Dzięki wielkie. Wczoraj także takie widziałem i byłby super, no ale 255 złotych - stanowczo za drogi. Ten co kupiłem na moje powierzchnie byłby w sam raz no to widzisz - działać nie chce
Sebek ja od kilku lat używam siewnika na kółkach i jestem z niego zadowolony.Specjalnie dla Ciebie mimo deszczu zrobiłem fotkę - to za aktywność na forum
Nooo widzę, że rabata na bogato zgadzam się z ell - daj wyższe od ściany domu.
a przy kannach, ale tuż na samym froncie żurawki gp - tak jak masz ładnie posadzone te bordowe jako obwódka, bo szkoda ich tam gdzieś z tyłu generalnie wszystkie małe, niskie i zadarniające bym dała bardziej do przodu, no ale to już zależy co podmiot liryczny ma na myśli ))
Kasiu - można powiedzieć, że te żurawki są z tyłu, ale zaś zaglądają one na drugą stronę gdzie mam rabatę przy ciurkadełku - zza anabelek. Jest na nie dobry widok jak się idzie właśnie wzdłuż tej rabaty
Kurcze... nie spacerowałam wzdłuż tej rabaty ))))
Chyba w całości lub w szerszej perspektywie nigdy nie pokazywałeś swojego ogrodu, więc pozostają mi domysły
pokaż jeszcze zdjęcie jak ta rabat przechodzi w stronę ciurkadełka... bo na tych kiepsko widać
Nooo widzę, że rabata na bogato zgadzam się z ell - daj wyższe od ściany domu.
a przy kannach, ale tuż na samym froncie żurawki gp - tak jak masz ładnie posadzone te bordowe jako obwódka, bo szkoda ich tam gdzieś z tyłu generalnie wszystkie małe, niskie i zadarniające bym dała bardziej do przodu, no ale to już zależy co podmiot liryczny ma na myśli ))
Kasiu - można powiedzieć, że te żurawki są z tyłu, ale zaś zaglądają one na drugą stronę gdzie mam rabatę przy ciurkadełku - zza anabelek. Jest na nie dobry widok jak się idzie właśnie wzdłuż tej rabaty
to ja tyle czasu czekam aby moja lilia tylko 24 godzinki mnie cieszyła?????
;/
Na jednej łodyżce jest kilka pączków...
Po za tym to jest liliowiec - lilie kwitną dłużej
o rany, a czym rózni się lilia od liliowca????
;-o
Aniu - to jest lilia
A to liliowiec
Lilia kwitnie na jednym pędzie z krótkimi liśćmi, zaś liliowiec ma dłuuugie liście, ale kwitnie na "samotnej" łodydze. Kwiaty lilii utrzymują się dłużej, bo jeden liliowiec kwitnie tylko 24 godziny.
Ogród znajduje się od strony południowej, co za tym idzie jest to miejsce bardzo nasłonecznione. Jedyny cień to ten, który rzuca dom. Skarpa ma niewiele ponad 50 cm wysokości. Jak widać na zdjęciu jest bardzo stroma.
1 zdjęcie robione było z balkonu widocznego na 2 zdjęciu.
Pozostałe informacje zaznaczyłem na zdjęciu.
czarną linią oznaczyłem wejście.
Plac o, którym mowa ma wymiary ok 15m x 13m.
Co do zakątku wypoczynkowego, to raczej nie planuję takiego miejsca. Jest to skrajna działka. W sąsiedztwie mam ogrody działkowe (ROD). Pomiędzy ROD a moim domem jest ściezka. Z racji działek jest też duży parking. Dlatego czuł bym się tam trochę jak w reality show
Zresztą oprócz balkonu (widocznego na zdjęciu) mam też duży taras z tyłu domu, więc w razie potrzeby tam odpoczywam (tak już się przyzwyczaiłem)
Dzisiaj w końcu dostałem weny i zrobiłem mojego skalniaka. Wygląda to tak
A tak to mniej więcej wygląda w nasadzeniach
1 róża romantyczna żółta
2 głównie karmnik
3 firletka smółka
4 ostróżki od Basi
5 wrzosy (chyba różowe)
6 dostane irysy (chyba fioletowe)
7 dzwonki od Basi ( Basiu - to karpackie????)
8 prymulki
9 trzykrotka
10 lilie ( chyba różowe)
11 szczypiorek
12 liliowce
13 powojniki
14 floksy szydlaste ( jeden fioletowy od Basi, różowe i białe)
15 magnolia różowa
16 rozchodnik ostry
17 rozchodnik okazały
18 kanny
19 żurawki geogria peach.
Po drugiej stronie pod płotem nad kanałem ułożyłem 8 gazonów - do nich dałem liliowce.
Możliwe że pójdą tam jeszcze lawendy, ale nie wiem czy będą rosnąć.
Na razie wygląda to strasznie i jest pusto, ale w przyszłym roku rośliny już nieco podrosną i będzie OK. Dodam, że to co dziś posadziłem nie było kupione - tylko dostane lub rozdzielone. Mam zamiar tu na jesień posadzić oczywiście cebulki aby coś cieszyło już wiosną. Może macie jakieś sugestie co dosadzić lub zmienić ?
Danusiu kupiłam teraz bukszpany z gołym korzeniem . pomyślałam że dam sobie z nimi ne pewno radę , ale nie przewidziałam że sprzed z allegro przyśle mi je z tak przesuszoną bryłą. porządnie leja u nas od tygodnia ,ale zastanawiam się czy dadzą radę . jak myślisz , czy można podsypać nawozem czy lepiej to zostawić naturze.
Jest to mój pierwszy post na tym forum dlatego krótko przedstawię co i jak w moim ogródku.
Jest to ogród, który przez długi czas nie był specjalnie uprawiany (właścicielowi brakowało zamiłowania do roślin i prac z nimi związanymi).
Teraz mam okazję coś tam zmienić (a mi chęci i zamiłowania nie brakuje). Co oczywiste, chcę to zrobić jak najlepiej. Wiem jednak, że bez waszych rad nie jestem tego w stanie wykonać tak by miało to jakiś ciekawy wygląd. Dlatego postanowiłem założyć ten wątek.
Chciałbym jakoś zagospodarować ten pusty plac
Myślałem o jakiejś wyspie/rabacie, ale nie mogłem się zdecydować, co do kształtu i dokładnego miejsca.
W Anglii robią z patyczków prawdziwe dzieła sztuki, zrobię sobie takie bardziej rozbudowane w przyszłym roku, bo mi patyczków zabrakło, zobaczcie sami. Muszę chyba o tym artykuł napisać, bo tyle mam przykładów.
Ewciu modrzew jest stary ma 8 lat ,ale w tym roku było redukcja do zera , bo jeden konar bardzo poszedł w str. słońca o modrzew się skrzywił , obcięłam do zera i tak już wygląda . . barberysy posadzone w odst. 50 cm. bo tak mam zamiar ich przycinać ,żeby były tylko widoczne kopułki i cała kora zakryta. w tyle jest aukuba i funkie . zostaną też irysy i jedna trytoma żółta.