Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:51, 02 wrz 2011

Do góry
Może tak będzie łagodniej ??? żywopłoty bukszpanowe bądć cisowe i po dwie lub trzy sztuki hortensji dla zagęszczenia ???

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:41, 02 wrz 2011

Do góry
Hej Przemku,
no dołożyłam przed chwilą kamieni, jest dookoła teraz. Woda nie leci bo nie podłączone - Małż cały tydzień w wawie (delegacja), w sobotę testowaliśmy czy leci na przedłużaczu. Zresztą coś w skrzynce z bezpiecznikami jest nie zrobione, czekamy na elektryka...
fotka gdy woda leci i z kamieniami

trawkę dosadzę jeszcze, muszę pomyśleć którą i w jakim miejscu

pozdrawiam!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:37, 02 wrz 2011

Do góry
popcarol napisał(a)

Dokończę też wysypywanie żwirku dookoła kamienia - źródełka - już widać że chyba lepiej??

Jak dla mnie świetnie teraz Jeszcze może jakaś trawka i będzie skończone a czemu woda nie leci
Ogród z Czerwonym mostkiem 12:31, 02 wrz 2011

Do góry
popcarol napisał(a)

Mój klon palmowy - może znasz jego nazwę?

I z bliska-listki

Karolino zobacz czy to nie będzie Klon palmowy "orange dream"
O....! 12:30, 02 wrz 2011

Do góry
róże, groszki i...zimowity

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:30, 02 wrz 2011

Do góry
Chciałabym obsadzić wyjście do ogrodu z mojego pokoju do pracy. Wygląda tak - czyli łysawo

Chciałam kupić stożek z bukszpanu, zostało mi kilka prawie kulek bukszpanowych - niewielkich ale sa. I 3 małe hortensje limelight. Wszystko podsadzone zielonymi hostami. Z tylu miskant zebrinus, pod oknem mozga w paski (żeby nie zasłaniała okna). Ta rabata to ukłon w stronę pięknego ogrodu Danusi - choć fragment bym chciała miec tak piekny Wystawa wschodnia.
Może być?

Ogród z Czerwonym mostkiem 12:29, 02 wrz 2011

Do góry
Niepowtarzalny i bardzo piękny ogród!!!! Wyglądający świetnie o każdej porze roku, dnia i nocy Ach te trawy
Nasz mały, zielony świat. 11:57, 02 wrz 2011

Do góry
Co do żmiji Hania ma racje, one już szukają schronienia na zimę. Można przenieść ale ona wróci (tak ze 3 razy będzie się to działo). Lepiej nie pozbywać się jej tak całkiem, bo ona znakomicie norniki łapie i myszy. Sama w sobie nie jest agresywna, byle ręką nie chwycić i nogą nie stąpnąć. Pozwól Basiu, że wrzucę stwora, o którym nie myślałam, że to żmija (miałam w różach jednego popołudnia słonecznego). I dalej nie wiem, co to jest? Marzeno, wiesz, może? Zachowywała się jak żmija, tyle tylko, że młoda była. Raz miałam jedną przed progiem domu (i to nie było wesołe). Basiu, kubek termiczny - gicio pomysł do ogrodu przy pracach.
Rdestu nie popieram - to są gatunki groźne (jak nawłoć) dla naszej roślinności rodzimej. Ja mam problem z chmielem na bzie od lat i nic nie pomaga. Chyba sięgnę po chemię.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:31, 02 wrz 2011

Do góry
Syla, a coś jeszcze??

Zrobiłam rano kolejne podejście

O prawej - w tym poszerzonym miejscu stożek z cisa otoczony żurawkami marmelade, za nim miskant chiński variegatus

Dalej 2 kule formowane (bukszpan lub ostrokrzew)
hortensja limelight
2 x kula
cis szczepiony na pniu otoczony żurawką electric lime lub lime marmelade
za nim miskant gracillimus
kula formowana
2 x annabelle
kula

miejsce na ciurkadło będzie wyznaczone osobnym kołem, tam żwirek i małe trawy kępami
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:12, 02 wrz 2011

Do góry
Witaj Sebku,
niestety auchana blisko nie mam, nawet w Lodzi (chyba) nie ma... w Warszawie miałam rzut beretem, ale wtedy cebul nie kupowałam
No nic...

Może dzisiaj skończę rabatę przed płotem - zostały do przesadzenia trawy i wysypanie do końca żwirkiem. Chyba lepiej niż z korą??

Ciężka to jest praca - żwirek wybieram garściami, bo jest przemieszany z jakimś pyłem i piaskiem... stąd różnica kolorów - jak wieczorem będę podlewać różnica kolorów zniknie.

Dokończę też wysypywanie żwirku dookoła kamienia - źródełka - już widać że chyba lepiej??

Rozchodniki zaczynają kwitnąć

Rabata z rh - ciągle nie wiem jak je posadzić. Za i po bokach tego wysokiego na pniu nic się nie zmieści. Do rozmieszczenia mam 4 sztuki - 3 już rosną... nie wiem czy tak może zostać, czy ten 4ty dosadzić jednak? Jeśli tak, gdzie?

Donica tam tymczasowo, używałam jej jako pojemnika na ziemie, którą wymieniałam na kwaśną pod rh
Ogród z Czerwonym mostkiem 09:53, 02 wrz 2011

Do góry
Piękny ogród A tego hamaka widok nieziemski
Fotka z mostkiem cudna

Mój klon palmowy - może znasz jego nazwę?

I z bliska-listki

Choroby klonów, klon - Acer 09:30, 02 wrz 2011

Do góry
Czy to mączniak prawdziwy? Czym opryskać?
Ogródek Hanusi po zimie 08:40, 02 wrz 2011

Do góry
Białe cynie wyglądają bardzo elegancko
Ogródek Hanusi po zimie 08:38, 02 wrz 2011

Do góry
W moim ogródku rozgardiasz jesienny....Usychają rudbekie,ostróżki sypią nasionami, niektóre już powschodziły,orliki już zapomniały o swoich kwiatkach,teraz wzmacniają korzenie przed zimą.Ale róże twardo stoją na posterunku.....
Tu rabatowa VIRGO-z marketu......kwiat ładny ,ale gałązki wiotkie.

okrywowe czy miniaturki?

ta rabatówka biała,sztywna jak ruski oficer,powtarza kwitnienie i piękna jest,za kilka dni kwiat w pełnej krasie.
Nasz mały, zielony świat. 07:49, 02 wrz 2011

Do góry
Pogrzebałam w zdjęciach sprzed roku i dla Niki wrzucam tutaj poglądowe obrazki, żeby pokazać, jak szybko rosną wrzośce, bo się dziewczyna martwi, że małe roślinki kupiła.
Ja w sumie też, dopiero jak patrzę na zdjęcia to oczy ze zdumienia otwieram, jak to wszystko szybko rośnie.
Pierwsze zdjęcie jest z maja 2010, czyli troszke więcej niż rok temu tam wyglądała moja rabatka w momencie zalożenia, jeszcze przed wysypaniem kory:

Wokół rabatki przeciwpsowy płotek, który zdemontowaliśmy przed domem i teraz grodzimy nim warzywniak.

Kolejne zdjecie pokazuje tę rabatkę 4 miesiace poźniej, po naszej wizycie w Dobrzycy, w Hortulusie, po posadzeniu bonsai-owatego jałowca, na kolejnym zdjęciu zbliżenie na tego jałowca.

A teraz obrazek z wczoraj, prawie kory nie widac, istny busz

Sadź Nika spokojnie swoje maleństwa, za rok będziesz się martwić, ze jest im za ciasno
W ogródku Niage 06:38, 02 wrz 2011

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Teasing Georia

WSPANIAŁA!!!

Miło jak kwiatki odwdzięczają się za troskę o nie - śliczna ta róża
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 06:27, 02 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Graham Thomas

I jak tu nie wejść z rana kiedy tak pięknie, radośnie, a nawet bramka zachęca.
Jestem optymistycznie nastawiona i pędzę do pracy, nie słucham radia i nie oglądam Tv wcale
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 06:22, 02 wrz 2011

Do góry

Dzęki Asik i Elu

Astry były zawsze moimi ulubionymi kwiatami
zaczynają się rozwijać

Ogród profanki 03:29, 02 wrz 2011

Do góry
Mam już kupionych cześć roślin - tak na spróbunek czy aby dobrze to wygląda . Ale naprawdę nie wiem co z tym zrobić i jak to rozsadzić Mam 2 cisy, 4 bukszpaniki kulki, po 3 zurawki, 3 runianki, 2 małe hortensje limligt, 2 szałwie, 3 wrzosy
Co jeszcze dokupić?
Poproszę o pomoc.

Te ciszy to chyba powinnam mocniej przyciąc by sie zagęsciły?

Ogród średniowieczny i nie tylko 23:53, 01 wrz 2011

Do góry
Dzisiaj przyszły zamówione cebulki

miejsce też już gotowe

Znów dzięki naszej Szefowej zdecydowałem na ograniczoną gamę barw. Otóż planuję osadzić m. in. Tulipany Jan Paweł II (białe), krokusy Jeanne d'Arc, (białe) tulipany liliokształtne Sapporo (biały), Irys holenderski White Excelsior (biały), Jaskier biały, zawilec pojedynczy Bride (biały) i na okrasę po 5 szt. tulipanów Lech Kaczyński (różowy) i Maria Kaczyńska (kremowa). Zauważcie, że podobnie jak i powojniki odmiany dobierałem sugerując się nazwą odnoszącą się do ważnych osobistości.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies