Pięknie się wybarwia. Na pewno przyciąga wzrok.
U mnie dwa coś się ociągają z przybraniem purpury. Dobrze, że chociaż ten trzeci nie bierze z nich przykładu.
A jakie imiona nadałyście waszym dębom ?
Kiedy przycinasz swój dąb ?
Dzięki za informacje,
Z hortensją faktycznie fajnie wygląda, ale u mnie perukowce rosną przy płocie i raczej jakieś pnącze bym tam wsadziła dla rozjaśnienia. Tylko co tam da radę skoro ciasno i jak widać na zdjęciach sosny za płotem (od strony wschodniej). ciekawe jak w tym roku przeżyją zimę .
No właśnie już wiosna w pełni a on goły i wesoły . Za to liście rekompensują te wadę. ja lubię i peruczki i liście ten jest po redukcji o jakieś 3/4, był olbrzymem
Hej,
dziś mam dzień z chorobami, moje kolejne zapytanie dotyczy klonu palmowego 'Katsura'. Kupiony i posadzony 18.06.11 Miał ze dwa przemarznięte pędy, które zostały odcięte jeszcze w sklepie (kupiłam go przecenionego na 16zł). Pozostałe pędy obecne w chwili zakupu bardzo się psują, natomiast po posadzeniu ładnie odbija od dołu ( co widać na zdjęciach). Pytanie czy brzydkie pędy odciąć, czy tylko usunąć listki, czy czymś prysnąć? Rośnie przy ścianie domu (przeczytałam, że tak łatwiej przezimuje) w dołku z ziemią kwiatową, wokół gleba piaszczysta. Podlewany regularnie. Niczym nie nawoziłam. Fotki:
Ten klonik też mam u siebie Acer palmatum Tsuma Gaki
Powiem Wam ze tylko młode listki ma tak wybarwione na brzegach. Wiosną był piękny, ale nie mam wiosennego zdjęcia, to obecne widać jak wypuszcza od dołu młode listki które wyglądają tak :
A to cały, niestety nie wygląda za ładnie musiał odrobić straty po majowych przymrozkach, ale ma kolor bordowy, w sumie cały sezon się zmienia teraz barwy jesienne.