Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z koniczynką 16:00, 21 gru 2024

Do góry
A oto fotki bajzlowni... proszę nie patrzeć na bałagan...bo zniknie
To ta istniejąca drewutnia będzie powiększana aż do kompostowników. W czarnych pojemnikach są kamyczki otoczaki, będą wysypane na rabatę z przodu domu, przy schodach. Hotel dla ptaszków też będzie przewieszony w inne miejsce.

natomiast po wszystkim kompostowniki będą reanimowane, bo są w opłakanym stanie. Ten prawy kompostownik stał po lewej stronie bliżej drewutni...przenoszenie to koszmar.

rabata przy schodach, po liftingu...jeszcze nie skończona, dałam czarną szmatę, gdyż bedą na niej wysypane kamyczki otoczaki. Rozplenice dzieliłam na rabacie rogalowej i dlatego mogłam już obsadzić tę wyczyszczoną rabatę przy schodach. Dzielenie siekierą i młotem, sprawdzona metoda...

Narobiliśmy się jak dżinksy...wszystko boli, ale jutro odpoczywanko...
Glina i zielsko 14:40, 21 gru 2024

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:39, 21 gru 2024

Do góry
Kuchnia

Patrząc ze schodów

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:11, 21 gru 2024

Do góry
Och, bardzo mnie wzruszyły Wasze wpisy i przebijająca w nich troska o moje zdrowie.
Wczoraj byłam na badaniach w laboratorium. Wyniki będą w poniedziałek. Kardiolog umówiony na po świętach, a chirurg naczyniowy na początek stycznia. Zakupiłam dobry kompleks witamin z grupy B i L-Arginine . Tętno zaczęło się obniżać. Zacznę robić dłuższe spacery, bo krokomierz podpowiada mi, że moja zimowa aktywność spadła w porównaniu z tą letnią o 50 %, co utwierdza mnie w przekonaniu o dobroczynnym wpływie działań ogrodowych na zdrowie.
A tymczasem uprawiam okołoświąteczne kuchcikowanie. Bigos, ćwikła, wędliny, śledzie, ciasto cynamonowe z orzechami i jabłkami odhaczone.

Uszczęśliwia mnie fakt, że od jutra dzień zacznie się wydłużać. A wielki uśmiech na buzi wywołują takie ogrodowe smaczki

Spokojnych dni Wam życzę i sukcesów kulinarnych.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 23:45, 20 gru 2024

Do góry
Dziewczyny, pogoda jest zwariowana nawet jak na ogólne zwariowanie tejże .
Dwa dni wiało tak, że nosa człowiek nie chciał z domu wystawić obserwując jak roślinność kładzie się na ziemi. Spacer w lesie pokazał ile drzew powaliło . Potem niemal upał ze słońcem - to było naprawdę dziwaczne doświadczenie. Jak wiosna, ale niezupełnie, niby miło a jednak jakoś obrzydliwie. Dziwacznie po prostu…
Hortensje ogrodowe ruszyły. Zapewne będą jeszcze mrozy, co oznacza, że kwiatów nie będzie kolejny rok…
I taki widoczek dzisiejszy. Dziwnie, co nie?
Magary Dramaty z Rabaty 23:35, 20 gru 2024

Do góry
Opuszczając tematy "uciskowe", pokażę Wam pakiety prezentowo-świąteczne, które przygotowaliśmy dla Sąsiadów (wybranych ):

Dekorował pierniczki DT (szok, szok, szok), ale pakiety ja pakowałam

Wydaje mi się, że całkiem fajny efekt osiągnęliśmy
Podwórkowa rehabilitacja 21:22, 20 gru 2024

Do góry
GingerO napisał(a)

Cześć!
Tak czasem się zagalopuje, że czytam i czytam. Nie mam warzywnika, a pomidorów miałam 3 krzaczki koktajlowych
Powojnikow też nie mam choć są piękne. Po prostu piękne masz roślinki i połączenia. Jeśli chodzi o godziny, to dla mnie graniczna godzina to 23. Ostatnio jednak dużo spraw trudnych i problemów się pojawiło, a ja od razu reaguje, że się budzę w środku nocy i nie umiem zasnąć. Wtedy czytam O... Pozdrawiam

Dziękuję
Życzę jak najmniej trudności. Dołączam mój "odstresacz" który dostałam na urodziny i skończyłam malować parę dni temu.
To malowanie po numerach i jest to obraz malarza holenderskiego Jan Davidszoon de Heem.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:32, 20 gru 2024

Do góry
Tym co o mnie pamiętają i tu zaglądają …

Na skraju Puszczy Bydgoskiej 18:55, 20 gru 2024

Do góry
Sylvatika napisał(a)
Nn- prawdopodobnie yo róża Georgeus- ale pewności nie mam

Jeśli pachnie cytrusami to może to być Aqurell bo bardzo podobna do mojej.

Dotarłam i ja. I pozostaję w zachwycie.
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:11, 20 gru 2024

Do góry
Takie dekoracje wymodziłam w tym roku
Z tego co miałam... Gałązki że świerka serbskiego ,derenia białego ,mech.
Prosto i naturalnie...

Ogród prawie wymarzony … 15:18, 20 gru 2024

Do góry
U mnie na chwilę obecną wianek na dźwi

W niedzielę choinka
Miłego garnkowania dla Was

Ogród hortensjowo różanecznikowy 15:04, 20 gru 2024

Do góry
Monika83 napisał(a)
Justyna przecież to jest stara rabata kiedyś na tej rabacie miałam tylko byliny, ale nie wszystkie dobrze rosły w tym miejscu, więc liatry, piwonie, lilie miały przeprowadzkę w inne miejsce, a w ich miejsce posadziłam 15róż i 3 rozplenice Lady U. Tak wyglądała kiedyś ta rabata. 2021r.

Czerwiec 2024r.

Późnym latem w 2022r sadziłam róże i rozplenice na tej rabacie.

Ale jaka piekna-kurde nie pamiętam jej w stanie bylinowym
Zieleń, drewno i antracyt 15:03, 20 gru 2024

Do góry
antracyt napisał(a)
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a ja zakopana po uszy w pracy... obym do Wigilii się wyrobiła
Całe szczęście, że jak co roku nie świętujemy sami i tym razem większość prac ogarniają inni. Na razie zdążyłam przy pomocy nieletnich 3x upiec i zjeść pierniczki Uchowały się tylko te, co do stroików i na choinkę trafiły

Choinka cała już ustrojona, nie tylko w pierniczki

Postanowiłam, że w tym roku po raz ostatni wycinaliśmy drzewko ze specjalnej szkółki. Następne będą tylko żywe - bo zamiast się cieszyć, ja się smucę, że wybieramy egzemplarz na ścięcie... Tegoroczna okazała się z bonusikiem, który mnie w tym postanowieniu utwierdził.

Dużo spokoju i zdrowia na nadchodzący czas!

O jakie miłe widoczki
My choinkę ubieramy w niedzielę.
A tym Dwóm Sierściatym to dobrze Leżą podziwiają i nie nie muszą NIC pomagać
To jest dolce vita
Grzebiuszka ziemna 15:00, 20 gru 2024

Do góry
Dziękuję okienna truskawka nadal dojrzewa, a na moich drabinkach jest sporo ale zielonych
Zakwitł mój patriotyczny, bo biało-czerwony grudnik, a myślałam, że po lecie padnie, a jednak żywotny jest

Zieleń, drewno i antracyt 10:05, 20 gru 2024

Do góry
Kordina napisał(a)

A to żarłoki pierniczkowe! Świetny wieniec, ale tło dla nich obłędne, te przecierkowe drzwi, czy zagłówek świetne są.

Bożenko, to stare drzwi z magazynów kościelnych kupione za grosze. Były pokryte taką warstwą olejnej farby, że nie do końca wiedziałam co się znajduje pod spodem. Mam jeszcze kilka sztuk, każda inna Czekaja na swój czas - trzeba je oczyścić i nie tylko.
Zieleń, drewno i antracyt 09:55, 20 gru 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Jak ja lubię Twoje ozdoby wszelakie

W tym roku świątecznych mam jakoś mniej i są dość skromne. Latarenka dostała tylko trochę
resztek tujowych i światełko

Zieleń, drewno i antracyt 09:46, 20 gru 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Na tą paprykę bym nie wpadła za nic w świecie!

Gdybyś miała taki urodzaj jak ja w tym roku, to wpadłabyś na pewno
Myślałam nawet nad zrobienie z nich "bombek"...
Prócz suszonych do celów spożywczych, zalanych w oliwie czy kiszonych, sporo wisi też jako ozdoby w kuchni.
Nie zamierzam wysiewać w przyszłym roku żadnych ostrych odmian, bo zapasy mam na parę lat. Wyjątek zrobię tylko dla nasionek chili "Ecuador Purple" od Ewy
Ogród hortensjowo różanecznikowy 07:47, 20 gru 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Ale te ciemierniki piękne u Ciebie, w ogóle kwitnący jak nie zima , a trawy przepiękne , powiem ci że równie ładnie wyglądają w zimie pokryty szronem jak latem gdy są w pełni kwitnienia
Klaudia to prawda trawy zdobią ogród nawet zimą, dlatego nie wiąże ich nigdy.A ciemierniki to wiadomo must have w ogrodzie, to są jedyne kwiaty które kwitną o tej porze.
Zieleń, drewno i antracyt 22:32, 19 gru 2024

Do góry
antracyt napisał(a)
...Na razie zdążyłam przy pomocy nieletnich 3x upiec i zjeść pierniczki Uchowały się tylko te, co do stroików i na choinkę trafiły
...

A to żarłoki pierniczkowe! Świetny wieniec, ale tło dla nich obłędne, te przecierkowe drzwi, czy zagłówek świetne są.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 20:56, 19 gru 2024

Do góry
Moja szybka praca sprzed kilku dni.... posadziłam 5 wiśni royal burgundy, narcyze Ice King - po 7szt w kolo kazdego drzewa. i rozplenicę pennisetum alopecuroides f. Viridescens.

Zamówiłam Hortensje Candlelight i będe sadzić w trójkąty za poradą siostry . dobry pomysł i prosta zasada sadzenia w grupach. powinny być jakoś w styczniu.

Sąsiad posadził żywopłot z zimo-zielonego ligustru 1m w swojej działce więc i tło już mam .

Reszta nasadzen dojdzie później, pewnie wiosną dopiero.

Dobrze że patyki są bo chociaż widać gdzie posadziłam wiśnie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies