Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

Neska 12:07, 05 lip 2011

U mnie też pada. Anabelka całkiem mi się położyła na ziemi wczoraj ja podpierałam.
Neska 12:08, 05 lip 2011

Siewniczek fajny. Przyda się
Sebek 12:08, 05 lip 2011

U mnie też takie poprzechylane ale niech sobie będą - nie będę się nimi aż tak przejmować
Neska 12:15, 05 lip 2011

Sebek napisał(a)
U mnie też takie poprzechylane ale niech sobie będą - nie będę się nimi aż tak przejmować

A moje całkiem przy ziemi leżały. Mają wielkie kwiatostany i po obciążenie deszczem położyły się. Teraz mają podpórkę z patyków
Gardenarium 18:04, 05 lip 2011

Sebciu, u mnie trawniczek też załapał za dużo wilgoci i miejscami przygniwa niestety), ale ja mam w półcieniu.
Tak czy siak, skoro nie widział jeszcze nawozu to trzeba po skoszeniu wypróbować nowy siewnik, to mus po prostu Trawa potrzebuje nawozu bo skąd ma brać siły na odbudowanie masy zielonej?

A róża ma mączniaka, w razie co poczytaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/57-uprawa-roz-choroby-i-szkodniki

Instagram Ogrodowiska
alinak 18:08, 05 lip 2011

u mnie za to po katordze jaką zafundował M ( kosiarkę nastawił na 1 stopień koszenia ). trawa nałapała tyle chwastów że muszę pryskać i na gwałt potrzebuję pogody.
Gardenarium 18:09, 05 lip 2011

W Anglii robią z patyczków prawdziwe dzieła sztuki, zrobię sobie takie bardziej rozbudowane w przyszłym roku, bo mi patyczków zabrakło, zobaczcie sami. Muszę chyba o tym artykuł napisać, bo tyle mam przykładów.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:10, 05 lip 2011

alinak napisał(a)
u mnie za to po katordze jaką zafundował M ( kosiarkę nastawił na 1 stopień koszenia ). trawa nałapała tyle chwastów że muszę pryskać i na gwałt potrzebuję pogody.

Jejku, jejku, za krótko Wody

Instagram Ogrodowiska
Sebek 18:51, 05 lip 2011

gardenarium napisał(a)
Sebciu, u mnie trawniczek też załapał za dużo wilgoci i miejscami przygniwa niestety), ale ja mam w półcieniu.
Tak czy siak, skoro nie widział jeszcze nawozu to trzeba po skoszeniu wypróbować nowy siewnik, to mus po prostu Trawa potrzebuje nawozu bo skąd ma brać siły na odbudowanie masy zielonej?

A róża ma mączniaka, w razie co poczytaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/57-uprawa-roz-choroby-i-szkodniki

Dzięki Danusiu - wypróbowałem nowy siewnik i mam go ochotę wywalić do pieca!!!!!!!!!!!!!!!
Niby jak jest pusty to fajnie się kręci, ale jak się czegoś nasypie to granulki wchodzą między kręcące się kółko i zapychają je i za nic nie idzie ruszyć kołowrotkiem.
A jak się nie rusza to nawóz sam się wysypuje. Na jednym kawałku tak mi się wysypał, że aż wziąłem odkurzacz i odkurzałem trawnik b znowu by mi go spaliło.
Jestem baaaaardzo niezadowolony. Mam zrobioną trosinkę a jutro zrobię zwyczajnie - wezmę doniczkę i będę tak rozsiewać.
Sebek 19:20, 05 lip 2011

Dzisiaj w końcu dostałem weny i zrobiłem mojego skalniaka. Wygląda to tak

A tak to mniej więcej wygląda w nasadzeniach

1 róża romantyczna żółta
2 głównie karmnik
3 firletka smółka
4 ostróżki od Basi
5 wrzosy (chyba różowe)
6 dostane irysy (chyba fioletowe)
7 dzwonki od Basi ( Basiu - to karpackie????)
8 prymulki
9 trzykrotka
10 lilie ( chyba różowe)
11 szczypiorek
12 liliowce
13 powojniki
14 floksy szydlaste ( jeden fioletowy od Basi, różowe i białe)
15 magnolia różowa
16 rozchodnik ostry
17 rozchodnik okazały
18 kanny
19 żurawki geogria peach.

Po drugiej stronie pod płotem nad kanałem ułożyłem 8 gazonów - do nich dałem liliowce.
Możliwe że pójdą tam jeszcze lawendy, ale nie wiem czy będą rosnąć.
Na razie wygląda to strasznie i jest pusto, ale w przyszłym roku rośliny już nieco podrosną i będzie OK. Dodam, że to co dziś posadziłem nie było kupione - tylko dostane lub rozdzielone. Mam zamiar tu na jesień posadzić oczywiście cebulki aby coś cieszyło już wiosną. Może macie jakieś sugestie co dosadzić lub zmienić ?