Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

W Kruklandii 14:00, 20 lip 2016

Do góry
makkasia napisał(a)

Juziu oberwij liście, odrosną nowe to dopiero połowa lipca.
U mnie tfu, tfu róże zdrowe som ale wierzba cała w rdzy a magnolia w mączniaku i chiba też po chemię sięgnę

Oberwę. I topsin idzie na pierwszy ogień...bo nic innego nie mam aktualnie.
W Kruklandii 12:24, 20 lip 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Kasiu prawie wszystkie moje róże z zeszłego roku
Najgorzej wygląda William Sh. z pierwszej fotki i Princess AoK z drugiej.
Ale plamy są jeszcze na samym dole MW i Claire MArshall.
Tylko Eglantyne jakoś się trzyma i Giardina i Tradescant... bo pod dachem.

Jak z Aleksandry zerwę liście z plamami to prawie nic nie zostanie.
Chyba chemię muszę im zapodać

Juziu oberwij liście, odrosną nowe to dopiero połowa lipca.
U mnie tfu, tfu róże zdrowe som ale wierzba cała w rdzy a magnolia w mączniaku i chiba też po chemię sięgnę
Ogród kwieciem malowany 20:32, 19 lip 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Ta kalina jest tak prowadzona w formie drzewka? Kurde jakie to fajne
I jeszcze ta magnolia, miodzio po prostu! Ile lat ma ten ogród?

Ogród ma około 20-25 lat. Dokładnie nie pamiętam
Kalina jest prowadzona w formie drzewka i moim zdaniem wygląda to bardzo fajnie.
Jak te wszystkie kaliny kwitną - to klękajcie narody
Gdyby nie ciągła walka z mszycami sama bym się obsadziła takim szpalerem
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:11, 19 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Gosia co to za odmiana lawendy?
Jak długo rośnie, żeby uzyskać taki efekt?
W jakich odległościach masz posadzoną?

Muszę wymienić moją vive - nie odpowiada mi tzn.za mało widoczna.

VIVA z Obi

sadziłam w 07.2013
to jakieś trzy lata już
sadzone co 45 cm ale Magnolia pisała że nawet 50 cm w jej przypadku jest lepsze
Nowe życie 11:17, 19 lip 2016

Do góry
a tak to miej więcej wygląda z góry. po środku rośnie magnolia ale będę chciała ją przesadzić.
Ogród kwieciem malowany 23:55, 17 lip 2016

Do góry
Ta kalina jest tak prowadzona w formie drzewka? Kurde jakie to fajne
I jeszcze ta magnolia, miodzio po prostu! Ile lat ma ten ogród?
Moja glebo terapia 17:10, 17 lip 2016

Do góry
Mój konwalnik rośnie w słońcu to południowo zachodnia rabata więc praktycznie cały czas słonko, cienia tyle tylko co daje prowadzona na drzewko magnolia trafił tam intuicyjnie i chyba mu się spodobało bo się ładnie rozrasta. Potem wyczytałam że właśnie lubi słoneczko ale sadziłam za nim się dowiedziałam, że to to właśnie konwalnik
Moja glebo terapia 14:36, 17 lip 2016

Do góry
Szalona magnolia wypuściła nowe pędy z takimi ogromniastymi liśćmi nie wiem obciąć czy je zostawić? W sumie to prowadzę ją raczej na drzewko niż krzak bo pod spodem juki i azalie rosną co dwa lata obcinam dolne korony teraz ma dwa pnie i nie wiem czy zostawić ten trzeci co nowy wypuściła czy wyciąć niech się koncentruje na tym co jest

Mini ogródek przy bloku - szalone 50m 11:00, 17 lip 2016

Do góry
Dzięki za komplementa ciągle w nim coś zmieniamzaczynałam od lawendy, żurawek, ròżanecznikòw, bzu, hortensji. Po 5 latach już wiem czego chcę na swoich "areałach".
Ilość słońca będzie miała duży wpływ na Twoje nasadzenia, ale to możesz sobie zostawić na później.
Co do bzu-jestem na nie, magnolia-jak najbardziej na tak.
Pamiętam na samym początku męczyłam Danusię pytaniami o lilaka, którego mi od początku odradzała, ale ja przywołując wspomnienia z dzieciństwa, oczywiście go posadziłam. Po 2 latach zrobiłam mu eksmisję i przyznam, że było nam strasznie ciężko go wykarczować. Nie dla lilaka bo: kwitnie krótko, ma brzydkie liście, korę, rośnie szybko i aby nad nim zapanować na małej przestrzeni, to trzeba ciąć a to może spowodować, że w następnym roku zakwitnie dużo słabiej. Jest bardzo dużo pięknych drzew, ktòre nadają się do małych przestrzeni i wyglądają pięknie.
Co do donic, to są to donice bez dna, takie same metalowe opaski. Biorę się za ich rewolucję od 2 lat ale pòki co mi się nie chce

Pooglądaj sobie w wolnej chwili:
-mniejsze rozmiary
https://www.ogrodowisko.pl/watek/991-ogrod-magdalenka
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3949-mala-eleczka
-trochę większe
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2260-ogrod-dla-roslin-o-mocnych-nerwach
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2253-ogrod-do-kwadratu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4510-maly-ogrod-kasi
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5415-symetryczno-liryczny-z-widokiem-na-sleze
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1097-duzy-ogrod-malej-ogrodniczki-1
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia

Ps. teraz dopiero zobaczyłam, że jesteś z Wro - super coraz więcej nas

Do raju daleko - u Ewy 23:40, 16 lip 2016

Do góry
Sabina76 napisał(a)
Ewka, jak u Ciebie magnolia Genie? Moja wiosną miała dwa kwiatuchy a teraz szykuję się sporo

Moja Genie kwitła wiosną, teraz nie ma pąków, ale wyraźnie ściemniały jej listki. Wiosną miała bardzo jasne, a teraz ta zieleń jest mocniejsza
Do raju daleko - u Ewy 21:16, 16 lip 2016

Do góry
Ewka, jak u Ciebie magnolia Genie? Moja wiosną miała dwa kwiatuchy a teraz szykuję się sporo
Typografia ogrodu 21:28, 15 lip 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
ciekawe powojniki kupiłaś
wiesz ja dziena jestem.za takimi wielkokwiatowymi nie przepadam.mandzurski ma mi służyć jako bylina a Anite polecala Magnolia choc zastanawialam sie dlugo czy zamiast niego nie wziac summer snow.najwyzej wymienie
Skarbonkowy ogródek 11:00, 15 lip 2016

Do góry
elka_ napisał(a)
Witaj Joasiu

Przeczytałam cały wątek, bardzo ciekawy, dużo dobrych rad, a już ostatnie o cięciu świerków, w sam raz dla mnie

W takim towarzystwie na pewno urządzisz wspaniały ogród, zresztą na tę chwilę już jest na co popatrzeć: olbrzymia magnolia, dojrzałe bukszpany, rododendrony, hortensje, jodła koreańska, olbrzymi cis do formowania, niejeden chciałby mieć na początek tyle rarytasów w swoim ogrodzie

Widzę, że masz żyłkę do cięcia formującego fajna sprawa, na efekty trzeba czasami długo czekać, ale to właśnie jedna z przyjemności ogrodnika. Też niedawno formowałam jałowca-potwora i czekam co z niego wyrośnie

Pozdrawiam i będę zaglądać

Witaj Elu u mnie. Ciesze się ze nowa osoba zagląda i daje znać. Milo mi bardzo.

Rarytaski rzeczywiście są fajne ale tez i kłopotliwe. Doprowadzenie tego wszystkiego do porządnego stanu wymaga czasu i wiedzy. Na szczęście kochane dusze z forum pomagają.

Z ta żyłką do ciecia bym nie przesadzała Ale ciąć lubię, to fakt. W wolnej chwili wpadnę do Ciebie zobaczyć co nawywijałaś z jałowcem.

Pozdrawiam ciepło
Skarbonkowy ogródek 17:33, 14 lip 2016

Do góry
Witaj Joasiu

Przeczytałam cały wątek, bardzo ciekawy, dużo dobrych rad, a już ostatnie o cięciu świerków, w sam raz dla mnie

W takim towarzystwie na pewno urządzisz wspaniały ogród, zresztą na tę chwilę już jest na co popatrzeć: olbrzymia magnolia, dojrzałe bukszpany, rododendrony, hortensje, jodła koreańska, olbrzymi cis do formowania, niejeden chciałby mieć na początek tyle rarytasów w swoim ogrodzie

Widzę, że masz żyłkę do cięcia formującego fajna sprawa, na efekty trzeba czasami długo czekać, ale to właśnie jedna z przyjemności ogrodnika. Też niedawno formowałam jałowca-potwora i czekam co z niego wyrośnie

Pozdrawiam i będę zaglądać
Kulą w płot 23:13, 13 lip 2016

Do góry
jolanka napisał(a)

Aga, nie denerwuj się. Moja magnolia dwa lata temu chorowala jak diabli. Obrywałam liscie, pryskalam, cudowalam. Nic nie pomagalo, juz mialam wyrzucić Dopiero jakic ogrodnik poradzil mi aby dac sobie spokój, poczekać do wiosny, wtedy zlać ja dokładnie miedzianem, ew. poprawić później jak będzie juz mialo listki innym od grzyba, oczywiście nawieźć i... wszystko jest do dzisiaj w porządku Pieknie mi kwitla, listki zdrowe

Jolanko dzięki za słowa pocieszenia Będę walczyć o to drzewko. Nie miała baba kłopotu to zakochała się w ambrowcu
Kulą w płot 22:55, 13 lip 2016

Do góry
Psiamama napisał(a)

A co Mira stosujesz doglebowo? Oprysku teraz nie zrobię bo leje co chwila. No właśnie jeszcze ten deszcz...

Aga, nie denerwuj się. Moja magnolia dwa lata temu chorowala jak diabli. Obrywałam liscie, pryskalam, cudowalam. Nic nie pomagalo, juz mialam wyrzucić Dopiero jakic ogrodnik poradzil mi aby dac sobie spokój, poczekać do wiosny, wtedy zlać ja dokładnie miedzianem, ew. poprawić później jak będzie juz mialo listki innym od grzyba, oczywiście nawieźć i... wszystko jest do dzisiaj w porządku Pieknie mi kwitla, listki zdrowe
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 19:45, 13 lip 2016

Do góry
Bardzo proszę o pomoc. Przeczytałam wątek i nic mi nie pasuje...albo pasuje mi wszystko i już nie wiem co robić. Moja młoda magnolia Rustica Rubra posadzona w maju w urodziny córeczki, dlatego sentymentalnie bardzo cenna, w czerwcu przeżyła grad, ale teraz w lipcu marnieje w oczach. Czy te kropki na liściach to choroba grzybowa? Zasychanie od upałów? Już nawet parasol nad nią rozkładam jak grzeje. Posadziłam przed domem po stronie zachodniej. Proszę o radę.

Miejsko & sielsko 11:31, 12 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
ślicznie!!!- nieźle wyszło z takiej szarpaniny.

i powojnik i róże i jarzmianki.... mam do nich słabość.

Martus, co tu pisać kiedy takie widoki same sie bronią
Dla Ciebie kwiatuszek ...
Mocno ściskam, trzymaj dzis mocno za mnie
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:30, 11 lip 2016

Do góry
Jazzy, bez garazu jest nieduzy prostokąt, gdzie rosną 3 drzewa posadzone przez dewelopera i kawalek trawnika obok furtki i ciezko tam w sumie coś dosadzic... Choc magnolia bardzo mnie kusi, a jeszcze jak ma system płytki to juz w ogole!! U Justyny z watku Mój zielony świat jest taka piękna biala...

No tyle, ze pod trawa jest warstwa ziemi, potem agrowloknina i chamski piach... nie wiem jak głęboko, bo az tak gleboko nie kopalam w tym rejonie niepodgarazowanym.

No Madżenkowy busz fajowy.

No i z traw widze, ze oprocz stipy to mi sie sesleria podobuje
Makowo na Kociewiu 16:36, 11 lip 2016

Do góry
makkasia napisał(a)

ten dół to taki najzwyklejszy dołeczek jaki na każdego przychodzi - bo róże połamane i gniją pąki, a od upału bledną i popalone som, bo trawy nie zagęszczają sie i ich na rabacie nie widać, bo magnolia ma mączniaka a wierzba rdzę taaa no i białe róże brzydko reagują na deszcz i mus się ich pozbyć. Wszyscy mamy tego rodzaju małe zmartwienia i są dla nas najczęściej bodźcem do działania a nie do narzekań. Nie narzekam, ale czasami muszę gdzieś się uzewnętrznić, moi domownicy moich smuteczków nie rozumieją a Wy tak

Dziękuję za wszystkie miłe wpisy o Makowym
i ogłaszam, ze doła nie mam, tylko źle określiłam normalne, codzienne ogrodnicze problemiki

Ja cię rozumiem, sama mam tak dość często, ale jest tak, jak Kasia napisała, dla nas jest nasz ogród najpiękniejszy, bo nasz
A w Makowie jest pieknie, mamy różne pory i problemy i ciagłą orke, ciągnie nas do doskonałości, ale czy istnieje takie pojęcie w ogrodzie??
Pozdrawiam Kasiu i a kysz problemiki ogrodowe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies