Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tajemniczy Ogród 11:15, 13 sty 2022

Do góry

Ha! w ogóle uświadomiłam sobie, że w styczniu nie chce mi się oglądać zdjęć z jesieni, ja chcę wiosny
Więc będzie tylko malutkie wspomnienie i koniec, czekamy na wiosnę
To bardzo nie ostre, ale pamiętam ten dzień, jakoś tak mgliście, baśniowo było w ogrodzie, dlatego cyknęłam je telefonem.

Tu piękna pogoda wrześniowa:

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 11:14, 13 sty 2022

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 11:11, 13 sty 2022

Do góry

Tu widać plamy na trawie to chyba koty tak ją załatwiają
Sałatka pokrzywowa 09:45, 13 sty 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Dotarłam jeszcze głębiej do zakamarków mojego wątku i znalazłam informację, że ten pomidor, który się tak rozpychał na rabacie to Black Prince oraz, że równolegle uprawiany w szklarni źle się czuł - to była ta odmiana syberyjska, o której pisałam u Zuzy. Kurka, powinnam zapisywać te spostrzeżenia nie tylko w odniesieniu do róż, okazuje się, że pomidory są równie ważne Więc, jeśli ktoś ma Black Prince'a, to polecam do gruntu

Już nie pamiętam gdzie co pisałam, mogę się powtarzać
Black Prince super się sprawdził w mojej szklarni. Może kluczem jest mocny przewiew? Mam 2 drzwi na przestrzał otwarte non stop latem. U sąsiadki w gruncie też dobrze rósł w pierwszym roku, ale w zeszłym, niezależnie od odmiany wszystko zabiła zaraza.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:26, 13 sty 2022

Do góry
A ta to chyba jeszcze inna jest.

Sałatka pokrzywowa 09:07, 13 sty 2022

Do góry
Dotarłam jeszcze głębiej do zakamarków mojego wątku i znalazłam informację, że ten pomidor, który się tak rozpychał na rabacie to Black Prince oraz, że równolegle uprawiany w szklarni źle się czuł - to była ta odmiana syberyjska, o której pisałam u Zuzy. Kurka, powinnam zapisywać te spostrzeżenia nie tylko w odniesieniu do róż, okazuje się, że pomidory są równie ważne Więc, jeśli ktoś ma Black Prince'a, to polecam do gruntu

Sałatka pokrzywowa 08:36, 13 sty 2022

Do góry
Magara napisał(a)

Magda, ale mnie zaskoczyłaś... Myślałam, że pomidor to pomidor, jak piszą, że gruntowy, to może rosnąć wszędzie, w szklarni w końcu też ma jakiś grunt
A tak serio, to nie wpadłam na to, że może być jakaś różnica, muszę się dokształcić i sobie tabelkę zrobić nasion, które mam...
P.S. Czy informacja od sprzedawcy "nadaje się do uprawy bez osłon" oznacza, że może być uprawiany i bez osłon i w szklarni? Jest do tych pomidorów jakiś kod do tłumaczenia tych zaszyfrowanych informacji???

Dagmara - sama bym to chciała wiedzieć... Wygląda na to, że temu, co robił taki opis, nie zależy na naszych sukcesach uprawowych Może jednak warto skorzystać z doświadczeń bardziej zaawansowanych pomidorowo, jak właśnie Karolina. Z tym, że ona stosuje nawozy mineralne w uprawie, czego ja jednak nie chciałabym robić. Ale na swoim profilu, o ile wiem, odpowiada na pytania, można spróbować. Ludzi z pom...landii też bym przycisnęła, a co.
Ja tu może nie jestem najlepszym przykładem, bo do swoich pomidorków jeździłam co parę dni w sezonie, żeby je podlewać i wietrzyć szklarnię, więc one mogły być zestresowane nieodpowiednimi warunkami (w tym roku będzie już od początku podlewanie automatyczne i automatyczne uchylanie okna w szklarni) - ale jak dotąd niektóre odmiany na pewno lepiej rosły w gruncie.

PS. Wyszukałam stare fotki, na których widać, że rok rokowi nierówny - proszę bardzo - piękne pomidorki w szklarni w 2018:

oraz szczęśliwe pomidorki na rabacie kwiatowej

Magary Dramaty z Rabaty 23:35, 12 sty 2022

Do góry
Ale zanim CD. moich działań, pokażę Wam umundurowanie Działu Technicznego na sezon 2022
Taką oto koszulkę sobie Małżonek sprawił:

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 23:06, 12 sty 2022

Do góry

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 23:02, 12 sty 2022

Do góry

Ogrodowe wariacje 22:52, 12 sty 2022

Do góry
Fotka dla Judith

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 22:41, 12 sty 2022

Do góry

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 22:34, 12 sty 2022

Do góry

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 22:28, 12 sty 2022

Do góry

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 22:17, 12 sty 2022

Do góry

I z czasem

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:06, 12 sty 2022

Do góry
Dziękuje za odzew .

Wrzucam fotkę sprzed kilku lat: to jest obszar pomiędzy bramą wjazdową a thujami.

Martka, Twoja wypowiedź o garbach przypomniała mi o gotowych grabowych panelach! Muszę poszukać, choć obawiam sie, ze to kosztuje majątek...
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 22:03, 12 sty 2022

Do góry
I już ze ścieżką

I pierwsze rośliny

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 21:59, 12 sty 2022

Do góry
Pierwszym miejscem, które postanowiłam zmienić było otoczenie przyszłej altany. Z planu wychodziła tam duża kolista rabata. Po dyskusjach tu na forum postanowiłam podzielić ją ścieżką by łatwiej ją obsadzić i później pielęgnować. Zaczęły powstawać pierwsze plany nasadzeń. Trochę się one zmieniały nim na czymś konkretnym stanęło. Miało być morze hakonek

W tym czasie to miejsce tak wyglądało

Po wysadzeniu roślin, których nie miałam zamiaru tu zostawiać i usunięciu darni

Teraz trzeba było wzbogacić glebę, wyznaczyć ścieżkę

Ptasi gaj 21:12, 12 sty 2022

Do góry
Witam wszystkich

Jestem wszystko ok, ale się nigdzie nie wpisuje. Nie ma nic ciekawego. Ogród śpi. Mam dużo wody wszędzie na szczęście przyszedł mróz i zamarzło wszystko. Jutro znowu odwilż może tak źle nie będzie.

Coś mi wygryźli tulipany ale wszędzie wydziobane nie wygląda to na nornice.
Pewnie bażanty. Już przykryłem choinkami aby wszystkiego nie wydziobaly.
Każdego roku mam straty. Tak drapią wszędzie, co zrobić.

Wczoraj pojechałyśmy do centrum Wawy z Mają obejrzeć iluminacje świąteczne. Zmarzlam niby -3 stopnie ale wilgoć i lekki wiatr mrozil. Byłam też zapalić znicza w Parku Śaskim i do domu.

Zaszczepiłam się na grypę już chucham na wszystko. Maja 3 raz zaszczepiona więc jestem spokojniejsza.

Zwariować można z tym Covidem nigdy to się nie skończy jak będzie takie podejście do szczepień. Jak się nie wyszczepimy to wirus będzie hulał gdzie się da znaleźć ofiarę. Tyle zgonów.

Tutaj jeszcze wlot Do tunelu pod Ursynowem. Gdzieś miałam to miejsce przed budową pewnie gdzieś zgrane

Zastój zimowy

Mirkowy ogród (początki) 20:05, 12 sty 2022

Do góry
Alija napisał(a)

Takie zdjęcia zdecydowanie poprawiają nastrój, kiedy za oknem szaro, zimno i ciemno.
Pozdrawiam noworocznie i życzę dużo zdrowia i zadowolenia z ogrodu.

Alicja tak tęsknimy już za kolorami. Pierwsze wysiewy już zrobiłam i czekam na wiosnę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies