Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

U Justyny 12:57, 10 gru 2010

Do góry
Pod różanecznikami sadzę także żurawki, zwłaszcza żółte i cytrynowe, chociaż one lubią zupełnie inną glebę. Po prostu dla rododendronów daję w doły kwaśną, a żurawki rosną sobie w normalnej z przodu.

U Justyny 12:52, 10 gru 2010

Do góry
O, i to jest dobra wiadomość. Ja często łamię zasady i robię coś na odwrót, ale tu jak widzę nie łamałam zasad.
Żurawka - Heuchera 12:46, 10 gru 2010

Do góry
Identyfikacja odmian, strony w necie

http://www.plantagogo.com/acatalog/HEUCHERA.html

http://www.heucheraholics.co.uk/heuchera_shop.html

Kolorowe byliny dzięki swym liściom, stały się przebojem w ogrodach i na balkonach, Nadają się na rabaty i do kompozycji w donicach.
Urzekają kombinacjami barw, niezwykłością, a wszystko to dzięki hodowcom i łatwości krzyżowania tych roślin.
Zapraszam więc do tworzenia galerii zdjęciowej żurawek w naszych ogrodach.

Najulubieńsza z ulubionych żurawek w moim ogrodzie "Citronelle", zobaczcie, jak wspaniale ją można zestawiać z różnymi kolorami

Pelargonie 12:18, 10 gru 2010

Do góry
Rzeczywiście jest bardzo piękna, zdjęcie nie oddaje urody, nie postarałam się zrobić jak kwitła obficiej. Teraz jest pod moim czujnym okiem w salonie, przy południowym oknie, będę o nią dbać, teraz czyszczę listki suche, podlewam umiarkowanie, aby nie miała za mokro. Trochę ma za mało światła (zima) i trochę za ciepło. Ale w garażu miałaby za ciemno, więc już wolę te warunki.

U Justyny 09:28, 10 gru 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Różaneczniki wbrew pozorom, jak mają wodę a nie rosną w suszy, mogą być warunkowo na słońcu. R. yakushimanum może rosnąć na słońcu.

Widziałam, że jest dużo kolorów, to ja będę konsekwentna z bielami i ewentualnie kremami. A teraz jeszcze pozostaje mi to wszystko rozrysować i zdobyć....notesik założony, kalka i kredki w ruch, ale po weekendzie
Stokrotka - Bellis 01:06, 10 gru 2010

Do góry

Stokrotka - Bellis 01:04, 10 gru 2010

Do góry
Stokrotki są roślinami w zasadzie dwuletnimi. W pierwszym roku wysiewamy nasiona i pikujemy na miejsce stałe, a w następnym roku kwitną. Można też kupić gotową rozsadę, wtedy kwitną w tym samym roku.

Mają piękne kwiaty w kształcie koszyczka. Kwiatostany składają się z kwiatów języczkowych (na brzegu koszyczka) i żółtych kwiatów rurkowych. Liście są podłużne "łopatkowate".

W Polsce rośnie dziko tylko jeden gatunek Bellis perennis.

W ogrodach lubimy uprawiać bardziej ozdobne stokrotki o pełnych lub półpełnych kwiatostanach.

Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 00:55, 10 gru 2010

Do góry
Za darmo Ci wyjdzie najlepiej pięciolistkowy, bo tylko zakopać badyle do ziemi głęboko i podlać.
Bluszcz od biedy też można samemu rozmnożyć. Moje na ulicy w większości pochodzą od sąsiadki Wiesi, no i ucięłam też z mojej wewnętrznej strony. Tylko kilka dokupiłam dużych.

Winobluszcze obydwa gubią liście, a bluszcz jest zimozielony.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 00:52, 10 gru 2010

Do góry
5 w szpalerze, czy to są te biało-różowe? Jeśli tak, to raczej Hakuro-Nishiki są i one nie zwisają.
mirbogród 00:38, 10 gru 2010

Do góry
Ciekawa jestem, co nam jeszcze Mirek pokaże ?
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 00:35, 10 gru 2010

Do góry
Bogda napisał(a)
a czy czerwoną ktoś z Was ma?taką nawet karminową-o ile taki kolor jest?znalazłam taką nazwę:Masja- Hydrangea macrophylla Masja lub taka:ROTSCHWANZ-ta mnie powaliła na kolana ! MUSZĘ JA ZDOBYĆ!!!

a jak będzie rosła pod wierzbą Iwą i ma słonko tak do obiadku a potem już cień to jej nie zaszkodzi?

Pod wierzbą nie sadź. Wierzba wyrasta czasem do samej ziemi pędy zwisają, więc pod nią lepiej nic nie sadź. Szkoda takiej pięknej hortensji tam.
Pelargonie 00:31, 10 gru 2010

Do góry
Nie mam lepszego zdjęcia
Ona się nazywa "First Yellow" to zdaje się tegoroczna nowość CHelsea Flower Show, wyhodowana w Dreźnie.
To prawdziwy przełom w kolorach kwiatów pelargonii. Dla mnie ona jest zielonkawa, a określa się jako żółtą

Ona rosnie w tej szarej doniczce po prawej

Miałam też zwykłe śnieżnobiałe

Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 00:13, 10 gru 2010

Do góry
A tu z oferty szkółek co nieco

Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 00:02, 10 gru 2010

Do góry
Nie zaskoczę nikogo, ja mam białe i kremowe

Tutaj pod białym rośnie "Polaris" okazało się jak zakwitł, że nie jest biały, a miał być, Pomyłki się zdarzają w sklepach ogrodniczych. Potem zakupiłam te kremowe i przesadziłam tamte do innego ogrodu, a sobie wsadziłam właściwy kolor.

Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 23:53, 09 gru 2010

Do góry
Różaneczniki wymagają kwaśnej gleby. Ich wymagania różnią się od hortensji.
Dobrze rosną w grupach po kilka szt, wtedy jest korzystny mikroklimat. Podłoże następujące: próchnica kwaśna+ torf kwaśny+ obornik+nieco przekompostowanej kory sosnowej. Można też kupić specjalną mikoryzę do RH i zaprawić dołek.

Po wsadzeniu ściółkujemy przekompostowaną korą.

Więcej informacji znajdziecie w artykule https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/176-rozaneczniki-ogrodowa-arystokracja
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 23:49, 09 gru 2010

Do góry
Jest jeszcze taka "Lady in Red" czerwona jak nic.
Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 23:47, 09 gru 2010

Do góry
To granatowe,niebieskie to cyneraria, rzadko stosowana, pięknie pachnie, w niej białe Argyranthemum frutescens, ledwie zaczyna kwitnąć, a białe i różowe na dole to oczywiście pelargonie. Po prawej bladożółte listki zwisające to kocanki (Helichrysum petiolare) dawniej za moich czasów nazywano je Gnaphalium.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:39, 09 gru 2010

Do góry
Wrzośce sadzę, pachysandrę, hosty białe np "Fire and Ice" albo "Patriot", azalie japońskie niskie, to mi się narazie nasuwa na myśl.
Książki o tematyce ogrodniczej 23:36, 09 gru 2010

Do góry
Zima to właśnie dobry czas na poszerzanie wiedzy ogrodniczej i planowaniu zmian...
U Justyny 23:34, 09 gru 2010

Do góry
Różaneczniki wbrew pozorom, jak mają wodę a nie rosną w suszy, mogą być warunkowo na słońcu. R. yakushimanum może rosnąć na słońcu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies