Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Bogusława 12:20, 02 sie 2011

Do góry
boguslaw_r_kucharski napisał(a)
materiał do dalszej obróbki

Jestem pełna podziwu dla Twojej pasji,wymaga b.dużo cierpliwości...próbowałam też coś własnego {na przekór przyrodzie} stworzyć i wiem że to pasja wymagająca dużo samozaparcia - ale przede wszystkim cierpliwości oczekiwania.
Ogród Bogusława 12:12, 02 sie 2011

Do góry
wierzba niestety nie przetrwała wiosennego przymrozku
Ogród Bogusława 12:02, 02 sie 2011

Do góry

daglezja
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:25, 02 sie 2011

Do góry
Witam po dluższej niezamierzonej przerwie (problemy z netem) - piszecie tyle postów w wątkach, że nie wiem kiedy wszystko nadrobię
Póki co zmykam położyć Antosia spać i na ogród - w weekend byli goście, kolejna impreza - grill party z okazji urodzin M - już w sobotę ogród musi zachwycać - powiedzmy trzeba uprzatnąć wszystko, pograbić, poukładac i może coś jeszcze dosadzić

troszkę zmodyfikowałam projekt - o nasadzenia, które już są - co o nim myslicie??

Czy ta Budleja dawida będzie pasować koło okręgu i hortensji? czy lepiej wsadzić tam jaśminowca?

a czy zamiast początkowo planowanej donicy w żwirowym okręgu będzie pasować trzmielinka żółto-zielona na pniu?
Z przodu przed okręgiem posadziłam już 3 turzyce Evergold i żurawkę Marmelade

Ogród Bogusława 11:18, 02 sie 2011

Do góry

lilak o nie ustalonym kolorze , wiosna pokaże
Ogród Bogusława 11:16, 02 sie 2011

Do góry

materiał do dalszej obróbki, co z tego będzie - czas pokaże
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 11:08, 02 sie 2011

Do góry
Dzisiaj rano odwiozłam Sławka na trening i nie mogłam się oprzeć - pojechałam do mojej ulubionej szkółki i oczywiście musiałam coś kupić

już posadzone

wrzosy

żurawina

kostrzewa

oraz rojnik
Ogród Bogusława 11:05, 02 sie 2011

Do góry
kawałek domku
Ogród Bogusława 11:01, 02 sie 2011

Do góry

Będzie ładna donica szkoda że tak wolno rośnie.
O....! 10:37, 02 sie 2011

Do góry
no, Marta, dzięki za tak miłe słowa , a rzeczywiscie zaglądam do różnych ogrodów i czerpię z nich dobre wzorce/pomysły/rady...
lubię także zagladać do Ciebie, bo oprócz mnóstwa roślin w interesujących zestawieniach często są tu niekonwencjonalne komentarze (Twoje)
oczywiście, zapraszam Cię, zagladaj, będzie mi miło
a ten grubosz... tę górna część wyhodowałam sama przez kilka lat w domu ( tylko latem go wystawiam na zewnatrz) od małej zaszczepki, a tylko kawałeczek, który rozrósł się tak nieźle w tę dolną trochę niższą część 'wzięłam sobie' ( wiem, wiem , nie powinnam )z jakiegoś pięknego okazu w donicy przed zaniedbanym i chyba niezamieszkałym domem ( może to mnie tłumaczy ?) rok temu na Elbie - to w celu abym miała zróżnicowanie genetyczne...

a teraz fotki po niedawnym gradzie u mnie, sporo zniszczeń zostawił, musiałam potem usuwać poszatkowane liscie, poniszczone całe rośliny, w końcu po deszczach mnóstwo gnijacych roslin uszkodzonych wcześniej przez uderzenia kulek gradowych

- więcej zdjęć 'gradowych' umieściłam tutaj :

https://www.ogrodowisko.pl/watek/832-burze-grozne-lecz-piekne

Mój mały raj na ziemi :) 10:36, 02 sie 2011

Do góry
Anulka następnej setuchny życzę
Skarpa w ogrodzie 10:19, 02 sie 2011

Do góry
Kasiu, wszystko widać, tak jak mówisz trzeba wszystko wykopać, dowieźć ziemi i ładnie przegrabić. Do tego jest potrzebna ładna pogoda Niestety leje cały czas

Ale jak będzie to trzeba ją złagodzić, albo wkopać cokolwiek dla umocnienia, podkłady kolejowe, krawężniki, kłody drewniane czasem są dębowe, nie butwieją tak szybko.

Potem dla umocnienia skarp stosuje się siatkę. Wtedy roslinki mogą się ukorzeniać płożąc i tym samym umocnią skarpę i porosną szczelnie. Dobra jest irga "Ursynów", trzmielinki kolorowe.
Jałowce się starzeją i brązowieją szybko w środku, będą do wymiany, chyba że żółte. Niebieskie gorsze.

Włóknina nie pozwala się roślinom ukorzeniać. Usuń ją i daj siatkę plastykową.

Popatrz na ten wątek od 1 strony.

Pomysł na całkiem wielką skarpę

Mój mały raj na ziemi :) 10:01, 02 sie 2011

Do góry
Kiedy jest miło czas szybko leci
Kolejnych setek z nami

Mój mały raj na ziemi :) 09:59, 02 sie 2011

Do góry
ogrodoweimpresjejolki 09:41, 02 sie 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
pięknie Jolu, a różyczka miodzik

W sobotę Dziewczynom też się podobała - wypytałam Hanię o ukorzenianie róż, chyba spróbuje ja zdublować

Niewiele róż u mnie kwitnie w tej chwili - deszcze strasznie poniszczyły kwiaty i musiała obciąć, ale pąków dużo więc czekam na nowy "wysyp"

Te co kwitną tak wyglądają

ta jest pnąca i pięknie pachnie. Hania wzięła do ukorzeniania - trzymam kciuki, żeby się jej udało

No i jeszcze dwie różyczki, które w sobotę ozdobiły mój ogródek

Uczelnie - Architektura krajobrazu 09:31, 02 sie 2011

Do góry
To jeszcze jedno wrzucę, najbardziej oddające charakter tego miejsca Jaki profil takie sale wykładowe

Ogród - początek 09:23, 02 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

beczki:

Bardzo udane kompozycje Po prostu urzekające, A co to srebrne zwisa z donicy drewnianej?

To kocanka włochata drobnolistna (Helichrysum petiolare 'Silver')

Próby ogrodowe 09:16, 02 sie 2011

Do góry
Zbyszku, jak widać na pierwszym zdjęciu, tak właśnie wyznaczaliśmy ten okrąg (dwa paliki i sznurek) - raz, że cegły nie były równej długości, dwa - ziemia nie była wyrównana. Uwierz mi, jestem upierdliwa jak mucha i wszelkie nierówności zauważone byłyby skorygowane

Danusiu, widzę, że idziemy w białe A moje berberysy? Mam śliczne nakrapiane Harlequin i te zwykłe, kupiłam też w markecie małe klony palmowe, żeby uratować je przed śmiercią przez zasuszenie i też chętnie bym je tam widziała O cisie właśnie myślałam, choć początkowo ten ścięty róg był zarezerwowany dla bambusów

A oto mój najbardziej reprezentacyjny kwiatek - rośnie w najmniej oczekiwanych miejscach
ogrodoweimpresjejolki 09:15, 02 sie 2011

Do góry
Od dwóch dni znów przyświeca słoneczko
Ogród się ożywił i dominują w nim żółto-pomarańczowe barwy

Dwa czerwone dęby 09:08, 02 sie 2011

Do góry
tak dziś prezentuje się trawnik

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies