Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 10:39, 30 sty 2026

Marcin89 napisał(a)
A tak zapytałem, bo mi się ta zima już znudziła Można zaś dużo rzeczy poplanować w tym czasie. Oczywiście będę zaglądać na wątek pomidorowy

Co do wcześniejszych terminów nie jestem przekonany, bo mam wrażenie, że różnicy dużej nie ma. A moje sadzonki są zazwyczaj chude i wyciągnięte. Co innego, gdy ktoś ma lampy doświetlające.

To krzyżowanie odmian i jedna specjalna odmiana brzmią dobrze. No nic, trzeba czekać na wiosnę i nowinki od Ciebie

A jak rabata narożna przed domem? Chyba ostatecznie została bez zmian? Może za to masz gotowy pomysł do zrobienia na wiosnę?

Sama mam mieszane odczucia. Mój sąsiad wysiewał pomidory przede mną 1 marca, a więc nawet 15-25 dni wcześniej. Przez to, że przeżyły chłód po wysadzeniu i zrobiły się fioletowe, a potem musiały dojść do siebie to różnicy w pierwszym zebranym pomidorze mieliśmy tylko około 1 tygodnia. To jednak 2 tygodnie więcej podlewania i troszczenia się o malutkie sadzonki.

Ja mam takie zwykłe lampy, a nie takie profesjonalne. Pomagają co prawda, ale nie są też idealne. U mnie raczej nie doświetlenie stwarza kłopot, a odpowiednia temperatura. Powinnam mieć większą różnicę miedzy nocem a dniem i dodatkowo w dzień niżej niż mam.

Z krzyżówkami to trudna sprawa jest. Czasem do pełnej stabilności to i 7 lat potrzeba. Chociaż są przypadki, że i w 4-5 pokoleniu jest już powtarzalność cech. Zobaczymy co mi się uda w sezonie ogarnąć.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
LIDKA 19:54, 30 sty 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ostatnio Lidka się dzieliła tym co ogląda to i ja wrzucę link do jednego z kilku ostatnich odcinków Ramseya. Ten jest akurat o domu bioklimatycznym z olbrzymią szklarnią. Co ciekawe projektował go ten sam architekt co obserwatorium astronomiczne na Śnieżce.
cz. 1 https://www.youtube.com/watch?v=9otSBoe9mYI
cz. 2https://www.youtube.com/watch?v=GL2qDwX39qg

Ja to zabijam wieczorami czas oglądając you tube. Mam nowy tablet i super obraz. Najbardziej lubię jak ogrodniczki nagrywają spacery po ogrodzie i opowiadają o roślinkach. Czuję się wtedy jakbym z nimi chodziła. to oczekiwanie na wiosnę. Oddając się temu hobby nie muszę myślec o codzienności i pracy zawodowej. Jedno i drugie mnie drażni ostatnio.
Kordina 19:34, 31 sty 2026

Oglądałam ten dom bioklimatyczny, bardzo ciekawy projekt, a w tej chwili też powstają domy o podobnych zasadach, ale koszt olbrzymi
https://www.youtube.com/watch?v=3jSuOXUfNe8
Gosialuk 13:51, 01 lut 2026

Pomijając kosz budowy takiego cuda, mnie ciekawi jak wygląda codzienność i co trzeba okresowo robić, żeby ta "szklarnia" funkcjonowała.
Patrycja_KG_Lu 17:20, 01 lut 2026

Sezon wysiewowy rozpoczęty. Pierwsze papryki, a raczej połowa z nich, bo planuje wysiewać w dwóch terminach.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Kordina 18:11, 01 lut 2026

Patrycjo podziwiam rozpoczęcie sezonu, ja na razie zupełnie nie czuję tematu
Dzisiaj ma być w moim rejonie - 22°C w nocy, ja jeszcze sen zimowy zaliczam w gawrze przynajmniej ogrodowo
Patrycja_KG_Lu 18:43, 01 lut 2026

Kordina napisał(a)
Patrycjo podziwiam rozpoczęcie sezonu, ja na razie zupełnie nie czuję tematu
Dzisiaj ma być w moim rejonie - 22°C w nocy, ja jeszcze sen zimowy zaliczam w gawrze przynajmniej ogrodowo

Ja początkowo też nie czułam, ale terminy zaczynają biec. Chcę spróbować z papryczkami trochę wcześniej niż w zeszłym roku. U mnie też dziś ma być -22'C, a jutro -24'C. Nasionka wygrzewają się przy kominku, a ja razem z nimi.
Marcin89 18:52, 01 lut 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja początkowo też nie czułam, ale terminy zaczynają biec. Chcę spróbować z papryczkami trochę wcześniej niż w zeszłym roku. U mnie też dziś ma być -22'C, a jutro -24'C. Nasionka wygrzewają się przy kominku, a ja razem z nimi.
To nie zazdroszczę takich mrozów. Brrr. U mnie tylko -12'C. Bardziej mnie martwi brak śniegu.
Patrycja_KG_Lu 20:13, 01 lut 2026

Marcin89 napisał(a)
To nie zazdroszczę takich mrozów. Brrr. U mnie tylko -12'C. Bardziej mnie martwi brak śniegu.

U nas kołderka nadal jest, co z drugiej strony cieszy.
Patrycja_KG_Lu 17:59, 02 lut 2026

Ciekawostka pierwsza papryczka pokazała kiełek po niecałych 22 godzinach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies