Kolejny dzień letni,w cieniu+ 20, na łące co najmniej+24 .Drogi dojazdowe nad morze zakorkowane....
Pies wyprowadzony,śniadanie jem,piję kawę i do ogrodu!
Pogodnego nieba!
A co tam u nas ? Nowa rabatka "dojrzewa" .Zagęściło się .
Tylko z trawnikiem nadal kłopoty. Bardzo powoli się zagęszcza.
Dalie karłowe mają już pokaźne pąki (obroniłem ich przed ślimakami).
A żurawy zaczynają kwitnąć. Dookoła pełno granulek styropianowych. Przekopię rabatkę i dam chyba ten torf drobny ( w żółtych workach ) pomiędzy rośliny. Tyle tymczasem i lecę do roboty budowlanej .
No i stało się .Po tych nocnych razgaworach skowronki zaspały niestety. Przyszła zła pogoda od Joli chyba. Pochmurno i zimno. Ale damy radę. Miłego dnia.
A ja jeszcze kilka kwiatuchów dodam
Zakwitł kolejny łubin
Róża po deszczach wcale nie taka brzydka - nawet ładnie wygląda
A na tą dalię napatrzeć się nie mogę - pięknie się prezentuje
oby życie słało Ci dywan z kwiatów pod nogi sto lat !
Uwielbiam te kwiaty i ich zapach
ja też chyba w przyszłym roku gdszieś je wcisnę !
Aniu ja już tyle kasy na cebule wydałam ....Oni dają niedojrzałe egzemplarze i przesuszone w swojej "karierze"uzyskałam tylko 5 kwiatów na spokojnie 70 cebul i dałam sobie spokój z kupnem
oby życie słało Ci dywan z kwiatów pod nogi sto lat !
Uwielbiam te kwiaty i ich zapach
ja też chyba w przyszłym roku gdszieś je wcisnę !
Aniu ja już tyle kasy na cebule wydałam ....Oni dają niedojrzałe egzemplarze i przesuszone w swojej "karierze"uzyskałam tylko 5 kwiatów na spokojnie 70 cebul i dałam sobie spokój z kupnem
Mój przetacznik ciut ciemniejszy jest,pozwól,że wkleję zdjęcie. rośnie dobrze w różnych miejscach i w cieniu,i wpół, i nawet w słońcu,z tym ,że nogi ma osłonięte innymi roślinami.
Haniu, czy robisz mi nadzieję, ze jest wieloletni ?
Dzięki za info, bo zastanawiałam się gdzie go wsadzić
Od kuli z bukszpanu pociągnij żywopłocik również z bukszpanu. Ciemna zieleń wyciszy żółtego berberysa i czerwonego buka ???? Taka moja propozycja
Uzupełnieniem rabaty będą jednoroczne begonie.
LUB
Szczepiony miłorząb Troll na pniu w miejsce juki od niego trzmielina z zawijaskiem na miłorzęba
Podoba mi się pomysł Syla z zawijaskiem trzmielinowym Posadzę coś piennego pod lewym oknem i "objadę" trzmieliną tak, żeby najwięcej z niej obwódki zrobić. Tylko jak tą trzmielinę połączyć z berberysem? pojechać z trzmieliną przed niego , całkiem do prawego brzegu?
Niżej postawiłam kilka donic z trzmielina do sprawdzenia efektu ( widać w każdym razie , ze pod lewym oknem musi się coś dziać
Coś mocno zielonego na pniu, do okoła tego trzmielina pociągnięta do berberysu. Bardziej bym uwypukliła rabatkę . Narysowałabym ale mam drukarkę w naprawie i nie mam możliwości.