Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród mały, ale pojemny;) 17:59, 24 sie 2014

Do góry
ele2001 napisał(a)
Ta szałwia to malutka compacta "deep blue" złocień niski "snowcap" jest wieloletni

Dziękuję za konkretne nazwy będę gdzieś szukać w wysyłkowych. Jeśli kupowałeś wysyłkowo, to może podpowiesz gdzie- na pv
Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:32, 24 sie 2014

Do góry
Donia72 ja bym posadził coś dosyć pospolitego - ale pięknego. Mogła by to być szałwia omszona, rudbekia błyskotliwa, jeżówka purpurowa, czy tojeść kropkowana .
Salvia - szałwia 14:02, 24 sie 2014

Do góry
Moja szałwia ma około 40 cm szerokości.
Ja ścinam kwiatostany po drugim kwitnieniu, właśnie teraz na początku września, bo masakrycznie się rozsiewa. Resztę zostawiam na zimę i tnę prawie przy ziemi wczesną wiosną, jak pojawiją się młode odrosty.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:11, 24 sie 2014

Do góry
i znowu pieliłam, multum chwastów w kamykach ale co się dziwić jak za płotem takie chwastowisko....

mnóstwo siewek

fajna ta szałwia

Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 21:39, 23 sie 2014

Do góry
Dobra, pokażę Wam co wymędrkowałam ostatnimi czasy - dziś wkopane...
Jeśli w kadrze pojawi sie jakiś kawałek folii lub wystającej siatki - należy to pominąć milczeniem. My, jak zwykle - wszystko od d... strony - jak już mamy trawnik, to teraz zakładamy wariaty do podlewania )

Nasza różanka... Róże były wkopane wcześniej już sobie kwitły, a teraz dopiero zawiązują nowe paki i ich nieco nie widać. Ale cieszę sie, bo znakiem tego - przyjęły sie. ))

Co tam nawtykalam?
Oprócz bukszpanu i wspomnianych wcześniej róż, rośnie sobie:
Rozchodnik okazały Matrona (kocham, kocham, kocham - pszczoły tez hehe )
Rozplenica japońska Hameln
Szałwia omszona Merleau Blue
Jeżówka Meringue (kojarzy mi sie z merenge, a to dobre wspomnienia sa )
Bergenia Pink Dragonfly
Kosaciec niski Little Shadow
Mini tataraki oraz zdobyczne nie wiadomo skąd trzy inne roślinki.
Salvia - szałwia 13:41, 23 sie 2014

Do góry
A czy ktoś może wysiewał szałwię omszoną z nasion ze sklepu, czyli taką "bezodmianową"? Wysiałam, ładnie wzeszła, ale teraz się zastanawiam, czy taka zwykła szałwia jest wystarczająco urodziwa, patrząc na te wszyskie odmiany? Może ktoś ma i pochwaliłby się zdjęciem?
Ogród mały, ale pojemny;) 21:10, 22 sie 2014

Do góry
Ta szałwia to malutka compacta "deep blue" złocień niski "snowcap" jest wieloletni

BusyBee napisał(a)

Przemku, wiesz może jaka to odmiana szałwi i jaka wysoka Ci rośnie?- jest dużo różnych odmian, chciałabym coś nie za wysokiego...

A ta druga roślinka? czy to złocień- jednoroczny?

Pozdrawiam i może zdjęcia jakieś? coby Ogrodowisko inspirować
Kosolkowa Pasja 19:26, 22 sie 2014

Do góry
Szałwia z wyprzedaży Nie widać na zdjęciach, ale jest naprawdę duża

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:27, 21 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

szałwia, berberysy, kosodrzewina to na słoneczne stanowisko
a carex elata aurea będzie Ci się latem na słońcu przypalał

to jest wschodnia strona. To raczej nie te trawy, a reszta może być.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:21, 21 sie 2014

Do góry
mariola10 napisał(a)
Witam trawki to carex elata aurea, miejsce dla ostrokrzewu takie same wymyśliłam. Obok trawek jest jeszcze berberys buxifolia nana i stoją tak biedaki w doniczkach i codziennie w innym miejscu. Tuje były kiedyś cały rząd ale choróbsko je zjadło zostały 4 ogołocone ze zniszczonych przez zaraze gałęzi i powstały nie foremne kulki. Rabat wąska, murek od sąsiada okropny wiele pomysłów na jego zakrycie było na razie pomalowany mniej denerwuje. Myslałam o posadzeniu szałwii omszonej przed tujkami. Myśli dużo i nic z tego nie wychodzi ha ha

szałwia, berberysy, kosodrzewina to na słoneczne stanowisko
a carex elata aurea będzie Ci się latem na słońcu przypalał
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:53, 20 sie 2014

Do góry
kwitną jeszcze floksy, trochę szałwia trójbarwna, wilczomlecz i astry

Ogródek Iwony 21:22, 20 sie 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Poczytałam o asterkach To ja poproszę Tym bardziej że mój kolorek Iwonko, będziemy w kontakcie w takim razie!

Olu, jeśli to faktycznie aster alpejski, to cieszę się, że zidentyfikowany. Ale to chyba jakaś wersja ogrodowa. Mam go dużo, jakby ktoś jeszcze chciał. Kwitnie w czasie, kiedy zaczyna kwitnąć szałwia i pięknie się z nią komponuje. Długo się trzyma w wazonie. Rozrasta się kobiercem.
Jak bedziesz wiedziała, jak odebrać, daj znać. Poczekam też z wysadzeniem winobluszczu na ciebie.
Kosolkowa Pasja 12:44, 20 sie 2014

Do góry
Robaczek napisał(a)
Olu, najtańsza jest szałwia Blaukonigin, najszybciej się też rozsiewa. Kompaktowe odmiany, np. nemerosa Marcus są ładniejsze, ale wtedy daj na front kilka kępęk, szkoda ją chować z tylu.
Skoro już masz Chopiny to..trudno Nie musisz z nich rezygnować. Posadz w jednej kępie, daj obwodkę z bukszpanu i rób zdjęcia jak bedą ładne Potem zetnij i zapomnij
Wstrzymaj się z zakupami, dopóki nie będziesz miała ostatecznej listy. Pokaż w wątku pęłną listę planowanych bylin, moze coś doradzimy
Peonie pod koniec sierpnia się wykopuje i dzieli duże karpy, to najlepszy moment. Moze na Ogrodowisku ktoś ma do podziału i Cię obdaruje? Zajrzyj do wątków o nadwyżkach roślin, szałwia też pewnie się znajdzie, szkoda kasy.
Poza tym te darowane rośliny najlepiej rosną
Robaczek co Ty za głupoty o Chopinach piszesz ja miałam przepiękne i teraz w drugim ogrodzie też
Kosolkowa Pasja 12:26, 20 sie 2014

Do góry
Olu, najtańsza jest szałwia Blaukonigin, najszybciej się też rozsiewa. Kompaktowe odmiany, np. nemerosa Marcus są ładniejsze, ale wtedy daj na front kilka kępęk, szkoda ją chować z tylu.
Skoro już masz Chopiny to..trudno Nie musisz z nich rezygnować. Posadz w jednej kępie, daj obwodkę z bukszpanu i rób zdjęcia jak bedą ładne Potem zetnij i zapomnij
Wstrzymaj się z zakupami, dopóki nie będziesz miała ostatecznej listy. Pokaż w wątku pęłną listę planowanych bylin, moze coś doradzimy
Peonie pod koniec sierpnia się wykopuje i dzieli duże karpy, to najlepszy moment. Moze na Ogrodowisku ktoś ma do podziału i Cię obdaruje? Zajrzyj do wątków o nadwyżkach roślin, szałwia też pewnie się znajdzie, szkoda kasy.
Poza tym te darowane rośliny najlepiej rosną
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 09:43, 20 sie 2014

Do góry
Cześć Rene, wreszcie widać pierwsze efekty nasadzeń. Jeśli chodzi o sośnicę to mam ją drugi rok, u mnie rośnie w donicy, na zimę idzie do garażu. Ale już myślę, że na wiosnę przesadzę ją do gruntu. Ostatnio byłam w szkółce obok mojej miejscowości i mają tam ogromną sośnicę ( wysoka ok 3 m)w gruncie, rośnie w osłoniętym miejscu, nie okrywają na zimę (pytałam). Różowe kwiaty to też szałwia omszona, ale nie mamiętam jaka odmiana konkretnie.
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 22:34, 19 sie 2014

Do góry
magdziam napisał(a)
W tym roku surfinie z vertigo

szałwie kończą kwitnienie, za chwilę czas na jeżówki

i jeszcze jedno
czy te kwitnące na różowo kwiaty to szałwia? jaka to odmiana? bo ta obok fioletowa to szałwia omszona jak sądzę
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:31, 19 sie 2014

Do góry
Na rabatach widać teraz dziury, ale uwierzcie mi, że wepchnąłem tam ile mogłem
Teraz podsumowanie
Róże rabatowe rosły za gęsto, więc je przerzedziłem, a trzy sztuki trafiły pod płot. Kocimiętka i trzykrotki rosnące obok poszły out - na ich miejsce trafiły irysy, orliki oraz naparstnice - oraz kilka kocimiętek dałem przy murku. Borówki dostały eksmisję i jeszcze nie wiem gdzie trafią - czekają w garażu...Lokum znalazła tam lawenda w ilości 3 sztuk, a w ich nogi posadziłem firletki. Na miejsce irysów przesunąłem piwonię, która dostała jako plecy siewki jeżówek. Przesadziłem również róże "The fairy", które teraz rosną tam, gdzie wcześniej były lawendy, piwonie i firletki. Za Fairy wcisnąłem jeszcze perovskię, kilka siewek jeżówek oraz firletki kwieciste - przed różami będą rosły bordowe żurawki. Przywrotniki i szałwia jedynie pozmieniały miejsca i teraz są ze sobą przeplecione, a nie rosną w szeregach jak wcześniej. Tam gdzie były orliki rosną teraz rozchodniki okazałe, za nimi irysy syberyjskie i floksy. Obok nich są teraz fiołki rogate i pierwiosnki w nich schowane

Teraz druga strona - o ile ktoś to w ogóle czyta
Carexy Amazon Mist poszły ciut dalej, a na ich miejsce sadzonki turzyc ptasie łapki Potem do jeżówek nic nie zmieniałem - sam nie wierzę w to co piszę, ale zostawiłem kawałek rabaty w spokoju! No dobra - będą zmiany, ale wiosną, bo na miejsce liliowców co rosną w gazonach pójdą kanny lub Zebrinusy )
Dalej były rozchodniki, jedna róża, perovskia, sadzonki żurawek, turzyc Ice dance, łan bodziszków, żurawek no i te nieszczęsne liliowce. W nogi kosmosów poszły ostróżki, przed nimi szałwia wymieszana z carexami AM. Jeżówki dostały w nogi bordowe żurawki, a obok nich umieściłem rozplenicę i perovskię. Za turzycami rosną teraz rozchodniki okazałe, a potem znów rozplenica (swoją drogą ciekawe czy przeżyją...). Za trawą posadziłem znów ostróżki wymieszane z różami rabatowymi i sadzonki jeżówek. Na końcu róże podsadziłem bodziszkami, a przed nimi rosną przywrotniki Koniec rabaty!

Aha - i jeszcze najważniejsze - pomiędzy to wszystko wsadziłem jeszcze 4 graby

Dodatkowo z frontowej rabaty wyciepałem purpurowe żurawki i wsadziłem tam Ice dance

O rany - ale się rozpisałem!
Ogród, który ciągle zmieniam 21:52, 19 sie 2014

Do góry
oleandry

begonia

po ścięciu szałwia znowu zaczyna kwitnąć

moja pierwsza wanilka ,posadzona wiosną
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 08:51, 19 sie 2014

Do góry
Witaj Aniu, cieszę się , że znalazłaś w moim ogrodzie coś co jest godne uwagi. Wszystko robiliśmy sami, szopkę i ogrodzenie. Mąż grubszą robotę, a ja wszystkie deski na szopę i ogrodzenie pomalowałam. Trawka która Ci się podoba to molinia variegata, kupiona w zeszłym roku, 3 marne sztuki, już myślałam że nic z niej nie będzie. Dopiero w tym roku tak ladnie odbiła, już jest podzielona i mam ich 6. Rabatka powyżej robiona wiosną tego roku. Na środku milorząb mariken, kulki bukszpanowe, wspomniana trawka i szałwia omszona, niedawno dosadzona, więc jeszcze mało widoczna. Może nie ma u mnie spektakularnych efektów nasadzeń, ponieważ kupuję roślinki małe (ze względu na koszty), ale i tak cieszę się zmianami, które powoli zachodzą w moim ogrodzie. Sama widziałaś rabatkę przy szopie, w zeszłym roku bieda z nędzą a teraz już jest efekt
Mój 4 arowy azyl... 20:48, 18 sie 2014

Do góry
Iwa napisał(a)
Basiu, zagościłam w Twojej pamięci na dobre? I z wzajemnością
Zastałaś w swoim ogrodzie kwitnące cynie, mam do nich sentyment, bo to moje pierwsze kwiaty, wysiane samodzielnie (wtedy równiutko, w rzędzie ). Niedawno miałam okazję zobaczyć ciekawe kompozycje z cyniami, niestety tylko na zdjeciach.
Białą gaurą zainspirowałaś mnie, posadzę między różowymi różami, szałwia przekwitła, będzie nowy kolor na rabacie.
Czytam, że różowa słabiej zimuje, ale jest sporo odmian...
Przyjemnego czasu z wnukami!

Zagościłaś, Iwonko, zagościłaś I pomyśleć, że dzięki temu Forum tworzą się więzi ludzi, którzy - być może - nigdy się nie zobaczą w realiach a łączy ich jakaś dziwna miłość do przyrody, do roślin, ogrodów

Ja zainspirowałam Cię gaurą, a Ty miejscem, w którym pięknie będzie się komponować. Bo już widzę ten zestaw i bardzo mi się spodobał

Miłego tygodnia życzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies