Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:42, 01 sie 2011

Do góry
Tutaj Wenecja - drugi raz mnie powaliła

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:40, 01 sie 2011

Do góry
Benvenuti kochani

Ale się za Wami stęskniłem - ale już jestem. Do domku dotarłem nad ranem, ale poszedłem spać, bo jechaliśmy cały dzień.

Włochami jestem po prostu zachwycony, przepiękne i zadbane plaże, domy i hotele, mili i zawsze uśmiechnięci ludzie - no i to prażące słoneczko - opaliłem się jak chciałem

Osiedliliśmy się jednak dalej na południe - w Rimini. To wielkie miasto, ale na szczęście z hotelu do plaży mieliśmy niedaleko - przeciąć tylko dwie przecznice

Jedyne co udało mi się zwiedzić to San Marino - i wczoraj Wenecję, ale i tak się cieszę

Teraz Wam pokażę co nieco
Tutaj widoki w San Marino - zdjęcia tego nie opiszą

A tu ja

Mare

Na plaży nie leżało się na ręcznikach czy kocach - wypożyczało się leżak. Było ich po prostu miliony -
wzdłuż całej plaży
Raczkujący ogród Iwony 10:30, 01 sie 2011

Do góry

Beatko, dziękuję

Bardzo mi miło, drobiazg
Ogród - początek 10:19, 01 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dominiko, witaj na Ogrodowisku

Bardzo ładnie się zaczyna, a nawet widać, że jesteś kreatywna i lubisz chyba zmiany, jak my wszyscy.
Ja ze swojej strony doradziłabym przesunąc magnolię w prawo, na tło ściany, żeby nie zasłaniała okna. Będzie lekko wchodziła, zaglądała do okna, ale nie powinna zasłaniać widoku na furtkę.

Co do tui, jeśli myslisz o niższych iglakach to ładny jest Platycladus orientalis "Aurea Nana" o stożkowycm wzroście i złocistych galązkach.

Dziękuje za ciepłe przyjęcie.

Oto zdjęcia frontu z dzisiaj:
(ściana z oknem w tle ma szerokość 5,7m)

Może rzeczywiście należałoby przesunąć magnolię lekko w prawo ale boję się, że będzie wtedy na przeciągu - za rogiem domu zaczyna się "strefa wietrzna". Jeśli chodzi o widok na bramę wjazdową - jest całkiem z boku działki - (postaram się dzisiaj naszkicować cały układ działki) to magnolia nie zasłania i w przyszłości nie będzie zasłaniać widoku.

Wklejam jeszcze kilka zdjęć kwiatów w skrzyniach przed domem:
(w zeszłym roku ze skrzyń wylewały się krwisto czerwone pelargonie a w tym roku zaszalałam z kolorami, a co mi tam - raz się żyje!)

beczki:

Mój kawałek raju 10:04, 01 sie 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
moje idą po siatce nie depcze po nich nie po wąsach tylko po pędach

Ogórki wyglądają malowniczo. Bardzo pomysłowe i ciekawe rozwiązanie.Brawo.
Aniu jak wysoka jast konstrukcja , jaki jest odstęp między tyczkami, czy masz sprawdzoną dobrą odmianę ogórków, gdzie można kupić taką siatkę? Czy możesz zrobić zdjęcie mocowania siatki do tyczek?
Pozdrawiam Jasia
Michael my Garden 10:00, 01 sie 2011

Do góry
Michael napisał(a)
Danusiu ale w "psiej" części to niema żadnych kółeczek ?? chyba,że coś mi na ten temat nie wiadomo i coś przed chwilką działałaś w moim ogrodzie he he he
przyznaj się

Miałam na myśli zrobienie takich kółeczek "kantowych" wokół każdego iglaka

Mój mały raj na ziemi :) 09:27, 01 sie 2011

Do góry
dzięki Myszorku!
po powrocie mam zakusy na odwiedzenie Ciebie i Twojego ogrodu!

a tu niniejszym ogłaszam konkurs na imię dla mojej żaby ogrodowej, ponieważ nie ma....
dla przypomnienia to ona:
Jak rozmnożyć cisy 09:20, 01 sie 2011

