierdzam. Podcień jest cudowny. Rewelacyjnie się tam siedzi

Gosiu, podcien w tym sezonie jest intensywnie uzywany i juz po nim kraza dobre fluidy, jest oswojony. Od srody lub czwartku bedzie sie robic palenisko, skrzynki na warzywa, tylko musze je sensownie poukladac, bedzie wymieniony kranik do jednego poboru wody bo przepuszcza i wyspawana pergolka pod pnacze.
Obornik zalatwiony, czarnoziem rowniez. Wiec kurcze nie mam pomyslu co dalej. Bede kombinowac z jakims plumpkiem. Mozliwe, ze przy tarasie zmieszcze, bede przerabiac wszystko to bedzie okazja. Moze wtedy uda mi sie łatwiej zagospodarowac to miejsce, bo na razie nie mam pomyslu. Tylko przez zimę musze pomyslec gdzie wyjechac z roslinami. I juz chyba wiem. Przy palenisku blizej płotu chce odrobinke oswoic miejsce, to tam pojda nadmiarowe krzewy i byliny.

Moze pora na nowy dom?

taki zarcik
TAR 13:48, 29 wrz 2025

Ewa777 napisał(a)
Mój Blue Boy już przekwitł. Muszę rok poczekać na kolejne kwiatki
Za to pięknie kwitną floksy zamówione przez internet. W prawdzie miały być filetowe, a są ciemno różowe, ale podobają mi się bardzo. Fajnie by było, żeby się zagęściły.

No popatrz moje ciagle kwitna, jestem w sumie z tego zadowolona. Kolejne roze maja znowu kwiatki. To jest cos niesamowitego, ze tak kwitna. A nie sądzilam, ze cos z tego będzie. I nawet sa zdrowe. Mama mowila, ze liscie maja bardzo ladne, bez sladow maczniaka i wygryzien. Ale nie widziala wszystkich, dwie wygladaja słabo listki poszatkowane i ciemne plamy.
TAR 13:54, 29 wrz 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Super, że się udało. Ja mam jeszcze jednego klona do przycięcia, dwa jesionolistne do wycięcia, cebulki do sadzenia i warzywnik do wybrania, a potem kopanie dalii. Czasu za mało, dzień za krótki, do tego sprawy remontowe. Idę do Ciebie dalej na fotkiPrzynajmniej piękne widoki, nie to co u mnie teraz.

Noo tez sie ciesze, ze udalo mi sie wszystko zrobic, prawie. Moja pozrywane miesnie musza odpoczac a ja ciagle je mecze. Niestety kontuzja ciagnie sie od lipca, od slawetnego wykopania magnolki, byla za ciezka na moje mozliwosci i teraz leczenie.
Ja to jednak wygodnicka jestem, nie sadze roslin, ktore trzeba wykopywac, cebulkowe posadze raz i niech juz tam rosna ale dokupywac nie zamierzam.

sylwia_slomczewska napisał(a)
To jest niesamowite w jakim tempie u Ciebie ogród nabiera dojrzałości.....

Wlasnie tez jestem zaskoczona tempem przyrostu. To byl trzeci sezon ogrodowy, pierwszego to nie licze, bo zakladalismy wszystko. Kilka roslin podupadlo tego lata, a to za mokro a potem za sucho. Musze przemyslec dwa lub trzy nasadzenia. Ale ogolnie zle nie jest. Nawet na bagiennej jakos roslinki funkcjonuja.
April 09:44, 30 wrz 2025

No ja myślę, że ten pomysł pod tytułem "nowy dom" to tylko żarcik Choć z tobą to niczego bym nie obstawiała na 100%, no chyba poza nowymi zakupami roślinnymi
TAR 10:23, 30 wrz 2025

ja sama siebie nie jestem pewna, troche mnie nosi. Powiem Ci ze gdybym miala druga identyczna działke to bym nawet sie nie zastanawiala. Mam fajny projekcik malego domku dla seniorów
Od momentu kiedy wredota sie wyniosla do Danii to jest taki spokoj. A ci sasiedzi po skosie to fajni ludzie. Tak wlasnie zawsze widze dobre sasiedztwo. Nie narzucamy sie sobie, kiedy chcemy sie spotkac i pogrilowac to sie spotykamy, jak chcemy pogadac przez plot to gadamy, jak trzeba sobie pomoc to pomagamy i wspieramy. Ale szanujemy swoja przestrzen i sposob bycia. Nie przeszkadzamy sobie.

Jola, chwilowo nie planuje zakupow roslinnych, czekam na roze zamowione latem. Jesli bede cos robic przy palenisku to pomysle ale wolalabym pokorzystac z roslin, ktore mam na stanie i po przesadzeniu. Troche trzeba bedzie poluzowac na rabatach
Jedyne co, to zima kupie truskawki do skrzyn.
TAR 13:04, 30 wrz 2025

wklejam zainteresowanym