Alino, interesuje mnie ten modrzew i berberysy. Strasznie to fajne kolorystycznie (zieleń modrzewia i czerwony bordowy berberysu; mam też berberys pod modrzewiem ale to wszystko jeszcze w trakcie). W jakich odstępach posadzone? Czy modrzew jest strzyżony, to młode drzewko, ile ma lat, od zawsze tam w tym miejscu? Możesz mi z opisać fragment tego założenia? Tam jest jeszcze jakaś zielona kulka i rządek - to pewnie owe przesyłkowe bukszpany? I liliowce z funkiami, patrząc z lewej? Dziękuję.
Ewciu modrzew jest stary ma 8 lat ,ale w tym roku było redukcja do zera , bo jeden konar bardzo poszedł w str. słońca o modrzew się skrzywił , obcięłam do zera i tak już wygląda . . barberysy posadzone w odst. 50 cm. bo tak mam zamiar ich przycinać ,żeby były tylko widoczne kopułki i cała kora zakryta. w tyle jest aukuba i funkie . zostaną też irysy i jedna trytoma żółta.
wyrzucę też powojniki ,bo coś im tam nie pasuje i co roku łapią uwiąd. jesienią ścięłam do zera i na razie jest spokój ,ale słabo kwitnęły. gdzieś wykorzystam tylko drabinkę. no i Jeszce muszę wyrzucić kostkę ,która oddzielała pasek rabaty od trawy......ale już nie ma trawy tylko są berberysy....
nie chyba im duże zagęszczenie iglaków nie pasuje... a może są żle posadzone . jak je sadziłam 5 lat temu ,nie miałam pojęcia o zasadach sadzenia powojników . myślę że są za płytko posadzone i mało dałam dobrej ziemi a tam glina