Do góry
Jeśli chcemy rozmnożyć cisy we własnym zakresie, możemy to zrobić na dwa sposoby:

- przez siew

Dotyczy to egz. żeńskich, które wytwarzają owoce i nasiona. Owoce dojrzałe są czerwone.
Uwaga: wszystkie części cisa oprócz osnówki sa trujące!
Często pod takim drzewem już rosną malutkie siewki, trzeba je wykopać i przesadzić w dobrą ziemię, dbać, podlewać. Takie rośliny często różnią się od siebie, bo siewki nie powtarzają cech rośliny matecznej. Wiesia nazbierała w tym roku całym ogrodzie i posadziła w lepsze miejsca i ma już całkiem spore. Ja także w tym roku pod bukiem znalazłam dwie siewki cisa, bo obok jest mały ekranik.
Szukaj siewek w okolicy cisów.

Moja rada: rozejrzyj się gdzie jest owocujący cis i jak spadną owocki, pozbieraj je i wysiej.

- przez sadzonkowanie

Sadzonki pobieramy późną jesienią po pierwszych przymrozkach i traktujemy ukorzeniaczem. Bardzo długo się ukorzeniają (koło 6 m-cy) i dość trudno. Duży procent się nie ukorzenia.
Inni specjaliści jako termin ukorzeniania podają wiosnę (marzec-kwiecień) a tak naprawdę to nikt nie poda właściwego, bo dbają o tajemnicę produkcji. (tak myślę). Trzeba poeksperymentować

Sadzonki odrywamy (nie wycinamy) z piętką ( kawałkiem starego drewna z pędów półzdrewniałych ). Skracamy do około 1 cm. Podobno z piętką lepiej się ukorzeniają. Długość sadzonki około 10 cm. Obrywamy igły od dołu, maczamy w ukorzeniaczu, potem patyczkiem robimy otwór, aby ukorzeniacz nie starł się przy wciskaniu sadzonki w ziemię. Usiskamy i przykrywamy odwróconą butelką np. Łatwo będzie wietrzyć sadzonki. W jedną wiekszą doniczkę można wsadzić kilka sadzonek.

Jako podłoża możemy użyć torfu odkwaszonego zmieszanego z piaskiem. (3:1)

Mój pracownik kiedyś wszystko z cięcia konserwacyjnego rozmnażał, poza tym dawno temu pracował w takiej szkółce - żłobku małych roślin i tysiącami sadzili, robili sadzonki z iglastych. Z cisa bardzo słabo się przyjmują - bardzo nikły procent.
Jeśli nam się nie uda - kupmy małe sadzonki już ukorzenione.

Ogród Sylwii od początku :) 09:01, 01 sie 2011

Do góry
To dla Madzi

W rozstawieniu wygląda to tak

do wsadzenia przytul je do siebie o tak

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 08:42, 01 sie 2011

Do góry
Anula, aleś mu potwora podsunęła, a ja myślałam o takiej
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 08:37, 01 sie 2011

Do góry
hmm, no jeśli tak ale może jak ją pocauje ....... ?

choć taka mniej gada....
Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 08:35, 01 sie 2011

Do góry
E jeszcze pokażę stól biesiadny i jak wszystkim smakowało. Danusiu wszystko było pyszne !!!

Ogród coli 08:19, 01 sie 2011

Do góry
haika napisał(a)

Powiem, że ta hortensja tutaj już niepotrzebna

Wydawało mi się, że pisałam: przesadź ja na lewo w tę dziurę między tujami. Wiem, że nie oddasz
Hortensja będzie miała wielkie gałęzie i położy się na trzmielinkach.
Pomysł na długi i wąski ogród 08:17, 01 sie 2011

Do góry
Stare zdjęcia z Chelsea Flower Show (2004)
Dach z rozchodników

Pomysł na długi i wąski ogród 08:15, 01 sie 2011

Do góry
Tutaj w szparze w deskach posadziłam macierzanki i kostrzewę "niedźwiedzie futro"

W donicy świerki serbskie, trawy i turzycę i kolorowe wrzośce.
We wrzoścach krokusy.

Pomysł na długi i wąski ogród 08:12, 01 sie 2011

Do góry
Dąbrówka i skalniece - ładnie. Z tego duetu najlepiej sprawdzi się dąbrówka (chociaż musze napisać, że może mieć problem z mączniakiem). Niektóre rośliny skalne mają to dosiebie, że nie będą rosły ciągle w tym samym miejscu, Czasem skalnica w środku kępy wyginie, zaniknie, zbrązowieje. Ładna jest gdy kwitnie, potem musisz poskubac poobcinać jej przekwitniete kwiatki. Zagęści się i ładnie pokryje kępę. Ale do czasu, Jak się zestarzeje, będą łaty, trzeba to wymienić.

Można by było użyć kilku odmian dąbrówek (dwie: jedna różowa "Burgundy Glow", a druga "Atropurpurea") i do tego różnej maści macierzanki zielone i żółte listki, do tego może kostrzewa sina dla urozmaicenia koloru. Rojniki o mocnych barwach, czy rozchodnik kaukaski Sedum spurium "Fuldaglut" o purpurowych pędach, albo jakiś inny (rozchodnik naskalny "Lidakense").

Ja bym skalnice odradzała. Miałam je na zielonym dachu i szybko wymieniłam na rozchodniki.

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 08:05, 01 sie 2011

Do góry
Haniu b.dziękuję za podpowiedzi.

Aniu - mam jeszcze pełnego ni to róż ni to czerwień, ale ma za ciężkie kwiaty i wcale tak efektownie przez to nie wygląda. Wolę te puste, bo ładnie się prezentują.

ustawiany do zdjęcia

a tak wygląda normalnie

płacząco
Nasadzenia przed domem 07:46, 01 sie 2011

Do góry
Limka napisał(a)
Bardzo proszę o ustosunkowanie się

Ta druga wersja lepsza jest.

Rabata 1 i 2.
Trzmielinki raczej nie tak na brzegu, Obwódka z bukszpanu wg mnie powinna być z obu stron, żeby spójność kompozycji zachować. Obwódkę odsunąć od krawędzi rabaty przynajmniej o 20-30 cm. Trzmielinka jest dość niska, raczej w okno nie wejdzie, Pod trzmielinką możesz posadzić albo całą połać pachysandry albo żurawki.

Rabata 4 i 5

Wg mnie różaneczników jest za mało. MIłorzęby fajnie, one są ładne, ja też mam. Ale na środku trzeba większe Rh a przed nimi mniejsze
R.4. Rh w prawo do dołu i co najmniej trzy mniejsze po łuku oddalone od Ilexu.

R.3.
te 3 RH posadź wzdłuż płotu i też po łuku kilka sztuk dodaj i podsadź pachysandrą. A te kule można żwirkiem wysypać.
Jako drzewo lepsza będzie wiśnia "Umbraculifera" bo ma regularny pokrój bardziej pasujący do kol i tej kostki, co ją planujesz.
Nasadzenia przed domem 07:35, 01 sie 2011

Do góry
Limka napisał(a)
Nie ma takiego przewodnika, ma chyba 3 przewodniki :-/ Ma zupełnie inny pokrój Nic, żaden przewodnik nie był złamany czy uszczykiwany. Wcale ten cyprysik nie był cięty. A ten który przymarzł podobnie wygląda do tego który Pani pokazała.
A miał mi się podobać ...

Tutaj coś się stało bo on wyraźnie nie ma środka. Wg mnie powinnać lekko związać te dwa skrajne, żeby go ogranąć do środką i wtedy któraś gałązka musi przejąć rolę przewodnika. Taki nie będzie miała żadnej formy. Chyba że skrócić mu wszystkie gałęzie, nadać symetryczny pokrój, ale bedzie bardziej "baryłkowaty"
Spotkanie w ogrodzie Jotki listopad 2011 07:20, 01 sie 2011

Do góry
upsss, wyszedł dubelek

To zamiast tego pokaże Wam kwiatka jakiego dostałam od Hani (Hunuś zapomniałam jak on się nazywa, przypomnij proszę). Właśnie przymierzam mu nowa doniczkę

zauważyłam, że będzie niedługo kwitł

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies