Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 10:48, 17 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Madziu, a może te limki co masz przesadź wokół tarasu, a na miejsce tych Limek pod płotem posadź inne hortki. Jesli uważasz, że będzie za dużo rozrzuconych Limek w ogrodzie.

Czy widziałaś u Joli spektakularny efekt?

Też o tym myślałam Limki z pewnością pod tarasem będą się dobrze prezentowały. U Joli rabaty są czaderskie, w domu sobie je zapisze A masz pomysł co zrobił z tym bokiem gdzie jest pas lawendy, bukszpanów, magnolia i tujka? między pasami miałam dać róże sztamowe Eden Rose, ale chyba sobie je daruje... jakoś do hortek nie będą mi już pasowały.

I jeszcze takie pytanka:
Z host to któraś mi na słońcu wytrzyma?
U Joli na rabacie jajowatej po bokach hortensji jest trawa. Wiesz co to za miskant?
Pszczelarnia 10:26, 17 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Magnolia ma inny pokrój bardziej parasolowaty,rozgaleziony.pozactym platan chyba długo nie byłby dla niej konkurencją

Obawam się, że byłby konkurencją w perspektywie docelowej (mam platana od 2009 i już jest znaczącym drzewem). Platany i magnolie to dość "soliterowe" drzewa.

Myślę jeszcze o tym, żeby dosadzić prunus 'Nigra' wielopniowe (obok w tym rzędzie rośnie już jedna) - czy nie będzie jednak zbyt bordowo? Dalej zaś w tym rzędzie rosną 2 białe brzozy - może to jest jakiś kierunek?
Ale z drugiej strony zieleń liści magnolii złagodzi ten bordowy odbiór kolorów.

Pszczelarnia 22:22, 16 sie 2016

Do góry
Magnolia ma inny pokrój bardziej parasolowaty,rozgaleziony.pozactym platan chyba długo nie byłby dla niej konkurencją
Ogród z uśmiechem 21:39, 16 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A stożek jeden bukszpanowy międzu magnolia a kulką cyprysową - jaką ma spełniać rolę?

Ewa, ja sama nie wiem jaką on ma pelnić rolę Chciałam dac tam coś wyższego aby magnolia, kiedy podrośnie trochę, nie zdominowała tej części rabaty.

Zrobiłam dzisiaj nawet rysunek tej rabaty malując w Paincie na fotce - tak ją gdzieś zapisalam, ze nie mogę znaleźć - musialo mi sie gdzies zapisać. Albo znajdę albo będe drugi raz robiła
Kondziowy ogrod cz II 19:42, 16 sie 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
ja mam nadzieje, ze ta magnolia bedzie jeszcze w sobote do kupienia

W sumie my nie mamy wersji papierowej, tylko e-wydanie, bo akurat wyjeżdżaliśmy na kilka dni do Borów Tucholskich
Ogród z uśmiechem 10:25, 16 sie 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Dzisiaj rysowałam tę moja rabatę Mam parę pomysłów, mam nadzieję, że sie spodobają Jeszcze dopracuje szczegóły i wkleję jutro - razem ze zdjęciami tego, co jest w tej chwili. Mogłam wreszcie podejść do niej bliżej z aparatem - wcześniej świeżutka trawka nie pozwalała ...i eM, ze podepczę

W pierwszej wersji:

- dosadzenie 2 wiśni Amonogawa aby tworzyły trójkącik z z prawej strony.
- między magnolią i kulką cyprysikową stożek bukszpanowy
- kulki cyprysikowe otoczone obwódkami z bukszpanu
- na linii róży Acropolis wzdłuż ściany domu jeszcze dwie róże kremowe po obu stronach, jeśli tak, to muszę coś dodać do tych różyczek Lovely Green
za nimi sa teraz miscanty ML ale nie wiem czy nie będą za niskie
- cała rabata szerokości 2,5 metra - obwódka bukszpanowa za nią lawenda
- w środku rabaty kulki buksikowe rozstrzelone
- jeżówki, trawki jako wypelnienie

Muszę popracować nad połączeniem jej z tarasem i katalpą

A stożek jeden bukszpanowy międzu magnolia a kulką cyprysową - jaką ma spełniać rolę?
Kondziowy ogrod cz II 09:32, 16 sie 2016

Do góry
ja mam nadzieje, ze ta magnolia bedzie jeszcze w sobote do kupienia
Ogród Loczka 19:43, 15 sie 2016

Do góry
Magnolia kwitnie 2 raz
Do raju daleko - u Ewy 19:31, 15 sie 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)

Ewciu ale masz wszystko dopieszczone,piękne zdrowe róże! u mnie szpital w rózach same choróbsko.Widzę ze begonki szaleja

Z begonii jestem bardzo zadowolona Ślicznie rosną. Róże nie wszystkie zdrowe. Chorują mi te kupione w tym roku.
Jak Twoje magnolia?
Moja Genie ma pąk kwiatowy! Jutro zrobię zdjęcie
Ogród z łezką II 08:24, 15 sie 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
U mnie jedna magnolia kwitnie i sporo ma kwiatów ale w lisciach nie wyglądaja tak dobrze jak wczesną wiosną. Pięknie kwitną Ci róże, masz do nich rękę......... i serce.

U mnie tylko pąki, żółtek wcale ich nie rozwija. I wolałabym jednak żeby Satisfaction tak się nie wysilała, to młodziak przecież tegoroczny.

Tak, bardzo lubię róże, ale nie wszystkie mnie słuchają Alchymist znowu plamistości dostał, paskudnik jeden. Pogroziłam mu palcem...
Ogród z łezką II 21:33, 14 sie 2016

Do góry
U mnie jedna magnolia kwitnie i sporo ma kwiatów ale w lisciach nie wyglądaja tak dobrze jak wczesną wiosną. Pięknie kwitną Ci róże, masz do nich rękę......... i serce.
Ogród do odnowy 21:14, 14 sie 2016

Do góry
elka_ napisał(a)
Kwiaty rododendronu w sierpniu tego nawet chyba u Bogdzi nie było
Śliczny!

Fakt, rh mi nie kwitną ale kwitnie magnolia i ma sporo kwiatów.
Ogród z łezką II 18:59, 14 sie 2016

Do góry
I jeszcze nie pokazałam posadzonych przywrotników...błąd!
Młoda magnolia chce do wiosny...ciekawe czy kwiat rozwinie, bo żółtek ma ich sporo, ale nie rozwija. Na koniec nasza maskotka ogrodowa w locie

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:48, 14 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Aganiu, masz chyba sosne himalajska, jak szybko przyrasta ? bo troche sie jej boje...

Himalajka szybko przyrasta i na szerokość i na wysokość, potrzebuje miejsca, ale jest piękna

Magnolia Genie, mnie zaskakuje...ma dwa kwiaty rozwidlające się na samym szczycie

i widać kolejne pąki

tu młoda Aleksandrina po przycięciu przewodnika, zawiązała koronę

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:01, 14 sie 2016

Do góry
pawel_snopek napisał(a)

To jak za free cena dziwna ale im mniej tym lepiej

Zastanawiają mnie tylko liście, czy znowu nie mają nazwy pomylonej bo yellow bird ma bardziej lancetowate węższe, a ta miała takie jak yellow river.....wolałabym żeby to była ona Liście wielkie, jak podchodziłam nie spodziewałam się, że to magnolia
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:58, 14 sie 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ktoś mi powie czy magnolia yellow bird wielkości ok 1m z ogromnymi liśćmi w cenie 60 zł to dużo czy mało???

To jak za free cena dziwna ale im mniej tym lepiej
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:54, 14 sie 2016

Do góry
Ktoś mi powie czy magnolia yellow bird wielkości ok 1m z ogromnymi liśćmi w cenie 60 zł to dużo czy mało???
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:51, 14 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Te donice są genialne! Świetny akcent

Stoją z wiankiem w tercecie. a z lewej ilex żółty. miskanty 'Variegatus' i wielka magnolia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:34, 13 sie 2016

Do góry
Danusiu wpadniesz do mnie na str 166 i 167 podratowac Twój projekt a w zasadzie moje kombinacje na Twoim projekcie ♡♡♡

Magnolia Black Tulip z tyłu Ivory Halo i złoty cyprysik - co dać jej w nogi żeby nie było kokoszki i bałaganu. ..
Eksperymentarium 10:22, 13 sie 2016

Do góry
UlaB napisał(a)
Karabelo, bardzo ładny busz
Co do magnolii to o ile wiem magnoliom nic się nie daje w nogi, bo tego bardzo nie lubią.

Dziękuję Ula
z magnolia niby tak ale jak coś się płytko korzeni to ok. I żeby nie przesadzać bo nie lubi grzebania w korzeniach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies