Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Paprocie ogrodowe 12:37, 25 sie 2011

Do góry

Polystichum 'braunii'

Phyllitis scolopendrium 'Undulata'

Athyrium otophorum 'var.okanum'

Adiantum pedatum 'Imbricatum'
Paprocie ogrodowe 12:36, 25 sie 2011

Do góry

Athyrium filix-femina 'Lady in Red'

Athyrium dre's dagger

Athyrium niponicum 'Ghost'

Athyrium 'filix-femina'
Ogród Margoth 12:00, 25 sie 2011

Do góry
Ojej, ale szybko napisałyście, dziekuję!

Fotek ci u mnie dostatek, więc zaczynam.
Zacznę od rzutu działki (linia północ - południe biegnie wzdłuż przerywanej kreski):

Tak wygląda projekt:

Mój kawałek raju 11:27, 25 sie 2011

Do góry
Niewyobrażalny jak dla mnie wynik, co za piękna okrągła rocznica. Ode mnie też kwiatek, mam nadzieję że lubisz liliowce.
Mój kawałek raju 10:59, 25 sie 2011

Do góry

pięknych następnych stron

Rajski ogród Ani 10:32, 25 sie 2011

Do góry
Piękne zestawienie.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 10:19, 25 sie 2011

Do góry
Ale przestrzeń!!! Piękne ujęcie.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:11, 25 sie 2011

Do góry
Podobna różyczka u mnie też kwitnie bez przerwy.Ładne zestawienie.
Mój kawałek raju 09:59, 25 sie 2011

Do góry
naj...naj...Aniu
Nasz mały, zielony świat. 09:50, 25 sie 2011

Do góry
Jeszcze Wam moją wariatkę pokażę, brzozę, która miała mieć pokrój płaczący a jej się chyba wydaje, że jest motylem.

Nasz mały, zielony świat. 09:43, 25 sie 2011

Do góry
A teraz troszkę z innej beczki, za nami lato wyjątkowo nędzne, wczoraj trafił się przyjemny dzień, więc pod wieczór poszliśmy z Lunką na spacer, zabrałam aparat, więc mogę wam pokazać okolice mojej wsi, właściwie to, co mam za domem. To właśnie powód, dla którego nie chcę wysokiego, szczelnego ogrodzenia, bo to wszystko widzę gdy patrzę z każdego okna i kąta podwórka.

tej ślazówki nie mogłam nie uwiecznić:

Po kilku minutach spaceru wychodzimy przez las na polanę i patrząc w jedną stronę mamy panoramę z zalewem Szczecińskim na ostatnim planie:

A za tymi trawami jest potężne wyrobisko kredy, weszliśmy tam kiedyś po deszczu, jak wyglądały nasze buty i psie łapy...

Robimy na spacerze kółeczko, zawracamy przez łąki i wracamy do domu, jest tam kawałek naszego dachu widoczny
Mój kawałek raju 09:39, 25 sie 2011

Do góry
I ja się przyłączam do gratulacji
Ogród w budowie - nieustającej 09:37, 25 sie 2011

Do góry
Haniu, z grubsza na tej mojej rabacie rosną w mniej więcej równych rytmach: kuliste żywotniki Danica, żeby zimą coś tam jednak było, ale latem słabo je widać, tawuły japońskie Anthony Waterer i Goldflame, piwonie, różne wysokie i niskie przetaczniki, przywrotniki w dwóch odmianach, liliowce różne, irysy syberysjkie, rozchodniki okazałe i różne płożące, astry jesienne, złocienie, floksy szydlaste i wysokie, bylica, krwawnice, krwawniki, zioła: oregano czyli lebiodka, melissa, szczypiorek, szałwie, oczywiście rózne bodziszki, macierzanki, miniaturowe goździki,orliki, rozsiewa się sam ogórecznik i ostrogowiec, kosmosy ( w tym roku zniknęły). Rzecz jasna róże. Bywają naparstnice, łubiny, ostróżki, dalie, czasami jakieś jednoroczne - tytonie I jeszcze dąbrówki.
I pewnie jeszcze trochę innych roślin, w tej chwili nie pamiętam.
Poprzednio, jak widać bywało np. tak:

Nasz mały, zielony świat. 09:35, 25 sie 2011

Do góry
Z kolei z naszej małej werandy widok na podjazd jest taki:

Sebek, trawę dosiewam, łatam, była zrujnowana przez brukarzy.
Nasz mały, zielony świat. 09:33, 25 sie 2011

Do góry
Kontynuując podjazd pokażę jeszcze jedno ujęcie, wzdłuż płotu, naszą trasę zimową po drewno do kozy
Drewutni wyłaniającej sie zza budynku brakuje jeszcze wykończenia dachu, mąż to przykryje gontem bitumicznym, ale czy w tym roku da radę? Nie wiem, ciągle tyle rzeczy czeka.

Na zwężeniu, przed którym jest miejsce do parkowania, posadziłam rządek berberysów o kolumnowym pokroju,są takie kolorowe, że juz im innego towarzystwa nie potrzeba. Widac jak się kora urywa, ten skraj chcę obsadzić dąbrówką, niech się rozchodzi a dalej jako okrywową roślinę wsadziłam runiankę, żeby nie było, że wszędzie tylko kora i kora.
Jak widać na tych zdjęciach wszystko to młode, ledwie posadzone, jakbyście mieli jakieś sugestie, że coś można lepiej, ciekawiej, to bardzo proszę, jeśli będzie wykonalne, to ja chętnie
Pogaduchy skowronków 09:26, 25 sie 2011

Do góry
Witam, ja od rana jeszcze po rosie pobiegałam z aparatem, bo za chwilę będzie patelnia. Bardzo żle znoszę upały, jestem nie do życia.Kilka fotek z mojego rannego wypadu.

Wszystkim życzę miłego dnia, bez burzy i wichury. Tam gdzie gorąco, orzeżwiającego spokojnego deszczyku, żeby wieczorem nie trzeba było biegać z konewką.
Nasz mały, zielony świat. 09:24, 25 sie 2011

Do góry
Skoro pies siedzi sobie na podjeździe, to może zacznę od podjazdu właśnie. Budynek garażowy jest cofnięty wgłąb podwórka, po ułożeniu podjazdu został spory pas ziemi i miałam dylemat, jak go ugryźć. Pomimo, że sąsiad blisko za płotem, nie chciałam sadzić szczelnej ściany typu żywotniki, dam szansę sąsiadowi, sama chciałam u siebie taka bardziej swobodną kompozycję. Pomyślałam o 3 świerkach, luźno posadzonych, które będą sobie powoli rosły i wypełniały przestrzeń a między nimi trochę innych roślinek, liściastych i malutkich iglaków, jako zielone akcenty.
W ostateczności, patrząc od garażu, posadziliśmy: świerka serbskiego, Brewera i zamiast 3 świerka wsadziliśmy 3 jałowce, które musieliśmy przesadzić z innego miejsca, posadzone dosc blisko siebie i po skosie, żeby z czasem stworzyć ścianę osłaniającą posadzone pod nimi azalie a może przy okazji będą trochę osłoną dla rosnącego przy domu klonu palmowego?
Poniżej moje świerczki, o które pytałam w dziale iglastych i sam podjazd.
Mój kawałek raju 09:23, 25 sie 2011

Do góry
I ode mnie na 400-tkę!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:20, 25 sie 2011

Do góry
Ten stożek jest z cisa pospolitego (Taxus baccata). Nie z żadnej jego odmiany.

Odmiany istotne są na żywopłoty strzyżone w Taxus media (cis pośredni, wtedy może być HIcksii i Hilli i wiele innych, które są w katalogach.

Taxus baccata info http://pl.wikipedia.org/wiki/Cis_pospolity

Jak widać Twój sprzedawca roślin niewiele się zna na roślinach , jeśli nie potrafi sprowadzić po prostu stożka z cisa. Nieważne jaka to odmiana czy gatunek, po prostu on nie słyszał chyba że są z cisa stożki.
A zapytaj go co to są topiary, ciekawe czy będzie wiedział

Stożka można samemu zrobić sadząc pośrodku wysokiego cisa w miarę zwartego, otaczając go mniejszymi i docinając aby powstał stożek.
A gdzie mieszkasz w jakich okolicach, może znajdę jakiś adres szkółki.

Ten niestety kosztuje ponad 2.000 zł. Moje były po zakupie dość krzywe, kosztowały po 690 jeden chyba. Rosną chyba z 7 lat. Sporo podrosły i są teraz wyprowadzone.

A to moje po wsadzeniu

I teraz

Sosnowo 09:17, 25 sie 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Danusiu śliczne trawy, powiedz mi ile się czeka aby z nasionka piwonii powstało kłącze? bo widzę,że zbierasz

Aniu, to jest piwonia drzewiasta - ja ją kupiłam z jednym kwiatem - brak mi cierpliwości na sianie nasion, ale poszukam w moim wątku, Hania bardzo dokładnie opisała jak rozmnażać piwonie z nasion - na kwiat trzeba czekać 3 lata. U mnie w tym roku było już pięc kwiatów - mam ją trzeci rok.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies