Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Domi 14:13, 11 sie 2011

Nie wiem już sama Ano co Ci doradzić. Wydaje mi sie, że 1.5 m to całkiem sporo dla małej rośliny, ale dla dużej już nie. Masz po ok. 70 cm od pnia w każdą stronę. Moje klony palmowe (sztuk 2) rozkładają gałęzie w każdą stronę równomiernie i zajmują przez to sporo miejsca. Nigdy ich też nie przycinałam, ale pewnie przy dobrym prowadzeniu Twój klonik nie wejdzie po latach na ścianę. Przeglądam właśnie zdjęcia w necie różnych klonów palmowych i zazwyczaj wyrastają na szerokie krzaczory. Zobacz sobie też realizację ogrodu japońskiego z Księżycową Bramą na stronie Gardenarium- klon jest mocno odsunięty od ściany.
Wydaje mi się, że trzeba odwołać się do najwyższej instancji ogrodowej i zapytać Danusię co sądzi o sadzeniu klona w tym miejscu.
Ana 16:39, 11 sie 2011

Domi napisał(a)

Wydaje mi się, że trzeba odwołać się do najwyższej instancji ogrodowej i zapytać Danusię co sądzi o sadzeniu klona w tym miejscu.

co niniejszym czynię

Stwierdzam, że chyba zamiast drzewa, żeby utrzymać jakiś względny porzadek - ponieważ jest to rabata trawiasto-hortensjowa to w ramach wysokiego akcentu posadzę albo bambusa albo miskanta giganteusa
Gardenarium 16:51, 11 sie 2011

Ana napisał(a)

Dla mnie to liliowiec nie będzie tutaj zbyt ozdobny i posadziłąbym śliwę wiśniową albo inne drzewo (choćby i ten klon żółty albo purpurowy) i w tym samym dołku hortensję jeśli śliwa albo nic jeśli klon, a kosodrzewinę na pniu pomiędzy kostrzewy sine do żwirku na ten przykład.
Na tej rabacie jest nieco za nisko.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 16:54, 11 sie 2011

Ana napisał(a)

A pokaż co dzieje się na lewo od rynny. Ona koniecznie powinna być zasłonięta, bo ciurkadełko straci na wyglądzie, jak będzie miało rynne za plecami

To drzewo posadź "na rynnnie" a dopioero przed drzewem zrób ciurkadełko,a na ścinie przedłuż hortensje w lewo. Weż pod uwagę że Anabelle wykłąda się mocno, będzie leżała, albo trzeba wiązać. Lepsza Limelight

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 16:55, 11 sie 2011

Jak się kończą lewe hortensje miskantem, zaraz powinna być mocno zielona kula na pniu - bryła na tle ściany potem znowu hortensje i miskant i drzewo na rynnie.

Instagram Ogrodowiska
Ana 17:33, 11 sie 2011

Danusiu, ale może być ten klon tutaj? Nie będzie za wielki?? Czy lepiej dać tego bambusa albo miskanta giganteusa?

tuz za rynną jest koniec sciany i taras - nie mogę za bardzo wydłużyć rabaty, bo nie będę mogła zrobić zejścia z tarasu. tu widać koniec ściany i rynnę (fotka z ubieglego roku)

Ana 22:22, 11 sie 2011

Odkładam planowanie rabat do jutra, nic już dziś nie wymyślę...

Poczyściłam moje biedne bukszpany, trwało to 2 godziny, ale oskubałam je w miarę dokładnie i wybrałam spod nich chore liście. podlałam też Topsinem, no ale w trakcie czyszczenia 2 x padało, potem po podlaniu po 1,5 godzinie znów Może choć troszkę pomoże?
Ana 22:23, 11 sie 2011

gardenarium napisał(a)
Jak się kończą lewe hortensje miskantem, zaraz powinna być mocno zielona kula na pniu - bryła na tle ściany potem znowu hortensje i miskant i drzewo na rynnie.

A tą kulą morze być modrzew na pniu, bo mam już takiego i nie wiem gdzie go wsadzić??
popcorn 12:51, 12 sie 2011

Hej Ana,
coraz ladniej u Ciebie! Podoba mi sie ze planujesz dokladnie a potem tych planow sie trzymasz - brakuje mi tego u siebie
Nie dawalabym klona palmowego tak blisko, przez kilka lat bedzie super, ale potem bedziesz go musiala sporo ciac. A te drzewa same w sobie utrzymuja ladny rownomierny wyglad, po cieciu nie wiem czy nie zbrzydna...
Nie widzialam tez swierka na pniu formowanego w kule - chyba to jest trudne w przypadku tej rosliny, bo nie daje ladnej zbitej kulki jak bukszpan czy cis czy tujka chocby. No ale ja sie nie znam
Moze wrzuc fotke tego modrzewia, jak on wyglada?

Czytalam wczoraj w watku Bogdy o zdecydowanej przewadze limelight nad annabelle, zamowilam sobie 10 sadzonek Sasiadka moich rodzicow ma piekny wielki krzak Anabelle, ale te kwiaty sa tak duze i ciezkie, ze byle deszcz i leza na ziemi. A podwiazane nie wygladaja juz tak atrakcyjnie...

Bede podgladac Pozdrawiam!
Ana 13:51, 12 sie 2011

Ok, kolejna wersja rabaty hortensjowej

Od lewej idąc:

1.Ciurkadełko z kamienia naturalnego - przy tarasie
2. Miskant Giganteus - ma zasłonić rynnę, czym go podsadzić?? Żurawkami? Kostrzewą niedźwiedzią?
3. hortensja NN - ażurowa (paniculata) - mam
4. zielona kula na pniu - może byc modrzew? Czy tujka, cis, trzmielina???

5. Miskant karłowy little silver spider - mam
6. Hortensja Annabelle - mam
7. hortensja limelight - mam
8. Hortensja Annabelle - mam
9. miskant chiński Gracilimus
10. hortensja Limeligt
11. hortensja NN - ażurowa (paniculata) - mam
12. Hortensja limelight
13. Miskant chiński Gracilimus

W kole - trzmielina żółto-zielona na pniu podsadzona kulkami z bukszpanu
przed kołem 3 x żurawka marmelade - mam
4 x turzyca Evergold - mam