Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W cieniu - zacieniona 11:33, 22 sie 2011

Do góry
Szałwie, pomimo deszczów nadal mają się dobrze.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:28, 22 sie 2011

Do góry
Piękna i delikatna Annabelle.
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 11:22, 22 sie 2011

Do góry
Witajcie,
wszystko juz podpowiedziane, wiec wybaczcie - moge podpiac sie z wlasnym betonowym plotem sasiada- zamiast zakladac nowy watek?

U nas jest tak:

Chcialabym czyms go zaslonic. Sasiedzi sa super, wiec mysle ze nie beda miec nic przeciwko winobluszczowi np? Czy to dobry pomysl? Plot jest na poludniowej granicy dzialki, goracy od slonca - czy rosliny na nim sie nie przypala? Od naszej strony wprawdzie jest cien (poki roslina nie wylezie ponad), ae plot goracy. Zadnych krzakow a tym bardziej drzew czy zywoplotu nie chce tam, bo rosnie tam kilka owocowych drzew a wzdluz podjazdu pienne porzeczki i agresty. Z samego brzegu dojda jeszcze kulki mini tujek, zeby w zimie zaznaczyc granice podjazdu i snieg mial na czym osiadac - bo jest plasko i nieciekawie.Dziekuje
pozdrawiam,
Karolina
Przedogródek - tragedia - pomocy :) 10:51, 22 sie 2011

Do góry
Baaardzo pogladowy (niewiele zdolnosci i czasu) rysunek jak mialaby wygladac ta rabata:

Czy moge posadzic h. limelight w ten sposob, czy po 2 sadzonki z tylu, jedna z przodu jak rysowala Danusia? Beda niewielkie, ale sie rozrosna

Czy moglaby reszta tak rosnac - po lewej irysy, obok mozga, z przodu bergenie? Tym sposobem calosc bylaby bialo-zielona, plus kwiaty bergenii bordowawe w kwietniu i czesciowo we wrzesniu powtarza kwitnienie i kwiaty catalpy/innego drzewka?

dzieki i pozdrawiam,
Karolina
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 10:47, 22 sie 2011

Do góry
Ewa napisał(a)
hm ...fajnie się nazywają dzięki

różnorodność w jednym kolorze,
super Ewo ! bardzo mi się podoba
Przedogródek - tragedia - pomocy :) 10:25, 22 sie 2011

Do góry
Witajcie poniedzialkowo

Ostatnio przed domem - widok z pietra, bylo tak:

Na chwilę obecną czesc wzdluz plotu wyglada tak - po usunieciu czesci trawnika:

Wloknina lezy gdyz przed urlopem nie zdazylam usunac calosci trawy, a teraz gdy wezme sie do pracy powinna byc w tym miejscu oslabiona i zolta przynajmniej

Zajmuje sie na pierwszy ogien czescia zaznaczona na czarno tutaj:

Nie wyrzucalam/przesadzalam jeszcze stamtad roz (po lewej stronie, wedruja na rabate przed dom) i traw (co z nimi zrobic???)

Projekt Dansi wrzucam dla przypomnienia - rosnac tutaj ma 9 hortensji limelight, plus 3 wysokie drzewka np wisnia Umbracunifera. Poniewaz u nas nie do dostania, szukam catalpy nana na pniu lub czegos podobnego, dosc wysokiego.Po drugiej stronie plotu rosnie szpaler dwudziestu kilku czerwonych berberysow, wiec te drzewka musza byc wyzsze niz 1,5 metra.

to ta dolna czesc rysunku.

Pytanie brzmi - jakie byliny posadzic z przodu, po prawej stronie. Danusia radzila 2 rodzaje, posadzone falami.
Czy bedzie tam pasowac -przed hortensjami - bialo-kremowe irysy (mam sporo, a wyrzucic szkoda, zreszta pieknie kwitna), podsadzone bergeniami z przodu? Nie ukrywam ze chetnie przesunelabym te nasadzenia troche w lewo, by z prawej strony na granicy z warzywnikiem (po prawej od czarnego trojkata) zmiescily sie trawy - ta mozga trzcinowata np?? Mam duzo, wyrzucac szkoda... bylyby wiec 3 rozne gatunki zamiast 2..
Calosc okalac bedzie ciety zywoplocik bukszpanowy - w tym tygodniu sadze.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 09:37, 22 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Myślałem, że róża romantyczna nie zakwitnie - a jednak

Za to żurawka się zbiera

A tu wszystkie

No i piesek - u wodopoju

Sebku cudny ten szpaler z żurawek i piesek dobrze kombinuje
Nasz mały, zielony świat. 09:27, 22 sie 2011

Do góry
Dzień dobry

Nie znalazłam na tym Forum wątku powitalnego, zaczęłam od pytań o miłorząb, ale jednak kultura nakazuje się przywitać, więc postanowiłam (nie bez obaw...) założyć wątek o naszym ogrodzie.
Mam na imię Basia, razem z moją rodziną mieszkam na swoim od 3 lat i przez ten cały czas przekształcamy totalny ugór w nasz zielony świat. Sporo za nami, sporo jeszcze przed nami, bo choć działka mała, tylko 10 arów, ale z powodu etapowego budowania przez długi czas wiele rzeczy musieliśmy robić tymczasowo. Najgorsze jednak za nami, możemy uznać, że etap przewalających się ekip budowlańców (koszmar...) za nami i teraz w końcu możemy urządzać teren wokół domu docelowo.
Może odrobina historii?
Walkę z trwałym zielichem zaczęliśmy 4 lata temu, rok prze planowaną przeprowadzką. Zaczęło się od próby wydarcia kawałka ziemi na warzywniak poprzez przykrycie jej czarną agrowłókniną, żeby trochę chwasty "wydusić".

W kolejnym roku, wiosną, jeszcze nie mieszkaliśmy, ale pierwsze warzywa były posiane. Na plastikowych stelażach był mały rozsadnik.

Przyszedł lipiec, przeprowadzka, z jednej strony radość a z drugiej, na szczęście tylko chwilami, przerażenie, jak to wszystko ogarnąć, bo i wokół domu nędza i w domu ciągle tyle do wykańczania było. Nasz uroczy przedogródek tak wówczas wyglądał...

Jesienią postawiliśmy szklarnię i ze starego ogródka mąż przeniósł wędzarnię - to ta brązowa budka, którą ktoś wziął za domek dla ptaków

Jeśli nie osłabiłam Was za bardzo, to ciąg dalszy nastąpi

pozdrawiam
Basia
Nasz przydomowy ogródek 09:22, 22 sie 2011

Do góry
Wyłowiłem białe kolorki wczoraj .

Rh Cunningham White kwitnie razem z daliami !!!

Biała ketmia zakwitła.

Rozrasta się biało-zielony zakątek pod świerkiem

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 08:30, 22 sie 2011

Do góry
Też fajnie michałki, marcinki no super
A dziś róża chińska

Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 08:13, 22 sie 2011

Do góry
Mój oleander zakwitł...
Ogródek Hanusi po zimie 08:02, 22 sie 2011

Do góry
Ale, u Ciebie Haniu ruch i wesolutko
Też gratuluję i niech się pięknie turla dalej

Ogród Leny. 07:54, 22 sie 2011

Do góry
Witajcie
Trawka to Rozplenica Japońska.Ta ze zdjęcia w tym roku jest znacznie mniejsza po wiosennym podziale
Gości u mnie już 4lata i nie wymaga szczególnej troski ani okrywania na zimę.Tak wyglądała rok temu:

Ogród coli 07:17, 22 sie 2011

Do góry
Nowy zakątek w moim ogrodzie:

Wszystko od początku! Potrzebne wsparcie! 02:29, 22 sie 2011

Do góry
Witam bardzo serdecznie, tym bardziej, że nie spodziewałam się już o tej porze odpowiedzi. Coś mi nie wyszło z tymi zdjęciami ale spróbuję jeszcze raz

Wszystko od początku! Potrzebne wsparcie! 01:56, 22 sie 2011

Do góry
Otoczenie domu
,
tych garaży już na szczęście nie ma
Wszystko od początku! Potrzebne wsparcie! 01:47, 22 sie 2011

Do góry
Tak to mniej więcej teraz wygląda

Ogród Leny. 00:28, 22 sie 2011

Do góry
Lena napisał(a)
Bogusia dziękuję
Hortensje uwielbiam i wciąż zachwyca mnie ich uroda
Ela cieszę się że się podoba
Ell proszę bardzo

jak się nazywa ta trawa, jest super szczególnie kłosy?
Mój ogród 23:53, 21 sie 2011

Do góry
tak było 3 lata temu

Mój ogród 23:33, 21 sie 2011

Do góry
Grujecznik pożegnał bergenie i czeka na wrzosy
tutaj będą małe zmiany ( pojawią się świerki conica na pniu-stożki, wymiana berberysów na inne i skrajnych thuj na kulki)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies