Gdzieś przeczytałam w wypowiedziach Danusi o ciekawym połączeniu hortensji i perukowca. Zainspirowało mnie to i postanowiłam przenieść taki zestaw z ogrodu do domu, aby mieć go ciągle w zasięgu wzroku, bo naprawdę jest piękny. Mi też bardzo przypadł do gustu
Dodatkowo zaskoczyło mnie to, że Limelight pachnie! Wydawało mi się, że hortensje nie pachną, a tu zaskoczenie!!! To samo z perukowcem: po ścięciu gałązek poczułam też ciekawy zapach... O tym też nie wiedziałam!!!
Według mnie trzeba ustalić linię między podjazdem a trawnikiem - nie wygląda to ładnie
Myślę, że ładnie by wyglądał tutaj właśnie pas ze żwiru, a w nim te tuje i drzewka
To wygląda krzywo, ale chodzi mi o prostą linię.
Bardzo podoba mi się ta roślina mam ją u siebie w kilku odmianach, ale dopiero pierwszy sezon.
Pokażcie swoje szałwie i napiszcie parę słów o Waszym doświadczeniu w uprawie i pielęgnacji oraz ewentualne kompozycje
Salvia nemorosa (synonimy łac.: Salvia superba) szałwia omszona
Informacje ze strony ZSZP.PL: "Średniej wysokości bylina rabatowa, wyrastająca do wysokości 80 cm. Tworzy liczne, wzniesione pędy, zakończone rozgałęzionymi, kłosowatymi kwiatostanami. Kwiaty fioletowoniebieskie. Barwne są nie tylko kwiaty, ale również przykwiatki, od IV. Regularne wycinanie przekwitłych kwiatostanów bardzo przedłuża kwitnienie. Gatunek ten ma wiele odmian. Najczęściej spotykane są odmiany o kwiatostanach fioletowych bądź fioletowoniebieskich, ale znane są też odmiany białe i różowe. Nie ma specjalnych wymagań. Doskonała na większe rabaty. Do sadzenia w dużych grupach po 10-20. Liczba roślin na 1 m2 - 9. (...) Stanowisko słoneczne. "
Mam również następujące szałwie, które są niezwykle dekoracyjne, ale podobno nie zimują
niska odmiana, srebrne łodyżki i niebieskie kwiaty
wysoka odmiana o niebieskich łodyżkach i kwiatach Salvia farinacea
Mam 3 rodzaje Brunnery, ale są u mnie dopiero pierwszy sezon
Pierwsza Brunnerą na mojej działce była ta widoczna na górze, której nazwy jeszcze nie ustaliłam
rośnie intensywnie, dziś ma bardzo duże liście
Pozostałe dwie, całkiem młode są takie: ta po prawej to Jack Frost,po lewej Emerald Mist (dzięki GabiK za identyfikację ); dodam dla zainteresowanych, że to funkia Fire&Ice
Pochwalę się jeszcze prezentem od M ..... Dostanę jeszcze wysięg do tego sprzętu żeby się nie schylać przy docinaniu trawy w kancikach .....
Będę sobie nim formowała na wiosnę żywopłociki
Czy tym można ciąć żywopłot liściasty i przycinać trawę na kantach? Ile w praktyce wytrzymuje akumulator (baterie?) Sprawdził ktoś? To naprawdę strzyże trawę?
Sylwia, jesteś burza! Ogród jak spod igły! Jaką masz odmianę RH? Te szare mnie interesują, piękne.
Miło wstać z łóżka gdy za oknem takie słoneczko. Jak ptaszek pobiegłam do ogródka i patrzę czy aby nie zakwitła mi zielonkawa pelargonia, przechowana u Michała na oknie w czasie zimy. Miała tam mszyce i była niedoświetlona - jak to zimą. W tym roku miała tylko jeden kwiat, po czym zaczęłam ją nawozić nawozem dla pelargonii i postawiłam na słonecznym tarasie. Wypatruję kwiatka
Kwiat normalnie wygląda tak:
ale narazie jeszcze nic nie ma Tylko ładna kępa liści. Wygląda jak żurawka.
Jak chcę sobie naładować baterie Danusiu, to zaglądam i spaceruje po Twoim ogrodzie
Dziś szukam pocieszenia z powodu ostatniego dnia wakacji.
Dziękuję Ewciu, na mnie ta bateria także działa, zdecydowanie wolę takie zdjęcia nasłonecznione. Mimo tych kontrastów światła i cienia - lepiej się robi na duszy
Pokażę swoje tornado którym przedmuchuję liście , szczególnie używam za ogrodzeniem . Służy również jako odkurzacz ale należy pozakładać i pozdejmować parę części , jednym słowem zrobić mały misz masz
Miejsce za ogrodzeniem . Parking wysypany żwirkiem oraz mały przedogródek który również prosi o zmiany , wysypany żwirkiem Dlatego używam "dmuchacza" .