Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sałatka pokrzywowa 22:13, 14 sty 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Próbuję wrzucić trochę koloru na dobry początek łikendu, coś mi nie idzie, ale znalazłam parę motywujących fot pomidorowych

tak
i na to czekamy!
W ogródku Martki 21:49, 14 sty 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Dziewczyny, dziękuję za miłe wpisy, cieszę się, że oranżeria Wam się spodobała (tzn. jej górna część, dolnej jeszcze nie ma). Szyby są jednowarstwowe, ogrzewanie jest planowane: koza!

Edit: otomana to pomysł Hani Gruszki znanej z "omiatania", jej alternatywa dla mojego pomysłu wprowadzenia się do oranżerii z matą treningową  Przyznaję, obecnie otomana / szezlong wygrywają 

Nie zaglądałam a tutaj się tyle dzieje. Bardzo ładna i duża oranżeria. Można się tarzać w niej nawet na kilku szezlongach.
Jeżeli chodzi o kozę to musisz dosyć wysoka rurę wystawić aby był dobry ciąg.
Sąsiad nie musi się obawiać jak będziesz paliła suchym drewnem. Ja pale w kominku grabem leżakowanym 3 lata i z komina dymi się wąska smużka jasnego dymu.

Zamiast kozy możesz postawić też piecyk na gaz taki jakie mają kawiarnie w ogródkach zimowych jest na butle. Znajomi mają i bardzo zadowoleni. Twój sąsiad też będzie zadowolony.

Widzę, że nasiona kupione. Też będę siała, zależy mi na trawach i begonii stałe kwitnacej.

http://www.e-ogrodek.pl/a/kwiaty-z-rozsady-co-i-jak-mozna-posiac-w-styczniu-20785.html

Pozdrawiam
Sałatka pokrzywowa 21:36, 14 sty 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)

No nic, dążymy do doskonałości

Mgduska napisał(a)

doskonalej się już chyba nie da wyglądać będąc pomidorem? Rozkminki pomidorowe u Ciebie nie dają żyć, przywlokłam dziś z ryneczku jakieś drętwe kreatury pomidoropodobne i przyglądam się im z coraz większą niechęcią, jak się tu naoglądałam.
Pomidory budzą uczucia mieszane, bez nich nie da się, ale ile się człowiek natęskni, nastara, naskacze, a potem pstryk i efekty szlag trafił... ale przecież nie zaniechamy. Zastanawiam się, jak moja Mama to robiła, że pomidory były zawsze, zawsze z fasonem, zawsze zdrowe i pachnące. Czyli że te czasy minęły bezpowrotnie? Nie ma ratunku? Gnojówki, obiecuję, że to będzie Wasz rok!
W ogródku Martki 20:47, 14 sty 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
No cudo!
Teraz dopiero zwróciłam uwagę jak idealnie rozplanowałaś umiejscowienie oranżerii względem innych linii w ogrodzie.

Haniu, dziękuję widzisz, przybędzie też nowych rabat Nie pokazałam jeszcze jednej strony, ta będzie najbardziej "dzika", ptasi raj, tu dojdzie trochę tawuł, bez czarny jakaś odmiana o wąskim pokroju, tu krzewy i kwiecie dobieram pod kątem ptactwa. Będą też wysiewające się gatunki kwiatów. Tego zakątka jestem bardzo ciekawa (rabata powstaje po lewej stronie i w głębi w kierunku ogrodzenia). Trawnika będzie bardzo mało. Co także cieszy!

Nad posadowieniem tego "pawiloniku" dużo wcześniej myślałam. Jest idealnie. W tym miejscu będzie najbardziej przytulnie, blisko domu i tarasu (a komunikacja też jest ważna) i nie dotrze tu cień, który rzuca budynek gospodarczy sąsiada obok. Plus tworzą się w ogrodzie "zakątki", o to też mi chodziło.

W ogródku Martki 20:25, 14 sty 2022

Do góry
Mazurskie klimaty Małgorzaty 18:40, 14 sty 2022

Do góry
To dla Basi od Romka--moje kamienne ścieżki-samoróby

tutaj trochę widać jak porastają mchem ,ale ja w tym roku poczyszczę czego próbkę zrobiłam dzisiaj -po lewej stronie zdjęcia powinnaś trochę dostrzec.
Ranczo Edy 18:40, 14 sty 2022

Do góry
Obejrzałam fotki i przypomniała mi się kokoryczka, którą kiedyś miałam w poprzednim ogrodzie (tam została) a jest śliczna...
Ranczo Edy 17:29, 14 sty 2022

Do góry
Już puściło ciapa i ciemno coraz bardziej chce się wiosny ...
chyba że jeszcze przybieli

Metamorfoza- nowy ze starego 16:56, 14 sty 2022

Do góry
Lubię kiedy mróz panuje w ogrodzie
Do tej pory rządził u mnie krecik, a chyba raczej cała rodzina kretów, bo zrył również ogródki u sąsiadów.

Sałatka pokrzywowa 14:19, 14 sty 2022

Do góry
Próbuję wrzucić trochę koloru na dobry początek łikendu, coś mi nie idzie, ale znalazłam parę motywujących fot pomidorowych

Tajemniczy Ogród 11:20, 14 sty 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Ogród dojrzewa, piesa dojrzewa Piękne zdjęcia, jest czym nacieszyć oko Piękny i dostojny był Twój październikowy ogród.

ja też niestety dojrzewam A może nawet przejrzewam, hehe
Październik był łaskawy dla wielu ogrodów w tym sezonie, nie pamiętam tylu przebarwień.
O, tu mi się jeszcze Artropurpureum ostał.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:16, 14 sty 2022

Do góry

Dzień dobry,

Potrzebuję Waszej pomocy.
Chcę lekko odświeżyć i nadać charakter staremu ogrodowi.
Mamy działkę, która ma jakieś 40 lat i na niej stare drzewa, których wolałabym się nie pozbywać (chyba że te przy domu), a wkomponować w istniejący krajobraz nowe rośliny. Dodatkowo w południowo-wschodnim rogu po usunięciu starego budynku powstało spore pole do popisu.
Jeśli chodzi o żywopłot od frontu waham się między laurowiśnią, a świerkiem serbskim.

Na ten moment dysponuję:

5 x Miskant memory
7 x Rozplenica japońska
2 x Ambrowiec Amerykański
1 x trzmielina oskrzydlona
2 x krzewuszka cudowna
2 x różanecznik (czerwony i fioletowy)
1 x Magnolia (niestety nie pamiętam jaka)
1 x lilac fioletowy
4 x berberys thunberga

3 x cyprisik lawsona
1 x sosna bośniacka
3 x sosna z długimi igłami

odczyn gleby kwaśny, podłoże gliniaste.

Czy byłaby szansa na podpowiedź?

Metamorfozy ogrodowe 09:42, 14 sty 2022

Do góry
Przed i po

Magary Dramaty z Rabaty 01:11, 14 sty 2022

Do góry
Na koniec - "oskarżeni" o powstanie rogalowej rabaty

Magary Dramaty z Rabaty 00:53, 14 sty 2022

Do góry
Sama nie wiem jaki będzie efekt końcowy, ale wiem, że dla grujecznika warto było ten fragment przeorać Pachnie piernikiem czy nie pachnie, ale przebarwia się cudownie

Magary Dramaty z Rabaty 00:50, 14 sty 2022

Do góry
Jest tam też magnolia (bo promocja jesienna), pęcherznice przesadzone z miejsca gdzie rosły bez sensu, ale też darowane zawilce, szałwie, bergenie.

Magary Dramaty z Rabaty 00:43, 14 sty 2022

Do góry
Potem zaczęło się przesadzanie. Jaśminowce jaśminowcami, ale miejsce też znalazł "wędrujący" buczek i klon "orange dream":

I dokupione malutkie hortensje limelight, które mają nawiązać do swoich pobratyńców:

Doszły też siewki jeżówek, judaszowiec (bo w promocji), malwy (bo za dużo posadziłam przy domu), no i grujecznik - ten był motywacją bo strasznie chciałam i nie mogłam znaleźć na niego miejsca

Magary Dramaty z Rabaty 00:29, 14 sty 2022

Do góry
Oczywiście najpierw było planowanie i darni zrywanie:

Mirkowy ogród (początki) 21:30, 13 sty 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
super rabata. A ta gaura jest wieloletnia? Ślicznie wyglada wkomponowana w rabatę. U kogoś już ja tez widziałam ale zapomniałam czyj to był ogród…

Gaura jest wieloletnia u mnie zimuje pod przykryciem liśćmi i i gałązkami świerkowymi.
Zeszłej zimy były większe mrozy niż w tę i przeżyła.
Nie lubi przesadzania bo ma palowy korzeń i zastojów wody.
Obficie się wywiewa
A to ta sama rabata z kwitnieniem Liatry po niej kwitnie Gaura.
Rabatę tę zakładałam wiosną 2021r
Magary Dramaty z Rabaty 20:52, 13 sty 2022

Do góry
Magara napisał(a)
Ale zanim CD. moich działań, pokażę Wam umundurowanie Działu Technicznego na sezon 2022
Taką oto koszulkę sobie Małżonek sprawił:

Haha, trafił Ci się DT z poczuciem humoru i dystansem, taki najlepszy do prac ogrodowych
A rabata przytarasowa świetna, w ogóle idziesz Kobieto jak burza! Pod drzewami też już fajnie, choć ostrzegam - tam kompost trzeba dosypywać co roku. Mi już się zrobiły wzniesione rabaty pod drzewami od tych nasypów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies