Nie było mnie zaledwie kilka dni w ogrodzie a tu dzisiaj taka niespodzianka. Wszystkie 3 hortensje Limelight mają objawy choroby. Na liściach pojawiają się brązowe plamy, otem żółkną, w sumie bardziej są pomarańczowe niż żółte. Potem tak jakby zasychają i opadają. Co to może być i czym je ratować.
Danusiu, ale może być ten klon tutaj? Nie będzie za wielki?? Czy lepiej dać tego bambusa albo miskanta giganteusa?
tuz za rynną jest koniec sciany i taras - nie mogę za bardzo wydłużyć rabaty, bo nie będę mogła zrobić zejścia z tarasu. tu widać koniec ściany i rynnę (fotka z ubieglego roku)
A pokaż co dzieje się na lewo od rynny. Ona koniecznie powinna być zasłonięta, bo ciurkadełko straci na wyglądzie, jak będzie miało rynne za plecami
To drzewo posadź "na rynnnie" a dopioero przed drzewem zrób ciurkadełko,a na ścinie przedłuż hortensje w lewo. Weż pod uwagę że Anabelle wykłąda się mocno, będzie leżała, albo trzeba wiązać. Lepsza Limelight
Dla mnie to liliowiec nie będzie tutaj zbyt ozdobny i posadziłąbym śliwę wiśniową albo inne drzewo (choćby i ten klon żółty albo purpurowy) i w tym samym dołku hortensję jeśli śliwa albo nic jeśli klon, a kosodrzewinę na pniu pomiędzy kostrzewy sine do żwirku na ten przykład.
Na tej rabacie jest nieco za nisko.
Wsadziłam ostatnie rośliny i oczywiście prawie wszystko nie tam, gdzie trzeba. Udało mi się zredukować moje chciejstwa do niezbędnego minimum (no, powiedzmy ) - czy to ma sens?
Przy okazji pokażę prezent od ptaków - podziękowały nam za karmnik na balkonie zimą i upuściły z tejże karmy ziarenko słonecznika
A w ogóle to powinnam założyć katalog ciem, gdyż okazy przesiadujące na naszych murach są naprawdę nietypowe
Posiedziałam trochę, pooglądam i stworzyłam takie coś. Danusia zasugerowała, żeby dać thuje Aurea Nana na lewo od śliwy. Dorobiłam resztę do tej myśli. Co o tym sądzicie? Wszelkie uwagi mile widziane. Najwięcej wątpliwości mam co do tych miłorzębów, dawać je czy może np. buk Rohan Obelisk?
Właśnie, na taki świerk jak u Ciebie zdecydowanie nie ma miejsca. Jakaś super miniaturka by musiała być.
A cyprysik nana gracilis? Masz z nim jakieś doświadczenia?
A co w takim razie dać tutaj, między żurawki, a tawuły? Więcej żurawek, czy coś wyższego?