Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród profanki 09:44, 15 sie 2011

Do góry
ell napisał(a)
Ciekawa jestem jak będzie w Twoim wymarzonym ogródku i oczywiście zapraszam do mnie w odwiedziny - ogródek w trakcie tworzenia, więc jeszcze spory harmider.

Jestem w zaawansowanej ciązy - cierpię na bezsennośc, wiec troszkę wątków przejrzałam i byłam już też u Ciebie
Syla - A kurą rasową lada moment będę. Z czego bardzo się cieszę. Niestety efektm ubocznym ciązy jest ucisk na mózg i totalna niezdolność do podejmowania racjonalnych decyzji. Ba jakichkolwiek decyzji.teraz jestem w mega stresie, ze chce wykończyć front domu przed porodem
A tak wyglądała odziedziczona posesja
Wichrowe wzgórze 09:33, 15 sie 2011

Do góry
Tu kilka fotek z ogrodu

Wiejskie floksy - uwielbiam je sadzić między różami, więc gromadzę wszelkie odmiany
W tej chwili królują na rabatach

razem z różami

Ogród profanki 09:30, 15 sie 2011

Do góry
Ponieważ projekt wciąż się robi to wklejam zdjęcia z naniesionymi przezemnie wymiarami.
Najpierw chciałabym prosić o pomoc przy wyborze roślinności od frontu. Przespałam się z pomysłami i chyba najbardziej odpowiadałaby mi wersja "bukszpanowa" zimozielona z podsadzeniami przy wejsciu.
Coś takiego: Już wiem, ze jest to bukszpan, hortensja, jakaś trawa, Tak jak u Danusi. Da się przy takich wymiarach coś posadzić? Chyba po zdjęciach nie trudno się zorientowac, ze moje kolory to zieleń i biel/krem
http://imageshack.us/photo/my-images/716/p1190841.jpg
Na poniższym zdjęciu chodzi mi o zagospodarowanie wejscia - na wprost furtki i na prawo od niej. Zalezy mi na prywatności - więc wysokie i gęste nasadzenia. Az do bzów. Tam zaczyna się strefa tzw "prywatna" - tam będzie jeszcze mnóstwo brudnej roboty, wiec chyba planowanie jej zostawię na wiosnę. Tam rozważam własnie rosliny "uzytkowe".
Na zdjęciu - po lewej stronie od wejscia, po obu stronach chodnika, chciałabym by było "reprezentacyjnie".

Tu jest ujęcie frontu domu z wymiarami ale od strony "prywatnej".
Zdecydowanie chciałbym puścić po domu jakieś pnącza. Rózę?

Na dachu mam zamocowane już haki pod linki po których będę mogła je puścić.

Z drugiej strony wejscia mam winorośla, z ektórych nie chcę zrezygnować. Jestem z nimi mocno emocjonalnie związana. No i wino wychodzi z nich wyśmienite.

Wichrowe wzgórze 09:16, 15 sie 2011

Do góry
Wg mojego planu, ogród ma być kiedyś piękny - chcę mieć ogród w stylu romantycznym, coś na wzór ogrodów angielskich - mnóstwo róż, clematisów, piwonii i hortensji rosnących w uroczych zakątkach pomiędzy ciemnozielonymi cisami i bukszpanami. Wszystkie kwitnące rośliny, jakie sadzę w ogrodzie są w odcieniach różu, fioletu i bieli. Wszelkie ławeczki, altanki czy kąciki wypoczynkowe chcę wtopić w roślinność pnącą, co nada im nastrojowy klimat srzyjający wypoczynkowi. Na samym końcu ogrodu mam zaplanowany mały sad - tam właśnie rosną już młode winorośle w kilku odmianach, agrest pienny, boróweczki amerykańskie, wiśnie, śliwy, brzoskwinie i czereśnie.
W planie jest również kącik grillowy z ogniskiem ukryty w gąszczu winorośli - taki wykonany z kamienego murku, z narożnie wkomponowanym kominkiem ogrodowym i innymi detalami.
Jest tego sporo do zrealizowania Nie wiem czy się uda, ale będę do tego dążyć .

A to ja - sadzę pierwsze cisy na żywopłoty Oczywiście zrobiłam to niewłaściwie i później wszystkie wykopywałam
Turcja - Hotel "Miracle" Antalia 2011 09:09, 15 sie 2011

Do góry
Mam nadzieję , że udało mi się pokazać miejsce, które warte jest odwiedzenia. Szczególnie dotyczy to osób , które potrzebują jak ja odpocząć choć na chwilę i mocno poleniuchować . Mnie się to udało i wytrwałam przyklejona do leżaka przez tydzień ..... no może nie koniecznie tylko do leżaka .....

Wichrowe wzgórze 09:08, 15 sie 2011

Do góry
Satelitarne zdjęcie działki dobrze pokazuje blisko 120 - metrowy pas dzikiego sadu i pozostałej części działki:

Po wykopaniu korzeni działka wyglądała jak po wojnie - wszedzie doły głębokie na 1,5m, potężne korzenie na wierzchu.Tak w ogóle, to do tej pory znajdujemy resztki odnóg korzeniowych.

Teren po uporządkowaniu w 2007r.:

Wczesną wiosną 2007 mieliśmy już ogrodzoną działkę - wprawdzie ogrodzenie tymczasowe z siatki leśnej, ale to już zawsze coś i przynajmniej jakaś niewielka osłona przed złodziejaszkami. Zaczęliśmy budowę.

Poniżej fotka przedstawiająca działeczkę (fotka z paździenika 2006r.z częściowym ogrodzeniem)- widać jak ta część dł.40m przechodzi w 120 - metrowy ogonek. Drzewa po prawej, to pozostałość z gąszczu jaki pozostał, ale również zostały wycięte - ocaliliśmy tylko dwie stare jabłonie z przepysznymi jabłkami. W miejscu widocznym na zdjęciu powstał nasz dom.

Opowieści o nabywaniu działki wystarczy, prawda?? Teraz wkleję fotkę z wykopu pod piwnicę domu...Wiem, wiem - to forum ogrodnicze, a nie budowlane, ale wklejam, żeby zobrazować jaki mamy grunt Chcąc cokolwiek zakopać w ogrodzie trzeba się najpierw pomęczyć kilofem jak w kamieniołomach, następnie wsypać worek ziemi ogrodniczej i dopiero coś rośnie.

Dodam, że działka znajduje się na małym wzgórzu, dokładnie na wys.300m npm, więc zimniej niż kilkadziesiąt metrów dalej, na równinie, a do tego wieje jak w kieleckim... (bez urazy dla mieszkańców kieleckiego), stąd nazwa wątku. Ma to oczywiście swoje zalety - można podziwiać piękne zachody słońca niemal na wyciągnięcie dłoni...

ale zimą niestety bardzo wieje, zasypuje nawianym śniegiem drzwi i marznie wiele roślin, mimo okrywania.
Turcja - Hotel "Miracle" Antalia 2011 09:03, 15 sie 2011

Do góry

Mój kawałek raju 08:54, 15 sie 2011

Do góry
monteverde napisał(a)

mam cztery sadzonki rh Azurro, trzymałam je od wiosny na tarasie, bo i podlewanie i nikt nie zniszczył tych maleństw i teraz nie wiem czy wsadzić je do ziemi czy wziąć na zimę do domu? bo jak zmarzną, a szkoda by było, ładnie jak widać rosną, co robić?

Wow ,pełen podziw,udane te sadzoneczki
Wichrowe wzgórze 08:43, 15 sie 2011

Do góry
Od zawsze, odkąd sięgam pamięcią marzyłam o własnym domu, wielkim ogrodzie, który okalają pnącza, ogrodzie przepełnionym zapachem róż i w którym z każdej strony dochodzi świergot ptaków... Tego miejsca szukałam, aż pewnego kwietniowego dnia (rok 2004) podczas niedzielnego spaceru z mężem natknęliśmy się na tablicę wbitą w ziemię - na środku dzikiej łąki pełnej ostrężyn, malin i drzewek samosiejek. Tablica nosiła napis: "Do sprzedania". Wprawdzie to był tylko kawałek ziemi, ale parę kroków dalej las, wokół jak spojrzeć dzikie łąki, no i wyobraźnia ruszyła
Od razu odpisałam numer telefonu do właściciela, wyjęłam tablicę z ziemi, odwróciłam i położyłam wśród wysokich traw. W głowie miałam tylko jedną myśl - muszę mieć tę działkę... To będzie moje miejsce...
Telefon pod wskazany nr tel. wykonałam niemal natychmiast, na spotkanie umówiłam się jeszcze w tym samym dniu i w tym samym dniu dałam zaliczkę na poczet działki. Wprawdzie działka nie spełniała w 100% moich oczekiwań - typowa rolna działka o wielkości 10mx1100m - czyli wąska, a strasznie długaśna. Nie przeszkadzało mi to wcale, bo w chwili kiedy zobaczyłam na prawie mojej działeczce pasące się stadko saren, kicającego zająca, krzyczące bażanty, to było mi to zupełnie obojętne Natychmiast podjęliśmy z mężem dcyzję o zakupie, stwierdzając, ze najwyżej będzie to nasze miejsce na popołudniowe grillowanie i zabawy z psiurkiem
W niedługim czasie po zorganizowaniu środków finansowych doszło do finalizacji zakupu i wkrótce działeczka była już NASZA !!!
Całe lato karczowaliśmy samosiejki (było tego mnóstwo), kosiliśmy trawę, walczyliśmy z malinami i ostrężynami, które mimo wszystko przebijały się przez ziemię i nawet mocne środki nie dawały im rady. Jesienią, kiedy łąka była wyczyszczona z gąszczy, zamówiliśmy traktor i zaoraliśmy całe pole, następnie potraktowaliśmy glebogryzarką, aby po zimie mieć już piękną, równiutką ziemię.
W międzyczasie zachwycaliśmy się urokami okolicy, ciszą i spokojem, leśną zwierzyną, która codzinnie przychodziła na naszą łąkę, a zwłaszcza rodziną saren i bażantów, które były tu stałymi bywalcami.

Tak minął nam rok 2004.
Turcja - Hotel "Miracle" Antalia 2011 08:40, 15 sie 2011

Do góry
Turcja - Hotel "Miracle" Antalia 2011 08:38, 15 sie 2011

Do góry
To nie koniec relacji. Trochę dla ducha było , teraz pora na ciało
Mam nadzieję połaskotać Wasze żołądki przed poranną kawą

Zielono mi! 08:33, 15 sie 2011

Do góry
I znowu sie zaczyna...
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 08:16, 15 sie 2011

Do góry
I ode mnie gratulacje

Pogaduchy skowronków 07:59, 15 sie 2011

Do góry
U nas przepiękna pogoda . Niebo niebiesiutkie. Bukiet będzie robiony. Wczoraj przygotowałem materiały a Krysia zrobi bukiecik.
Wczoraj u nas odbył się koncert organowy (ostatni w tym roku) . To już chyba 6 raz .Biorą w nim udział polscy i zagraniczni artyści tak organowi jak chóry czy też wykonawcy utworów na innych instrumentach.
Coroczne wakacyjne koncerty odbywają się w naszej świątyni ( 1464 r.) Zobaczcie (fotki z wczoraj ).

W koncercie bierze udział nasz miejscowy chór parafialny "Cantate" z 36 letnią tradycją .

Zielono mi! 07:36, 15 sie 2011

Do góry
Kilka migawek, żebym o sobie przypomniała.
Moje nieśmiertelne "smierdziuszki. Znowu posiane, z sentymentu, bo ich nasiona mają długoletnią historię.

Po zimie została tylko jedna. Tu dla odmiany z trzmielem.

Wrzosy wymagaja dosadzeń. Ale świetnie rośnie jałowczyk własnego chowu.

I jeszcze to zestawienie, bo bardzo je lubię.

Pogaduchy skowronków 07:18, 15 sie 2011

Do góry
Kto by pomyślał,że już połowa sierpnia!W nocy popadało,ale teraz słoneczko już wstaje,i jest ciepło.
Spać w dzień wolny od pracy- nie wypada!
Kto z wiankiem,bukietem do świątyni,czas najwyższy na nogi stanąć!
A ci co krzyża nie adorują,niech z plecakiem do lasu powędrują,ponoć grzyby już są,a i las świątynią magiczną jest!
Miłego dnia skowronki,sówki i inne wiewióreczki!
Kompozycje z trawami w roli głównej 07:16, 15 sie 2011

Do góry
Wklejam kompozycję z trawami pod jednym z wrocławskich centrów handlowych, bo bardzo mi się spodobała.
Mój kawałek raju 00:51, 15 sie 2011

Do góry
no ja też, a żab u nas w Pannie nie brakuje i też hałasują niedziela szybko zleciała, cały dzień goście
wszystkim mówię dobranoc
Turcja - Marmaris 00:21, 15 sie 2011

Do góry

Turcja - Marmaris 00:18, 15 sie 2011

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies