Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Żwirek, ale co dalej? 09:49, 04 sty 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)
Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: czy na takiej rabacie żwirowej dobrze wyglądają kosaćce? Mam na myśli te klasyczne, dorastające do 70-80 cm niebiesko-fioletowe, żółto-brązowe i takie tam. Czy sadzi się je raczej w grupie? Z jakimi roślinami będą się dobrze komponować? Może jakieś zdjątka?

Oczywiście, że można, poszukam bo mam na pewno. Chwilkę później.
Ogrody angielskie różne pomysły 09:47, 04 sty 2011

Do góry
W pobliżu dużych drzew można ogrodzić siatką kawałek miejsca i najprostszy kompostownik gotowy - ziemia liściowa tak naprawdę to jest, czyli liście zgromadzone w siatce, koszu, zagrodzie

Ogrody angielskie różne pomysły 09:46, 04 sty 2011

Do góry
Warzywa na kompoście są najzdrowsze i naturalne

Ogrody angielskie różne pomysły 09:41, 04 sty 2011

Do góry
W wielu miejscach, w prywatnych ogrodach wszędzie sprzedają co mają: miód, jajka, warzywa, czy owoce. Nawet kwiaty w pęczkach.
Używają również własnych warzyw w restauracjach przy ogrodzie. Każdy ogród ma jakąś kafejkę, albo większe restauracje, nawet po kilka.
W Anglii jest bardzo dużo ogrodów do zwiedzania, człowiek przez całe życie ma co zwiedzać.

Pogaduchy nocnych marków...ale nie tylko o ogrodach:) 09:35, 04 sty 2011

Do góry
W wielu miejscach, w prywatnych ogrodach wszędzie sprzedają co mają: miód, jajka, warzywa, czy owoce. Nawet kwiatyw pęczkach.
Używają też w restauracjach przy ogrodzie. Każdy ogród ma jakąś kafejkę, albo większe restauracje, nawet po kilka.
W Anglii bardzo dużo jest ogrodów do zwiedzania, człowiek przez całe życie ma co zwiedzać.

Założyłam na tę okazję specjalny wątek Ogrody angielskie- różne pomysły
Ogrody angielskie różne pomysły 09:34, 04 sty 2011

Do góry
W angielskich ogrodach robi się dużo kompostu. Używany jest do uprawy warzyw, kwiatów, jako ściółka. Czasem ta warstwa jest bardzo gruba.
Widać to na poniższych zdjęciach

Żwirek, ale co dalej? 09:13, 04 sty 2011

Do góry
Są w komplecie plastikowe szpilki, ale mogą też być duże gwoździe.
Pogaduchy nocnych marków...ale nie tylko o ogrodach:) 00:28, 04 sty 2011

Do góry
Znam również, a Alana Titchmarsha i Carol Klein nawet zrobiłam im zdjęcia na Chelsea Flower Show. "Świat Ogrodów" to w latach dziewięćdziesiątych był mój sztandarowy program. Prowadził go od początku Geoff Hamilton, ale zmarł na atak serca w 1996 roku i Alan przejął ten program. Teraz leci na DOMO.

Ekipa "Gardener's World" na Chelsea Flower Show

Alan Titchmarsh

Carol Klein

Przyjmę wszelkie nadwyżki 00:15, 04 sty 2011

Do góry
Czuję, że ogród będzie piękny !
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 00:13, 04 sty 2011

Do góry
Tak, ja też znam rożne przykre przykłady. Również dlatego nie odpowiada mi sprzedaż wysyłkowa, bo można dostać "kota w worku" bez obrazy dla kota.
Dobra rada. 00:10, 04 sty 2011

Do góry
Bardzo ładnie ukształtowana rabata, Bogda musi na to popatrzeć jak zrobić skarpę.
Rozłożyłaś mnie tymi zdjęciami, tak zatęskniłam za wiosną.
Pogaduchy nocnych marków...ale nie tylko o ogrodach:) 22:11, 03 sty 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Matko i córko, Bogda nie szalej tak z tym nie-spaniem.

Danuś, żeby to było takie proste, kładę sie i śpię-całaą noc!!!marzenia ściętej głowy-tak miałam pare lat temu, jak dzieci nie miałam i w ciąży nie byłam...kiedy takie przespane noce wrócą?teraz raz zasnąć nie mogę a jak juz nadejdzie mi faza "alfa" to najmłodsze woła"mami" i lecę z brzuchem i na slepo bo maluszek mój chce się do mamusi przytulić i często tak jest, że już u Niego zostaję, albo wracam i za kilka godzin słyszę dreptanie mojej 4latki jak człapie do Tatusia i Mamusi, kładzie sie w środku i jest przeszczęśliwa!cięzkie chwile dla mnie, ale jakie urocze!jak będą starsze to juz nie przyjdą i nie będą się chciały juz przytulać!
Róże w naszych ogrodach 20:11, 03 sty 2011

Do góry

Posadziłam te róże wachlarzem. Zewnętrzny to różowe okrywowe, a wewnętrzny wysokie, wielkokwiatowe "Chopin". Okrywowe zamierzam ciąć po całości, jako jedną "bryłę".
Róże w naszych ogrodach 20:06, 03 sty 2011

Do góry
Jeśli ta róża rośnie, aby przykryć wiekszy teren (jest w końcu różą okrywową) to trzeba ją ciąć, aby zatrzymać ją w ryzach.
Jeśli jest jedna to można się zająć każdą gałązką oddzielnie. Na Twoim miejscu przycięłabym silnie, aby od środka wydała pędy. Chyba, że jest na tyle duża, że nie da się "rozplątać". Ja tnę normalnie nożycami szpalerowymi do żywopłotów.

Róży tutaj dobrze nie widać, ale nie znalazłam innego zdjęcia.
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 19:58, 03 sty 2011

Do góry
Kilka krzewów derenia "Elegantissima", sporo czerwonych berberysów np. "Admiration", żólte Spirea japonica "Goldmund" albo "Golden Princess"
niebieskie świerki "Glauca Globosa", cisy zielone albo złociste "Elegantissima" irgi zielone "Ursynów" w dużej ilości, cięte potem w piękną linię, Tsuga canadensis "Jedeloh" kilka szt, hosty "Patriot" lub inne białe, bordowe żurawki, trzmielina żółta "Emerald'n Gold" tak z grubsza - narazie...
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 19:52, 03 sty 2011

Do góry
Ale kolorowo u Ciebie i nawet reniifery z saneczkami się pojawiły !
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 18:33, 03 sty 2011

Do góry
No to już wiemy, że trzeba resztę dopasować do żółtego, na dole czerwone i niebieskie, no i zieleń wszechobecna, a także plamy białego powinny się znaleźć.
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 14:46, 03 sty 2011

Do góry
Pewnie będziesz decydował na bieżąco, jak coś nie wyjdzie, to się przesadzi. U mnie sporo zmieniałam w stosunku do planów, bo trafiłam na inne rośliny i plany brały w "łeb".
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 14:26, 03 sty 2011

Do góry
Domek nabrał urody wielkiej, potrzeba mu tylko zielonej oprawy. Ciekawa jestem od czego zaczniesz Emilu?
Chyba od pnączy na kratkę?

Czuję, że jeszcze będzie malowanie, po grunt tylko poszedł przed zimą?
A ten stożek to cięty świerk? Nie pamiętam czy pokazał się wcześniej.
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 14:18, 03 sty 2011

Do góry
Zastanów się najpierw nad drzewem, czy ma być masywne czy może być rzadkie?
Dopiero jak nam podasz jakie, dobierzemy Ci pozostałe rośliny pod spodem, bo musimy znać kolor podstawowego drzewa w tej kompozycji.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies