Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi po zimie

Ogródek Hanusi po zimie

Dzidka 19:10, 24 lis 2011

hanka_andrus napisał(a)

Z ciekawostek spacerowych:

Haniu, to miejsce kojarzy mi się z jakąś legendą, albo podaniem ludowym.

70 lat temu była tu restauracja, amfiteatr,tor saneczkowy i trasy narciarskie.Niestety ,restauracja spłonęła,amfiteatr po okresie mityngów komunistycznych rozebrano/częściowo ławki na ogniska/.a teren do dziś niezagospodarowany.Ale jest już projekt na budowę Centrum pielgrzymkowego,z noclegownią i salami spotkań.

A to ci dopiero historia.
Nie o takiej legendzie myślałam.
Wyobraźnia podpowiadała mi wydarzenia sprzed wieków, a to prawie teraźniejszość.
Bogdzia 19:16, 24 lis 2011

Wydawało mi się że dopiero co u Ciebie byłam a tu tyle nowości. Piękny Twój las a teren bardziej pofalowany niż u mnie i to dodaje mu uroku.
hanka_andrus 19:39, 24 lis 2011

Tak ,Bogdziu,to ulubiony mój las spacerowy.Nie czuje się dzikości innych lasów.Jednak buki są majestatyczne,Niektórzy mówią,że Bismarka pamiętają,ale myślę,że niektóre ,to i starsze są.
Bogdzia 20:04, 24 lis 2011

Niewątpliwie piękne.
Elfik 21:10, 24 lis 2011

hanka_andrus napisał(a)
Mija właśnie rok,jak zaczęłam tu zaglądać i opisywać swój ogródek.
Za wiele dla was inspiracji w nim nie ma,.............

Haniu, gorąco oponuję! Nie ma dla nas inspiracji??? Toż plecież trele-morele. Każdy tutaj ogród jest inspiracją, i przebogatym źródłem wiedzy o wszystkim i o Wszystkich! A Ty jesteś w ogóle Osobą Wszechobecną i Wielewiedzącą. I na dodatek cudnie fotografującą! I świetną gospodynią! I Poetką Na Wszelkie Okazje!. Wiem, co mówię, bo gdziekolwiek przyczłapię, tam wszędzie już zdąży być Hania . A to pochwali, a to poradzi... No Dusza Człowiek!
PS. Już Sebka pytałam, ale zapytam też Ciebie: Nie masz czasem swojego wątku w pigułce, tak, żeby można łyknąć na 1 raz? Bo już noce zarywam na czytaniu...
anula_wn 21:24, 24 lis 2011

Haniu ! rocznicowe uściski !!!!
a Góra Chełmska to i moje ulubione (poza plażą) miejsce spacerów uwielbiam tam bywać, uwielbiam tamtejszą kapliczkę (marzyłam o ślubie tam, ale nie dało rady ) ale w Katedrze też było wspaniale

cieszę się, że od czasu do czasu przybliżasz mi moje ukochane miejsca,, dziekuję !
hanka_andrus 21:33, 24 lis 2011

Elu,nie mam ogrodu w pigułce,a wątku też jeszcze nie zminimalizowałam.Ale postaram się taki przegląd najważniejszych moich dokonań z rocznej pracy pokazać. Tylko teraz chyba się nie wyrobię ,prędzej w Nowym Roku.
Miło,że zajrzałaś,Twój ogród mnie urzekł,bo jest wg mnie perfekcyjny,tak jak i ogrody wielu z zaglądających do mnie osób.
Wzoruję się,ale że kasy nigdy pod dostatkiem nie mam,to i zakupy są wyważone,albo i wręcz niemożliwe.
Nadrabiam jednorocznymi i swoją pracą,a jakie efekty?Jest raz lepiej,raz gorzej,ale w każdym roku jest inaczej,mimo,że trzon nasadzeń zostaje bez zmian.
Z pomocą forumowiczek wzbogaciłam się w kilka roślin,których nie miałam,Kilka kupiłam, trochę na rabatach pozmieniałam, a jak będzie na wiosnę? Zobaczymy.
Kompleksu zaniedbanego ogrodu nie mam, taki w nim ład, na jaki mnie stać,I z tego się cieszę,że mam ten swój azyl od codzienności,i jeszcze na dokładkę ponad setkę nowych koleżanek i kolegów wieczorową porą.
Pozdrawiam wszystkich!

EPODLAS 23:49, 24 lis 2011

Haniu, poczułam, że jesteś pokrewną duszą. Ja też uwielbiam "łazić po lesie" A najbardziej lubię stare wiekowe drzewa. Niejedno by nam powiedziały, gdyby mogły. W Pucku nad morzem jest piękna aleja bukowa. Są naprawdę imponujące. Moim ulubionym drzewem jest brzoza. Jest piękna o każdej porze roku.
hanka_andrus 00:18, 25 lis 2011

Bożenko! Witam!Nic dziwnego,że Kujawy do mnie lgną,Mój M był rodem spod Skulska.
Pozdrawiam!
Drewa lubię takie jaki ty,brzozy,buki i przede wszystkim dęby!
monteverde 00:24, 25 lis 2011

też lubię nasze polskie drzewa